Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Suveica unei făgărășence a călătorit 1 milion de kilometri: „A ajuns la capătul lumii, la Ushoaia, apoi în Siberia, pe urmele Gulagului românesc”

    0
    De Bianca Ivașcu pe 7 iunie 2022 Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    
Suveica unei făgărășence a călătorit 1 milion de kilometri: „A ajuns la capătul lumii, la Ushoaia, apoi în Siberia, pe urmele Gulagului românesc. A fost de două ori și în America de Sud”

    Alina Zară-Prunean a creat o comunitate în jurul suveicii de țesut a bunicii ei, din simplul motiv că mama Ruță, cea care a folosit o viață războiul și suveica, a visat să vadă lumea dar îi era imposibil să o facă.

    Suveica a depășit deja 1 milion de kilometri de călătorie și este purtată în rucsacul celor care o iau cu ei și acceptă să facă parte din această comunitate.

    Alina a terminat studii de arte și, din respect profund pentru comunitatea din care vine și pentru rădăcinile tradiționale, a creat Mândra Chic, un proiect care reinventează tradiția în modernitate. În plus, Alina se implică în Platforma România 100, unde activismul civic capătă un sens salvator, notează life.ro.

    Cum și de ce a plecat suveica în călătorie?

    Eram într-o duminică după slujbă și făceam curățenie în lada de zestre a mamei Ruță. Trecuse ceva vreme de când murise, iar lada rămăsese ferecată cu cheia, ca în vremea adolescenței noastre, când nu lăsa pe nimeni să se atingă de ea.

    Citește și:

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    Erau multe de găsit acolo, dar într-un capăt de ladă era un fel de sertăraș. Acolo am găsit o cheie și suveica. E drept că în casă erau mai multe suveici, ca în casa oricui are un război de țesut. Dar asta era acolo, păstrată. Nu știu de ce, poate că îi era cea mai dragă. În lada de zestre păstra lucrurile foarte importante. Acolo își ținea, la un moment dat, într-o față de pernă, hainele de înmormântare, acolo avea o geantă plic, veche-veche, în care păstra un inel, documentele de căsătorie și de naștere, toate erau în lada de zestre. Și mai era ceva în sertăraș: un toc de încondeiat ouă.

    Cheia, aveam să descoperim, nu se potrivea cu nimic din ce aveam în casă. Dar mama Ruță avea o fascinație pentru chei, peste tot avea câte una: în geantă, în cănițe prin dulapuri. Chei mici, de cufăr, sau mari, de poartă transilvană.

    Iar suveica ne-a trezit brusc milioane de amintiri, mie și Ioanei, sora mea: cum ne arăta mama Ruță la matematică sau la geografie și se folosea de suveică. Ea țesea, iar noi trebuia să învățăm. Și, ca să ne fie mai ușor, inventa jocuri: câte fire avem pe un rând? Dăm o dată cu suveica, avem trei, apoi călcăm și mai numărăm trei. Cât fac 3+3? 6. Bine. Și așa mai departe. Învățam.

    La geografie, aveam un glob pământesc, mare și vechi. Ea dădea zvârrr! cu suveica printre ițe, noi roteam globul și puneam degetul să-l oprim. Și găseam Argentina. „Hai, încă o dată! Eu am dat de trei ori cu suveica, voi unde ați ajuns?” Și tot așa ne jucam.

    La lecții și la tot ea ne povestea foarte mult. Și am realizat că și eu fac la fel cu copiii. Totul e poveste, iar asta cred că de la ea mi-a rămas. Îmi amintesc că ne învăța tabla înmulțirii când punea ceapa în grădină: trei fire aici, două acolo. Cât avem? Și socoteam. Aveam o băncuță mică la nivelul solului și ne plimbam cu ea printre răsaduri și ne distram.

    „Mama Ruță visa să vadă lumea. La nuntă a vândut un porc să-și cumpere mărgele de sticlă de la Paris”

    Părinții noștri lucrau, iar ea avea grijă de noi, de mine și de sora mea. Îmi amintesc că numai ei îi spuneam mama, mamei îi spuneam Mimi. Numai cu ea ne-am petrecut copilăria, la școală, în vacanțe.

    Era un om foarte bun. Sunt foarte emoționată când vorbesc despre ea.

    Ne striga Tica Mamii. A avut un singur băiat, pe tata, și l-a crescut în puf. Și când tăia un pui, cele mai bune bucăți le primea el. Iar când ne-a avut pe noi, tata tot așa era obișnuit: să aleagă de pe masă ce era mai bun, pulpițele sau pieptul. Și atunci mama Ruță zicea: „nu mai ești tu cel mai mic!”

