Omul de afaceri Ion Neculaie, fost patronal FC Brașov și al fabricii de autocamioane Roman, este tot în Grecia, deși au trecut aproape cinci luni de când a fost prins, în urma condamnării la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Judecătorii greci au decis, definitiv, că Ioan Neculaie poate fi extrădat, dar omul de afaceri încă nu a fost adus în țară pentru a-și executa pedeapsa, informează Impact News. Între timp, Ioan Neculaie speră să scape de pedeapsă prin recursul în casație pe care l-au formulat avocații lui și care se judecă marți.
Ion Neculaie (65 de ani) a fost condamnat în 21 ianuarie 2022, de Curtea de Apel Brașov, la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Plecat din țară la momentul condamnării, Ioan Neculaie a fost dat în urmărire internațională și prins pe 29 ianuarie, la Salonic, unde se ascundea într-o zonă rezidențială de lux.
Ajuns în fața judecătorilor eleni, aceștia au decis definitiv că poate fi extrădat în România, însă deocamdată demersurile pentru aducerea lui în țară nu au fost finalizate.
Din Grecia, Ioan Neculaie vrea anularea condamnării definitive
În timp ce așteaptă în Grecia punerea în executare a deciziei de extrădare, Ioan Neculaie a depus, prin avocații săi, un recurs în casație, prin care speră să obțină anularea condamnării definitive la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare.
Dosarul a fost înregistrat pe 21 martie 2022, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care pe 19 aprilie a admis că cererea de recurs în casaţie îndeplinește condițiile pentru a fi judecată de un complet de la instanța supremă. Primul termen a fost stabilit pentru data de 14 iunie, adică astăzi, cu citarea lui Ioan Neculaie, la avocatul ales şi cu asigurarea apărării.
Ce spune avocatul lui Neculaie
Avocatul lui Ion Neculaie, Vladimir Ciolacu, a declarat pentru impact.ro că instanța poate admite sau respinge recursul în casație.
Dacă se admite recursul în casație, soluțiile pot fi două, fie dispune achitarea, fie dispune rejudecarea apelului”, a spus avocatul lui Ioan Neculaie.
Avocatul a explicat însă că admisibilitatea în principiu a recursului în casație, faza care a fost parcursă în aprilie, este o etapă pur formală și nu înseamnă că sunt șanse mari de a fi admis.„Faptul că un recurs în casație se admite în principiu, nu înseamnă nimic, este o chestiune pur formală. Dacă indici unul dintre motivele unui recurs în casație, instanța îl va pune pe rol și îl va judeca. Dar asta nu înseamnă absolut nimic, pentru că sunt mii de recursuri în casație care indică formal un motiv, însă nu au în realitate nicio legătură cu un recursul în casație. „Faptul că un recurs în casație este admis în principiu și pus pe rol, nu înseamnă nici măcar 1% că asta ar însemna că are șanse de admitere de fapt”, a explicat avocatul lui Ioan Neculaie.
Avocații din România nu au comunicat efectiv cu afaceristul
Avocatul Vladimir Ciolacu spune că nu știe exact unde se află acum Ioan Neculaie, dar poate spune, din ce a aflat de la apărătorii acestuia din Grecia, că există o decizie definitivă de extrădare. „Știm că autoritățile elene au decis extrădarea, cu titlu definitiv, pentru că a decis și curtea supremă de la Atena această chestiune, însă nu știm unde este în momentul acesta. Probabil că este în custodia autorităților elene, în vederea extrădării efective”, a mai spus avocatul lui Ioan Neculaie.
El a adăugat că, în timpul judecării cererii de extrădare, Ioan Neculaie a fost în control judiciar. „Nu am luat legătura cu el, noi (avocații lui Ioan Neculaie – n.r.) știm aceste lucruri și parcursul judiciar din Grecia de la avocații dânsului de la Atena. Noi nu am mai vorbit cu dânsul”, a precizat avocatul Vladimir Ciolacu.