Envipco, unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines), va avea la Sebeș principala fabrică din Europa. Spațiile de producție pentru unitatea recent deschisă vor fi dublate, iar vânzările vor ajunge, după 2024, la 20-30 de milioane de euro pe an, în contextul în care România și alte țări europene se pregătesc să lanseze programe naționale de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi. În luna mai, compania cu sediul central în Amsterdam a finalizat în județul Alba o investiție de peste 3 milioane de euro pentru construcția unor spații de producție cu o suprafață de aproape 3.000 metri pătrați. Încă 3.000 mp vor fi deschiși în următorii doi ani, o dată cu creșterea cererii în Europa.
Echipamente produse cu ajutorul furnizorilor locali
„Avem mulți furnizori locali. Practic, mașinile noastre sunt făcute în proporție de peste 80% în România, în afară de electronice. De peste 10 ani, Envipco cumpără din România tot ce înseamnă subansamble mecanice, așa că există multă expertiză și istorie în spate, ceea ce face o diferență foarte mare. Suntem percepuți ca o companie autohtonă și aducem un aport semnificativ în ceea ce privește dezvoltarea pe orizontală a economiei”, a declarat pentru Profit.ro Bogdan Purcherea, managing director Envipco România.
Așa cum arată acum diversele scheme naționale de încurajare a colectării selective a ambalajelor de băuturi, ponderea României în producția fabricii din Sebeș în următorii doi ani va fi de 20-25%. România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile. Pentru a crește gradul de reciclare a ambalajelor, autoritățile și industria de profil vor să implementeze un mecanism prin care consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri (cu excepția lactatelor) și își va recupera banii după ce va recicla deșeurile la automate speciale. Proiectul trebuia să fie lansat deja, dar nici cea mai recentă țintă oficială de deschidere (octombrie 2022) nu va fi îndeplinită, pentru că mai sunt anumite etape de pregătit, așa încât programul va debuta cel mai probabil în 2023.
Brandul „PETrică”, rezultate peste așteptări
„În următorii 3 ani anticipăm venituri de 50 de milioane de euro, dar putem ajunge și la 70 milioane euro. Ne vom mișca probabil în această zonă, undeva între 15 și 20 de milioane euro pe an”, a spus Purcherea. În România, proiecția companiei privind cota de piață la finalul implementării sistemului de garanție – returnare este de 35 – 40%, estimarea ținând cont că Envipco asigură servicii integrate – atât producție locală, cât și activități de service, cu 170 de angajați, facilități care ar trebui să asigure companiei locul I în topul celor mai reactivi și competitivi jucători din industrie în ceea ce privește prețurile. Purcherea afirmă că, deși portofoliul Envipco se adresează tuturor tipurilor de retaileri, magazinele mici sau cele din localitățile de dimensiuni reduse reprezintă piețe importante pentru companie, iar anumite caracteristici ale aparatelor proprii – precum amprenta la sol mică – se potrivesc nevoilor acestora. România este o piață atipică în ceea ce privește distribuția din comerț – 60% din vânzările de băuturi revin mediului rural și magazinelor mici. Purcherea a spus, de asemenea, că brandul Petrică, lansat de companie pentru promovarea reciclării, a ajuns la rezultate pe care nu le anticipa nici măcar Envipco, așa încât un singur astfel de centru a colectat, la Brașov, un milion de sticle, în doar opt luni.