Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Povestea restaurantului din Sfântu Gheorghe, deschis cu doar 600 de lei: „Oamenii vor veni de oriunde pentru a trăi experiențe culinare speciale”

    0
    De Bianca Ivașcu pe 31 mai 2022 Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    Povestea restaurantului din Sfântu Gheorghe, deschis cu doar 600 de lei: „Oamenii vor veni de oriunde pentru a trăi experiențe culinare speciale”

    În limba maghiară, szikra înseamnă scânteie. Acelaşi nume – Szikra – îl poartă şi restaurantul Mădălinei Santa din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, şi e uşor de înţeles de ce. Pentru că preparatele pregătite chiar de ea produc curcubee pe cerul gurii celor care îi trec pragul.

    Cum a reuşit o antreprenoare pentru care gătitul a fost mai întâi de toate o pasiune să pună un mic oraş de provincie pe harta gastronomică a României? Cu trudă, dăruire şi cu ceva în plus. Pentru că mereu în bucătărie există un ingredient secret.

    „Cred că sunt mai multe lucruri care fac restaurantul să se remarce pe scena culinară locală, de la sezonalitatea meniului la autenticitatea lui”, spune Mădălina.

    Absolut toate reţetele şi combinaţiile sunt originale. Contribuie la această carte de vizită şi tehnicile de gătit, atenţia pe care o acordă gustului şi complexitatea preparatelor.

    Citește și:

    O nouă autorizație de construire pentru Polivalenta Brașovului, din locul vechiului Stadion Municipal. Contractul de lucrări are o valoare de 356,7 milioane de lei

    Proiecte vechi pentru Brașov, scoase de la „naftalină” în vederea obținerii autorizărilor urbanistice: parcarea subterană din Centrul Civic și garajul RATBV

    „Studierea” modernizării căii ferate dintre Brașov și Predeal, prelungită cu încă 10 luni

    „Nu ştiu dacă eu sunt în măsură să mă «laud» cu lucrurile astea, dar cred că sunt «zone» cărora le dăm o atenţie ieşită din comun şi asta se simte în experienţa şi satisfacţia clienţilor.”

    Nimic nu se aruncă, totul se transformă

    În egală măsură, conceptul de „zero-waste“ a fost un diferenţiator. Mai exact, în bucătăria şi în restaurantul Szikra, nimic nu se aruncă, totul se consumă sau se transformă. Într-o lume consumeristă, în care achiziţiile de impuls fac legea, iar risipa e pretutindeni, Mădălina Santa şi-a dorit altceva.

    „Faptul că am fost, din câte ştiu eu, primii din România care au promovat o asemenea viziune ne-a ajutat foarte mult în promovarea restaurantului.”

    Şi nu a fost doar un vehicul de marketing, ci o filosofie asumată, adânc înrădăcinată şi în stilul său de viaţă, adaugă ea. În primul rând, antreprenorarea (care este totodată şi chef-ul Szikra) crede că sustenabilitatea trebuie să nu fie doar un deziderat, ci mai degrabă parte din rutina unui restaurant.

    „Cred că nu e nimic întâmplător în modul în care funcţionează natura şi noi ar trebui să-i urmăm cumva «calendarul».”

    În egală măsură, avem datoria de a exploata la maxim ceea ce ea ne oferă. Tocmai de aceea, oamenii de la Szikra sunt în permanenţă atenţi şi deschişi să găsească soluţii creative, pentru a arunca cât mai puţin – spre nimic – în bucătărie.

    „Sunt multe preconcepţii cu care trebuie să ne «luptăm», atât în bucătărie, cât şi din partea publicului, dar cred că odată ce restaurantul le-a câştigat încrederea, oamenii devin mai deschişi să încerce, să experimenteze.”

    Sustenabilitatea se manifestă şi la alte mici detalii în restaurantul de la Sfântu Gheorghe, de la paiele de inox la prosoapele textile de la baie şi de la gunoiul de compost la efortul de a recicla sticla şi la multe alte chestiuni aparent mărunte.

    „Dar care, credem noi, inspiră şi educă.“

    Meniul restaurantului se schimbă în funcție de sezon

    Tocmai pentru că Mădălina vrea să fie în simbioză cu natura, dinamica cu care se schimbă preparatele de la Szikra este foarte mare. În acest context, există preparate semnătură în meniu?