    Când se făceau nunțile în sat, toată lumea ieșea la hora miresei și primea prăjituri. Mama Ruță, ca toate bătrânele din sat, purta șorț. Lua o bucată de hârtie, mergea la horă, lua prăjiturile, le împacheta în hârtie, le punea în buzunarul șorțului și venea cu ele la noi. Niciodată nu am știut ce formă au avut, fiindcă erau teșite, dar până acum au rămas cel mai bun dulce pe care l-am mâncat, prăjiturile de la mama Ruță. Iar acum, eu și soră-mea, ne aducem acasă una alteia prăjiturile pe care le primim la nunți.

    Mama Ruță își dorea să vadă lumea. Casa în care funcționează acum Muzeul de Pânze și Povești a fost făcută de un unchi al nostru care a imigrat în America, a muncit și a strâns bani, s-a întors în Mândra și a ridicat casa. De fapt, câte unul din aproape fiecare casă din Mândra era plecat în America. Și sunt foarte multe povești ale oamenilor care au plecat acolo.

    Simțeam că tânjea să afle cum era America aia, ce e acolo de pleacă toată lumea și nu se mai întoarce? La nuntă a vândut un porc să își cumpere mărgele de sticlă aduse de la Paris. „Ce e în Parisul ăla de trebuie să dai un porc sau un vițel pe un șirag de mărgele?”

    Era curioasă cum e lumea care nu seamănă cu lumea ei.

    Așa ne-a venit ideea să îi trimitem suveica prin locurile pe unde ea visa să ajungă, iar oamenii să ne trimită povești de acolo. Primul a fost un prieten, Radu, care a plecat într-un tur al Europei și a luat-o în bagaj s-o plimbe și să spună povești. Apoi a luat-o Anca, o prietenă a lui, la Istanbul.

    Iar eu am început să scriu despre aceste călătorii pe facebook și pe un blog. Am povestit că mama Ruță își dorea să vadă lumea, iar suveica, în mod simbolic avea să vadă lumea pentru bunica mea. Și de-atunci a mers din mână în mână.

    Când ai văzut-o ultima dată?

    A fost în vara asta în Mândra, pentru că voiam să o vadă și copiii care vin în școala de vară la muzeu. Ei știau povestea suveicii, văzuseră sute de poze cu ea, dar în realitate nu au văzut-o vreodată. Așa că a ajuns cu David, un băiețel de 9 ani care a dus-o la Copenhaga, două zile a stat acasă, cu copiii și a trecut și printr-o ședință foto.

    Când te-ai temut că se va pierde?

    Au fost două situații, dar am aflat de ele după ce s-au întâmplat: o dată cineva și-a pierdut bagajele în aeroport, apoi un cuplu care a mers la o întâlnire cu Dalai Lama, la Zurich, era cât pe ce să rămână fără ea, confiscată drept armă albă.

    Dacă mă întrebi, acum nu mă tem că va dispărea. Ea și-a făcut deja un drum al ei, iar dacă o să dispară la un moment dat, probabil că așa a fost să fie.

    Are deja 1 milion de kilometri prin lume, a ajuns la capătul lumii, la Ushoaia, apoi în Siberia, pe urmele Gulagului românesc. A ajuns de două ori în America de Sud, într-un tur rapid prin Chile, și Argentina, iar în vara asta a ajuns la Buenos Aires din nou. A fost în Coreea, cu Alexandru Tomescu, apoi s-a văzut cu vindecătorul din filmul „Eat, pray, love” prin Bali, a călătorit cu Băsescu, apoi cu Cristoiu în câteva press-trip-uri. A ajuns și într-o lună de miere.

    La început voiam să agațe fiecare om câte ceva autentic de ea, o eșarfă, un magnet, o floare, dar după câteva călătorii, când cineva i-a legat o umbrelă, nu mai avea loc în bagaje, așa că a rămas doar cu un fir de cânepă și iută legat. Și atât.

    Prietenii mei făceau mișto de mine, că dacă mă mai întreabă cineva ce vreau să mă fac când voi fi mare să zic că vreau să mă fac suveică. Și să călătoresc. Am dus-o și eu, o singură dată, în Zagreb, la o întâlnire românească, împreună cu mai mulți diplomați. Interesant a fost că înainte de ceremonie, cu vreo jumătate de oră, m-am întâlnit cu ambasadorii Chinei și Japoniei și le-am spus povestea, care le-a plăcut atât de mult încât mai târziu, când locul devenise neîncăpător pentru mulțimea de invitați din diplomație, ei au început să povestească despre suveică, cot la cot cu mine, de parcă ar fi fost o poveste din țara lor.

