
Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Neamţ, unde un pod rutier s-a prăbuşit surprinzând sub dărâmături două camioane, se poate întâmpla oricând pe Dn 1, în zona Câmpina.
Situaţia este cunoscută la nivel central, fiind semnalată încă de acum patru ani de autorităţile locale. De data aceasta pericolul îl reprezintă un pod de cale ferată care supratraversează DN1, făcând legătura peste râul Prahova, între Câmpina şi comuna Poiana Câmpina unde se află staţia CFR. În prezent podul nu este funcţional, însă starea lui de degradare este evidentă şi reprezintă un real pericol pentru maşinile care ciruclă pe DN1. Sunt două mari probleme în cazul de faţă. În primul rând zona în care se află amplasată construcţia se află pe un filon de sare care traversează DN1 dinspre Câmpina către Poiana Câmpina.
Unul dintre piloni s-a afundat, din cauza sării
Acest strat de sare este erodat încet, dar sigur de apele subterane, provocând mai multe alunecări de terenuri. Sarea a început să iasă la suprafaţă la doar câteva zeci de metri distanţă de podul CFR. Acesta este şi motivul pentru care unul dintre piloanele de susţinere ale podului, care se află poziţionat exact pe axul DN1, s-a afundat în sol, iar pasarela a făcut o boltă vizibilă cu ochiul liber.
O construcție edificată în 1974
Balustrada din metal a podului a început să se degradeze şi ea, construcţia nemaifiind întreţinută din moment ce nu mai este folosită. Sunt găuri în terasament, balustradele de sprijin sunt mâncate de rugină, rupte şi deja tentante pentru hoţii de fier vechi. Podul în discuţie a fost construit în anul 1974 şi era folosit atât pentru transport de marfă către Rafinăria Steaua Română şi Turnătoria Orion din Câmpina, dar, la început, şi pentru transportul de persoane pe rutele locale, Câmpina-Telega şi Câmpina-Valea Doftanei.