
Desfăşurare de forţe impresionantă la Cincu. Militarii francezi care fac parte din grupul de luptă al NATO în România au adus 50 de vehicule militare. Cele mai multe sunt tancuri şi transportoare blindate, iar belgienii au instalat şi ei în unitatea din judeţul Braşov câteva zeci de mijloace tehnice. Militarii sunt pregătiţi să răspundă oricărei agresiuni şi să apere România.
Imagini exclusive au fost filmate de Televiziunea Română. Nu s-a făcut încă ora 6.00, iar în poligonul de la Cincu e o adevărată desfășurare de forțe. 100 de militari români și belgieni se pregătesc pentru un exercițiu amplu. Folosesc transportoare și simulează un atac, e extrem de important că totul să le iasă perfect. În timp ce o parte din tehnica militară e pregătită în mijlocul unei păduri, într-un alt capăt al poligonului 50 de soldați asigură apărarea.
Scenariul de lucru pe care l-au primit militarii români și belgieni este acela al unui atac asupra unei localități din Transilvania. Scenele de luptă par desprinse din filmele de acțiune.
Cele mai bune mijloace tehnice aduse la Cincu
În timp ce o parte din tehnica militară e pregătită în mijlocul unei păduri, într-un alt capăt al poligonului 50 de soldați asigură apărarea. Florent e comandantul forțelor belgiene în România și are la activ misiuni în Afganistan.
Când a primit ordinul să vină aici cu oamenii din echipa lui, imediat după invazia din Ucraina, a înțeles că românii trebuie să se simtă în siguranță. Au adus cu ei cele mai bune mijloace tehnice. Maior FLORENT, comandantul Forțelor Armate Belgiene în România: „Să spunem între 20 şi 30 vehicule militare similare cu vehiculele batalioanelor de infanterie româneşti, multe maşini de sprijin, multe camioane pentru transport (…) pentru ca, atunci când va fi nevoie, să blocăm orice agresiune. Este o datorie, suntem partedinNATO, aşa că, dacă orice ţară NATO este ameninţată, vom răspunde”.
L-au impresionat militarii români încă de la primele exerciţii. Maior FLORENT, comandantul Forțelor Armate Belgiene în România: „Dorinţa de a învăţa şi gândirea pozitivă, zâmbesc mereu şi comunică uşor cu băieţii mei. Militarii români? Dacă începi cu „bună ziua” şi ai o engleză bună, abordându-i ca fraţi de arme, merge perfect”. Sublocotenent Ilie Zgaibă, Batalionul 20 Infanterie Craiova: „Ne antrenăm, corectăm unde este nevoie. Am avut exerciții bazate, majoritatea, pe luptă în mediul urban. Am făcut și schimburi de arme, să ne cunoaștem și noi tehnica și armamentul”. Locotenent-colonel Adrien, comandant adjunct al Grupului de luptă al NATO în România: „Pentru grupul de luptă avem 50 de vehicule de contraatac, plus toate vehiculele logistice care le însoţesc. Transportoarele blindate sunt pentru infanterie, adică e un vehicul normal în care poate intra o echipă din opt sau zece militari”.
Urmează sosirea unor trupe olandeze
Adrien e comandantul ajunct al forțelor franceze trimise în România. Atunci când a primit misiunea, s-a gândit în primul rând la oamenii șocați de ororile războiului, mărturisește el.
Locotenent-colonel Adrien, comandant adjunct al Grupului de luptă al NATO în România: „Cred că la început este normal să ai acest sentiment de frică – ca o primă reacţie, dar aş spune că oamenii din România şi din Europa pot avea încredere în NATO, pentru că NATO le va apăra graniţele”. Grupul de luptă al NATO în România va avea în total o mie de militari. În iulie, trupelor franceze și belgiene de la Cincu li se vor alătura și cele olandeze.