    Mi-aș fi dorit să ajungă cumva la NASA să iasă de pe Pământ. Și să rămână în spațiu. De fapt nu, nu! Să se întoarcă. Dacă este să piară, să piară singură, organic pentru că așa știu că și-a terminat turul prin lume.

    De la un moment încolo suveica nu a mai fost a ta și ai dat-o cu generozitate lumii. Tu cu ce ai rămas?

    Am început să fac tricouri, iar cei care au purtat suveica în lume primesc un tricou pe spatele căruia scrie „călăuză”, iar pe față pune fiecare ce vrea.

    Practic suveica a creat această rețea de oameni care s-a legat firesc, fără presiuni. Nimic din ce am făcut nu am făcut calculat și cu interes.

    Să povestim de muzeu, singurul din țară de acest fel, pe care l-ai creat cu forțe financiare și logistice proprii.

    În primă fază m-am gândit că suveica are nevoie de locul ei în care să-și dezvăluie poveștile. Apoi, aveam nevoie de un loc în care se strâng copiii vara.

    Este un muzeu de familie pentru că de prima dată mi-am dorit să spunem poveștile familiei noastre. Casa care găzduiește muzeul este moștenită de mama Ruță, este prima casă din Mândra făcută cu bani aduși din America, iar toate poveștile acestea au creat un spațiu de sine stătător. Apoi, poveștile mamei Ruță și un interior local, din Mândra.

    Și mai avem ceva, atelierul Mândra Chic, care creează produs local. „Colțul”, perna colț, este un produs pe care nu-l mai face nimeni, este un design modern, interpretarea colților lupului, cel mai popular simbol din tradiția românească.

    Când am început cu tricourile, acum vreo zece ani, nu mai făcea nimeni așa ceva, acum toată lumea face tricouri cu broderii. Nimeni însă nu a copiat mixul nostru. Mândra chic înseamnă un mix de broderii cusute manual și mesaje, vorbe din tradiție, iar ce facem noi se numește zestre contemporană pentru oamenii cărora nu le mai face nimeni zestre. Asta era misiunea femeilor din casă, iar când te căsătoreai sau plecai în lume primeai zestre: perne, lenjerii de pat, cămăși pentru tine și bărbat și așa mai departe. Noi am adaptat toate astea în contemporan: tricourile sunt mult mai ușor de purta decât cămășile, pernele, textilele de casă. Practic, refacem zestrea contemporană. Și totul s-a creat pas cu pas. Acum atelierul și muzeul sunt în grija mamei și surorii mele.

    Dacă mâine trec prin Mândra pot să vizitez muzeul?

    Poți, desigur. Dar trebuie să știi că muzeul este făcut doar cu banii pe care i-am strâns din vânzarea tricourilor Mândra Chic, că nu am aplicat la nicio finanțare locală, națională sau europeană și că mai avem niște lucruri de pus la punct. Adică, acum dacă ajungi în Mândra dă un telefon înainte la numărul pe care îl găsești pe site. Dacă ești deja acolo, sună la două case depărtare de muzeu și îți va deschide cineva prietenos. Dar trebuie să știi că nu avem căldură, iar dacă acest lucru nu te deranjează, povestea „americanilor” din Mândra, suveica mamei Ruță și interioarele locale te așteaptă la Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, lângă Făgăraș.

    Facem în fiecare an ateliere în cadrul școlii de vară pentru copiii din comunitate, iar toate costurile sunt susținute de noi. Este un fel de a întoarce în comunitate ceea ce comunitatea ne-a dat, adică aceste povești extraordinare.
    Îmi place că în Mândra oamenii zic așa: avem un muzeu, avem o suveică ce călătorește, noi facem tabere cu copiii. Și-au asumat această poveste.

    Eu am crezut foarte mult în comunitate, apoi m-am măritat și Alin mi-a explicat că ce făceam eu se numea antreprenoriat sau implicare comunitară, a găsit cuvinte pentru lucruri pe care eu le făceam deja de ani de zile.

    ”Eu și Alin facem mai mult timp voluntariat decât dedicăm proiectelor noastre”

    Să povestim despre Alin Prunean, despre cum v-ați întâlnit și cum ai plecat în propria călătorie!

