15 restaurante din centrul istoric al Brașovului au decis să pună în meniu ișlerul, un desert de origine austriacă. Bucătarii brașoveni au adaptat rețeta inițială și au îmbogățit-o după propriile gusturi.
Vizitatorii sunt invitați să facă turul ișlerului și să decidă care este cel mai bun. Ișlerul tradițional nu are nimic spectaculos în compoziție și aspect: doi biscuiți cu unt și nucă, lipiți între ei cu cremă de ciocolată.
La prima impresie, doi biscuiți lipiți cu o cremă de ciocolată este un dulce aparent banal. Însă în spatele ișlerului stau rețete vechi de sute de ani, dar și foarte multă muncă. Bucătarii unui restaurant din centrul Brașovului pregătesc desertul cu o zi înainte ca acesta să fie servit clienților. Aluatul, crema de ciocolată și glazura trebuie să stea la rece înainte ca ișlerul să fie asamblat.
„Nu uităm de nuca prăjită în prealabil, combinată cu zahăr, cu arome de vanilie, de rom. Apoi crema cu care practic lipim cele două bucăți este cremă fină de ciocolată și să nu uităm glazura, la fel, o glazură fină de ciocolată”, spune Dorina Munteanu, reprezentantul restaurantului, potrivit stirileprotv.ro.
Prăjitura tradițională transilvăneană are origini austro-ungare, dar rețetele au fost adaptate și îmbunătățite în timp. Scopul creării unui desert unic la nivelul Breselei Cârciumarilor din Brașov este de a promova fiecare local care s-a înscris în campanie. Turiștii pot să facă chiar și turul restaurantelor, brutăriilor și cafenelelor care servesc ișler.
Ișlerul a fost promovat pentru prima dată în Brașov, în urmă cu doi ani. În unele localuri desertul a rămas în meniu și în ziua de azi. La un alt restaurant din centrul orașului clienții cumpără zeci astfel de prăjituri zilnic.
„Ișlerul a rămas la noi în meniu ca un desert emblemă. Noi îl facem după o rețetă a unei vecine, din copilăria mea, care era pasionată de dulciuri. Este un ișler clasic, cu glazură de ciocolată. Este deja o emblemă a Breslei Cârciumarilor”, spune Antonela Panţuru, proprietarul restaurantului.
Timp de două săptămâni, iubitorii de dulce vor putea savura ișlerul în 15 locații din Brașov. Dacă cererea va fi mare, atunci inițiatorii campaniei se gândesc chiar să prelungească perioada în care desertul se va regăsi în oraș.