    „E greu să spun că sunt preparate «emblematice» la noi, dar există câteva, precum «pateul din creier de porc», «icrele vegane de amarant», «Somloi a la Szikra» sau antricotul de cerb, pe care mi-a fost aproape imposibil să le scot din meniu, datorită cererii.”

    Chiar şi aşa, spune ea, schimbarea meniului în funcţie de sezon este o provocare frumoasă de fiecare dată.

    „Încercăm să oferim prin fiecare preparat o experienţă şi o combinaţie perfectă de texturi şi arome: dulce, sărat, acru, moale, crocant, ce funcţionează ca un tot unitar.”

    Acesta este unul dintre motivele pentru care nu poţi alege garnitura pentru preparate, ci va trebui să mergi pe mâna Mădălinei şi să încerci exact combinaţia pe care ea am propus-o.

    „Studiez mult compatibilitatea dintre ingrediente, inclusiv din punct de vedere chimic, iar dacă o anumită combinaţie care ţi s-a părut la prima vedere ciudată se dovedeşte reuşită, niciodată nu e o întâmplare.”

    Complexitatea preparatelor este foarte mare, reiterează ea. Spre exemplu, în meniul restaurantului din Covasna îşi găseşte loc următorul preparat: muşchi de cerb cu gratin de sfeclă, găluşte de castane, colţunaş cu măduvă şi păstârnac confiat, jus de cerb cu măceşe, cremă de coarne cu ardei iute şi bostan murat.

    Sună aproape ca o poveste, dar şi ca o ecuaţie cu multe necunoscute, nu?

    Gătitul, o pasiune moștenintă din familie

    Înainte de gastronomie, Mădălina Santa a făcut grafică publicitară, design grafic şi fotografie publicitară, dar a dus mereu o luptă între ce îşi dorea ea să facă şi ce-şi dorea clientul să vadă.

    Gătitul a fost la început pasiune, una moştenită din familie.

    „Toată lumea gătea în casă, când eram mai mică: mama, tata, fratele meu, dar cu toţii eram inspiraţi şi o admiram pe bunica, pentru care gătitul era o artă, metoda ei fermecată prin care reuşea mereu să adune la aceeaşi masă toţi nepoţii.”

    Acum, gastronomia e pentru ea un pariu cu adevărat riscant. Recunoaşte că e în postura nu foarte simplă de a fi şi antreprenor şi chef. Nu mai are alte business-uri, iar pasiunea şi dăruirea cu care gestionează Szikra nu i-ar permite oricum să se ocupe de altceva.

    „Ştiam că voi face asta (gastronomie – n. red.), într-o societate în care, până nu demult, «la cratiţă» era locul în care erau «trimise» femeile care nu erau bune de altceva, de parcă gătitul ar fi fost ultima lor variantă.”

    Astăzi, piaţa restaurantelor din România e una în curs de transformare, e o piaţă în care numeroşi bucătari tineri talentaţi încearcă să aducă o schimbare. Dar efortul lor înseamnă mult sacrificiu şi multă muncă de educare a publicului, adaugă ea.

    Restaurantul și-a deschis porțile în 2019

    Szikra a apărut pe scena culinară locală în anul 2019, într-un moment în care Mădălina şi-a dorit asta suficient de mult.

    „Am avut mai multe colaborări cu diferiţi proprietari de restaurante dar, din păcate, nu am găsit pe cineva care să îmi înţeleagă şi respecte viziunea, aşa că am decis să îmi fac propriul restaurant, poate şi ca să demonstrez că se poate.”

    E un restaurant făcut cu 600 de lei, spune ea.

    „De fiecare dată când spun asta, îmi dau seama cât de departe am ajuns.”

    Pare doar o poveste pentru marketingul businessului, dar adevărul e că aceştia erau banii pe care îi avea puşi deoparte în momentul în care a luat decizia.

    „Apoi, locaţia, sursa de finanţare, oamenii, toate au venit natural, catalizaţi probabil de forţa dorinţei mele. La cum au evoluat lucrurile, cred că într-o zi voi scrie o carte despre asta.“

    Investiție de peste 200.000 de euro

    Între timp, investiţia în proiect a ajuns la peste 200.000 de euro şi câţiva ani cu foarte multe sacrificii, atât în viaţa personală, cât şi la nivel de implicare.