    Ne-am cunoscut grație „mândruțelor”, adică un soi de broșe cu mesaj pe care le-am produs o dată cu tricourile. El este tot ONG-ist, cred că a creat prima fundație din Sălaj și la un moment dat avea un proiect prin care dădea oamenilor câte un animal, o văcuță, oaie sau o capră, gratuit cu condiția ca în momentul în care face pui ei să dea un pui altcuiva. Și încerca să îi dezvolte, să îi adune, să îi crească. Așa a atras albine și a rămas cu niște stupi. Și a dezvoltat întreprinderea socială cu produse apicole și fructe uscate.

    Așa că la un moment dat a organizat un eveniment unde avea nevoie de mândruțe. M-a căutat pe net, am continuat să vorbim și după ce am făcut broșele și iată-ne căsătoriți.

    Alin face foarte mult voluntariat și implicare civică. Și m-a atras și pe mine și m-a învățat cât de importantă este implicarea și să te transformi în mic activist pentru lucrurile frumoase și bune în care crezi.
    Și acum, la final de an, când mergem la câte un Revelion, dormim trei zile și nu ne mai putem aduna, atunci facem socoteala și realizăm că am petrecut mai multe ore în voluntariat decât în proiectele noastre. Și mereu îi spun că este un sacrificiu prea mare. Și știi ce-mi spune și-mi închide gura? „Cine să facă? Trebuie să facă cineva și asta?”

    Suntem foarte implicați în Platforma România 100, poate chiar prea mult, și vorbeam: „nu ți se pare că suntem tot mai puțini, că e greu?” Și știi ce-mi spune? „Sunt mulți care stau ascunși, ca pe vremea comunismului, iar ei trebuie să vadă că există alții care stau neaplecați și fac lucruri, se luptă.”

    Mie mi-e foarte dragă comunitatea de la Bădăcin, chiar dacă noi suntem în Sălaj. Eu am o colecție Mândra Chic la Sălaj, de broderii speciale, și lucrez cu femeile din Bădăcin. Am descoperit că acolo, în perioada interbelică, veneau doamne din aristocrație și făceau șezători cu țărăncile din Bădăcin și învățau împreună să coasă.

    Cea mai recentă acțiune pe care am făcut-o acolo a fost să plantăm niște copaci. Asta pentru că Iuliu Maniu a spus că vrea ca Bădăcin, o casă deloc mică, să se transforme într-un loc în care să fie educați tinerii. Așa că, pe Dealul Țarinii, care se află în spatele casei, am plantat 154 de copaci, împreună cu tot atâția copii. Fiecare arbore are eticheta și numele său, iar cel mai mic copil care a plantat are opt luni, iar cel mai mare este major deja.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentFOTO Povestea documentarului „România Sălbatică”, spusă de fotograful brașovean Dan Dinu: A documentat biodiversitatea din țara noastră timp de 11 ani
    Următorul articol Brașovul a rămas fără nicio tabără școlară de stat. Se încearcă recuperarea taberei din Predeal: are clădirile, dar nu și terenul
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Economie By Bianca Ivașcu0

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    16 august 2022

    Eligibilitatea obținerii unui credit presupune capacitatea de a beneficia de un împrumut de la o instituție financiară. Venitul și vârsta…

    Sănătate By Laura Nilescu Gal0

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    16 august 2022

    Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va putea stabili de-acum ca, după ce se emite un card de sănătate…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    16 august 2022

    Chiar dacă sunt proprietate privată, drumurile de acces către magazinele mari sau parcările acestora sunt, de fapt, drumuri publice și…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    16 august 2022

    După ce s-a ajuns la concluzia că o parcare sub Parcul Central nu ar fi oportună, reprezentanții municipalității au luat…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Edilii brașoveni pregătesc o licitație pentru a delega gestiunea ridicării deșeurilor menajere din oraș. Deocamdată, se oferă 140.000 de lei unui consultant

    16 august 2022

    După o licitație eșuată în 2019, Primăria Brașov vrea să reia procedura în vederea selectării unui operator care să colecteze…

    Social By Ionuț Dincă0

    Construcția unui nou spital TBC și de Infecțioase la Brașov, estimată la 820 de milioane de lei cu termen de finalizare de 3 ani, la faza „de mediu”

    16 august 2022

    Primăria Brașov încearcă să obțină avizul de mediu pentru construcția unui noi spital TBC și Infecțioase. Acesta ar urma să…

    Social By Biz Brasov0

    Pompierii brașoveni, chemați să scoată apa din demisolul unei case din Săcele

    15 august 2022

    Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost solicitat să intervină pentru scoaterea apei din demisolul și curtea unei gospodarii…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Aglomerația de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiștii care circulă pe A2, pe sensul spre Capitală, sunt sfătuiți să aleagă rute ocolitoare

