
Mai mulți elevi de la clase mici din Brașov au detaliat ce văd pe internet, iar răspunsurile lor sunt demne de filme. Indiferent de vârstă, profilul sau ciclul de învățământ din care fac parte, mulți elevi din Brașov au în comun pasiunea pentru tehnologie.
Fie că vorbim despre social media, platforme de jocuri sau discuții, mulți sunt la curent cu tot ce apare. Chiar și cu ce nu ar trebui să știe despre acestea. Iată ce a aflat Caravana Siguranței Online la o vizită în două școli din Brașov!
Ce vâd elevii din Brașov în online?
Elevii intervievați au vorbit deschis despre situațiile cu care se întâlnesc în online când sunt nesupravegheați și au povestit despre oameni dezbrăcați, violențe, amenințări. Iar poveștile lor nu se opresc aici.
Cei de clasa a doua sunt utilizatori ai OmeTV, o platformă de chat video care promovează discuții cu necunoscuți din toată lumea. După ce un copil a povestit că a văzut un om dezbrăcat, altul și-a deschis sufletul și a spus că a văzut un băiat care ținea un cuțit la gâtul unei fete.
Copiii cu vârste de până în 10 ani petrec timp și pe TikTok, acolo unde sunt expuși la conținut nepotrivit vârstei lor, dat fiind că vârsta minimă de acces pe platformă este de 13 ani. Ce văd ei acolo? „Oameni care înjură”, „chestii scârboase”, dar și un monstru cu corp de găină și cap de om, menit să sperie copiii.
Elevii recunosc că s-au întâlnit și cu situații dificile. Ei au povestit că există anumiți oameni în mediul online, care susțin că se pot arunca pe geam și fie vor zbura, fie nu vor păți nimic, deoarece jos se află o saltea care îi protejează.
Copiii se pot răni dacă încearcă să imite farsele de pe social media
La clasa pregătitoare, situația este puțin diferită. Copiii se joacă adesea pe Roblox, o platformă de jocuri internaționale cu opțiunea de chat chiar și cu necunoscuți. Însă, nu acolo au observat riscuri, ci pe social media. Chiar dacă cei din clasa pregătitoare sunt supravegheați de părinți, ei au observat că pe o platformă de social media sunt multe farse care pot fi periculoase, care sunt prelucrate și nu autentice, iar copiii se pot răni dacă încearcă să le imite.
Totuși, cei mici nu ar trebui să facă parte din utilizatorii TikTok. Potrivit unui studiu ADFABER, elevii din clasele a șaptea și a opta spun că sunt îngrijorați că frații lor mai mici au acces la platforme precum TikTok. Mai mult, 70% dintre aceștia consideră că frații lor mai mici nu ar trebui să aibă acces pe platformele pe care ei își petrec timpul.
Elevii învață cum să se apere în online
Mai mulți elevi din clasele mici au confirmat că nu știau cum arată o parolă puternică, așa că au fost încântați să afle chiar de la echipa ADFABER, care merge în caravana Eroii Internetului ca să discute cu elevi despre siguranță online.
Caravana Siguranței Online Eroii Internetului a vizitat, astăzi, Școala Gimnazială nr. 15 Brașov și Școala Gimnazială nr. 2 Diaconu Coresi, acolo unde voluntarii ADFABER le-au vorbit despre cum activitatea lor pe internet devine amprentă digitală și le poate influența viitorul personal sau profesional.
Ei au fost deschiși să învețe cum să creeze o parolă puternică și au fost încântați să afle că pot fi chiar ei Eroii Internetului. E nevoie doar de responsabilitate în online, ca și în viața reală.
Copiii vizitați de Caravana Eroii Internetului au făcut cunoștință cu îndrăgiții internauți din programul Eroii Internetului.
Caravana Eroii Internetului, în parteneriat cu Poliția Română
Caravana Eroii Internetului merge prin mai multe orașe din țară, adună povești despre ce întâlnesc elevii în spațiul digital și le vorbește despre siguranța online.
În urma demarării unui parteneriat cu Poliția Română, mai mulți specialiști în prevenirea criminalității vizitează, de asemenea, școli din țară, pentru a le vorbi elevilor despre siguranța online și programul Eroii Internetului.
Caravana face parte din programul Eroii Internetului, dezvoltat de Google și organizat în România de către Adfaber. Programul este destinat atât părinților, cât și profesorilor din școlile de stat, pe care îi învață gratuit despre siguranța online pentru ca, apoi, să le poată vorbi copiilor despre riscurile pe care le pot întâlni și cum pot să le abordeze.
Aflat deja la cea de-a doua ediție, programul a adunat peste un milion de elevi, care au învățat cum pot deveni cetățeni digitali responsabili.