Certificatul verde digital privind COVID-19, gândit să înlesnească deplasarea între țările membre ale Uniunii Europene (UE), a fost introdus în vara lui 2021 în toate țările comunitare și urmează să fie folosit, potrivit regulilor actuale, până în data de 30 iunie 2022, scrie avocatnet.ro.
Totuși, așa cum au căzut de acord luni reprezentanții statelor membre ale UE și Parlamentul European, folosirea certificatului digital COVID-19 va fi extinsă cu un an, până în vara anului 2023. Pentru prelungirea termenului, proiectul de regulament ce conține măsura va trebui adoptat atât de Consiliul UE, cât și de Parlamentul European până la sfârșitul lunii, când se împlinește termenul actual până la care e stabilită folosirea certificatului UE privind COVID-19.
Mai exact, printr-un acord la care au ajuns luni Consiliul UE (reprezentanții statelor membre ale UE) și Parlamentul European, termenul actual pentru utilizarea certificatului UE COVID-19, care este data de 30 iunie 2022, urmează să se prelungească cu un an, până pe 30 iunie 2023.
Comisia Europeană (CE) a propus extinderea perioadei în care se aplică certificatul verde privind COVID-19 cu un an printr-un proiect de regulament european apărut la început de februarie. Astfel, certificatul digital european va fi folosit timp de doi ani, nu timp de unul, așa cum a fost stabilit inițial.
CE motivează propunerea prin faptul că, la nivel european, nu a fost depășită situația provocată de COVID-19 și nu poate fi evaluat impactul unei posibile creșteri a numărului de infectări în a doua parte a anului 2022 sau impactul apariției unor noi versiuni ale virusului.
De la apariția proiectului, o parte dintre statele membre UE au renunțat la folosirea certificatului privind COVID-19, dar autoritățile europene vor să se asigure că, în cazul apariției unei noi variante a bolii, cetățenii europeni se pot deplasa fără restricții. Astfel, extinderea aplicării certificatului verde ar asigura în continuare trecerea facilă a granițelor UE.
Pe lângă prelungirea termenului de aplicare a certificatului digital COVID-9, CE mai propune și includerea testelor antigen de înaltă calitate, făcute în laboratoare autorizate, în rândul testelor pentru care se emit astfel de certificate.
Apoi, se dorește asigurarea notării corecte a numărului total de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate în oricare stat al UE, nu doar în statul care emite certificatul. Măsura e necesară fiindcă s-a constatat că, în cazul celor ce au primit doze de vaccin în mai multe state, nu doar într-unul, pe unele certificate apare un număr greșit de doze administrate.
Nu în ultimul rând, CE propune emiterea de certificate digitale și pentru cei ce participă la testarea clinică a unor noi vaccinuri împotriva COVID-19.
Utilizarea în continuare, în interiorul țărilor membre UE, a certificatului digital privind COVID-19 rămâne la latitudinea fiecărui stat.
Pentru ca prelungirea perioadei de utilizare a certificatului verde să poată fi aplicată rapid, Comisia cere Consiliului UE și Parlamentului European să adopte de urgență această propunere.
Certificatul digital privind COVID-19 se folosește în UE, potrivit regulilor actuale, în perioada 1 iulie 2021 – 30 iunie 2022 și se emite pentru vaccinare, vindecare sau testare. Din februarie, certificatul de vaccinare e valabil timp de doar nouă luni de la vaccinarea cu schema completă, în lipsa dozei booster. În cazul celor trecuți prin boală, valabilitatea certificatului este de 180 de zile, în timp ce, pentru testare, valabilitatea documentului este de 24 (test rapid antigen) sau 72 de ore (test RT-PCR).
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de regulament european trebuie adoptat de Consiliul UE și de Parlamentul European. Documentul se va aplica direct în toate statele membre UE.