    15 august 2022

    Aglomeraţia de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiştii care au petrecut la mare vin spre Bucureşti. Ca să…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    România, pe al doilea loc în lume la Olimpiada Internațională de Informatică. Țara noastră a obținut 123 de medalii

    15 august 2022

    România se află pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 17.000 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Vezi aici cât costă o lună de vechime în muncă

    15 august 2022

    Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Cei interesaţi pot plăti contribuţii pentru…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 260.000 de români au vizitat Bulgaria în lunile iunie-iulie. Suntem pe primul loc în topul turiștilor străini care s-au cazat în această țară

    15 august 2022

    Românii se află pe primul loc în topul turiștilor străini care au vizitat în Bulgaria în lunile iunie-iulie, potrivit unui…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion: „ Este un personaj care nu a citit cât am citit eu la viața mea!”

    15 august 2022

    Senatoarea Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion, fostul său coleg de partid. Mii…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Bacalureat 2022: Sesiunea august – septembrie a examenului naţional începe în 16 august

    15 august 2022

    Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că sesiunea august – septembrie 2022 a examenului naţional de bacalaureat începe marţi, 16 august,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    După ploi și vijelii, spre sfârșitul săptămânii vor reveni temperaturile caniculare

    15 august 2022

    După ploi și vijelii, vor reveni zilele caniculare, cu temperaturi maxime de 35-36 de grade în unele zone ale țării,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanțelor: „Rectificarea bugetară arată foamea de bani a Guvernului României”

    15 august 2022

    PMP arată că deşi Guvernul României a anunţat o rectificare bugetară pozitivă, acesta este departe de a rezolva problemele cu…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Șase tone de materiale destinate semnalizării traseelor din Munții Făgăraș, transportate cu elicopterul la peste 2.000 de metri altitudine

    15 august 2022

    Un elicopter a transportat duminică 165 de stâlpi metalici, plăcuțele de orientare și materialele necesare fixării acestora pentru noile trasee…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Un tânăr din Rupea a fost prins în trafic cu permis de conducere fals. După verficări, polițiștii au descoperit că băiatul nu avea carnet

    15 august 2022

    Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rupea efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “conducerea unui…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Urmărire în trafic, după ce un șofer beat a fugit de poliție, abandonând apoi mașina. Bărbatul a fost prins în Victoria și reținut pentru 24 de ore

    15 august 2022

    La data de 13 august 2022, polițiști din cadrul Poliției Orașului Victoria, desfășurând activități pe linie rutieră, în cadrul unei…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Razie a polițiștilor în cluburile din Brașov. Valoarea sancțiunilor este de peste 7.100 de lei

    15 august 2022

    În data de 13/14 august 2022, în intervalul orar 22.00 – 06.00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secțiile…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Polițiștii, efective mărite pe DN1. Aceștia vă recomandă rute alternative pentru a evita blocarea traficului: Este vorba despre DN1A – Săcele, Cheia, Vălenii de Munte, Ploiești

    15 august 2022

    Începând cu ora 11.50, pe DN1 – zona Dârste și la intersecția DN73 cu DN73A – Râșnov, au fost instituite…

    Ultimele Știri Adăugate

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    Economie 16 august 2022

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    Sănătate 16 august 2022

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    Stiri Brasov 16 august 2022

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    Administratie 16 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Florin la Primele curse de pe Aeroportul Ghimbav vor putea decola/ateriza din iunie 2023. Din toamnă, încep zborurile de verificare a echipamentelor de radionavigație
    • Tudor la Guvernul aprobă astăzi exproprierile pentru construirea pasajului subteran de la Azuga pe DN 1, care va fluidiza traficul pe Valea Prahovei
    • Dorin la Turism pe Valea Prahovei: alimente expirate, frigidere mizerabile, fire de păr în așternuturi. Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de 70.000 de lei, într-o singură zi
    • Barbu Gh. la Satele din zona Rupea rămân fără preoți. Mitropolia Ardealului face angajări
    Alte Știri Brașov

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    16 august 2022

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    16 august 2022

    Edilii brașoveni pregătesc o licitație pentru a delega gestiunea ridicării deșeurilor menajere din oraș. Deocamdată, se oferă 140.000 de lei unui consultant

    16 august 2022

    Construcția unui nou spital TBC și de Infecțioase la Brașov, estimată la 820 de milioane de lei cu termen de finalizare de 3 ani, la faza „de mediu”

    16 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.