
Consiliul Județean Brașov reia demersurile birocratice pentru a prelua cu acte clădirea fostului palat administrativ al orașului, unde își desfășoară activitatea împreună cu Prefectura. Intenția autorităților județene este de a accesa o finanțare nerambursabilă pentru a reabilita clădirea istorică, care a avut parte doar de mici „cârpeli” de-a lungul ultimelor decenii.
Reabilitarea și consolidarea clădirii în care funcționează Prefectura și Consiliul Județean Brașov a fost ținută pe loc timp de mai mulți ani tocmai de problema birocratică în ceea ce privește dreptul de administrare. Anul trecut, imobilul a fost înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și practic, acum, printr-o hotărâre de Consiliu Județean, ar urma să fie aprobată o cerere de trecere a imobilului în domeniul public al județului Brașov.
Potrivit hotărârii guvernamentale, clădirea prefecturii are la ora actuală o valoare de inventar de17.660.120 lei, iar totalul bunurilor administrate de Prefectură, inclusiv trei terenuri, printre care și cel de sub Bistro 2003 administrat de CJ Brașov, ajunge la 34.896.296 de lei.
Clădire este de fapt vehicul Palat de Justiţie din Braşov, care a fost construit între anii 1900-1902 ca sediu al Tribunalului Regal Maghiar din Braşov. Imobilul a fost înscris în cartea funciară ca „Palatul Tribunalului, închisoare şi atelier”. Nicolae Ceauşescu a stat închis din februarie până în august 1936 în penitenciarul aferent clădirii. Judecarea sa a avut loc la actualul Centrul Militar Zonal, comisariatul de pe strada Lungă.
A devenit sediu PCR în vremea comunismului
Clădirea a funcţionat conform destinaţiei iniţiale până la instaurarea regimului comunist, când a devenit sediul PCR din regiunea Stalin, fiind apoi cunoscut ca și „Județeana de Partid”. Din 1993 la etajele 2-3 ale clădirii a funcţionat Curtea de Apel Braşov, care s-a mutat anul trecut, iar la celelalte etaje Prefectura Braşov şi Consiliul Judeţean.