    „Am muncit enorm, adeseori ajungând în pragul epuizării.”

    O altă investiţie importantă a fost cea în oameni.

    „Cred că sunt câţiva oameni lângă mine care au învăţat multe şi s-au dezvoltat.”

    Probabil că ar mai fi nevoie de alţii însă, pentru a putea extinde echipa, Mădălina spune că trebuie să aibă parte de puţină stabilitate şi linişte financiară. Iar ultimii doi ani, marcaţi de pandemie, au fost orice numai stabili nu.

    „Am deschis afacerea chiar înainte de pandemie. Am beneficiat de sprijin prin intermediul programului Raiffeisen Factory, deci practic totul e construit pe credit.”

    Restaurantul a funcţionat în diferite forme, cu diferite variante de program. În acest moment Szikra este deschis de joi până duminică, iar sâmbăta şi duminica sunt zilele cele mai aglomerate, în care e aproape imposibil să găseşti loc fără rezervare, mai ales la prânz.

    „Au fost şi zile în care am servit 120 de oameni à la carte, ceea ce chiar e o provocare.”

    Mâncarea nu se pretează pentru livrări

    Capacitatea însă a fost de multe ori afectată de regulile pandemiei, pe care Mădălina le-a respectat cu foarte multă stricteţe. A încercat de toate în perioada de lockdown – care a venit la scurtă vreme de la deschiderea localului -, dar a fost ceva temporar, mâncarea de la Szikra, prin complexitate, plating, nu se pretează pentru livrări.

    „Restaurantul ăsta nu putea fi deschis decât în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, oriunde altundeva i-ar fi lipsit spiritul şi autenticitatea. Cel puţin la momentul iniţial.“

    El este expresia unei culturi locale şi manifestarea unor energii pe care fondatoarea nu crede că le-ar fi găsit în altă parte.

    „Sunt născută şi crescută în Sfântu Gheorghe, aici mi-am format gustul, aici cunosc zeci de oameni de la care îmi selectez atent ingredientele, în care am încredere şi cu care îmi face plăcere să lucrez.”

    Restaurantul este construit pe principii de microeconomie sustenabilă şi are deci o misiune, aceea de a pune în valoare producătorii locali din Covasna, Harghita şi Braşov.

    „Marea majoritate a ingredientelor pe care le folosesc sunt de aici. La fel şi toţi oamenii cu care lucrez în echipa restaurantului.”

    Oamenii vor veni de oriunde

    Călătoriile Mădălinei în căutarea gustului şi a unor experienţe culinare speciale i-au arătat că dacă faci ceva suficient de bine, oamenii vor veni de oriunde special pentru a mânca în restaurantul tău.

    Nu trebuie să le fii „în drum” sau „la îndemână“.

    Iar asta se întâmplă acum la Szikra.

    „Dau mereu acest exemplu. Atunci când primeşti un mesaj dimineaţa care spune <<pornim acum din Timişoara, ajungem la prânz, ce ne pregătiţi bun?>> îţi dai seama că nu mai eşti escală, ci chiar motivul călătoriei, iar asta mă responsabilizează şi mă motivează.”

    Oraşul Sfântu Gheorghe, aflat la circa trei ore de Bucureşti (în condiţii normale de trafic) e mic, cochet şi curat, iar fondatoarea Szikra afirmă că restaurantul său poate fi motivul pentru care mai mulţi oameni îl vizitează. Localul este amplasat foarte central şi totuşi ferit de agitaţie. Plus că sunt numeroase locuri de parcare în apropiere.

    „Iar în forma în care noi am amenajat curtea, terasa este foarte frumoasă vara.“

    Restaurantul nu ar putea fi replicat

    Când vine vorba de dezvoltare, antreprenoarea spune că nu se pune problema să se extindă. Nu crede că Szikra poate fi replicat în altă parte.

    „Dacă voi decide la un moment dat că trebuie să duc lucrurile la un alt nivel, voi încerca o variantă mai apropiată de conceptul «farm to table» şi voi căuta o locaţie cu o grădină şi o seră de care să am grijă şi care să-mi fie la îndemână, în care să pot să plantez şi să cultiv ingrediente speciale pe care să le aduc în farfuriile oamenilor.“

    Până atunci, va continua să facă la Szikra ce ştie mai bine. Şi o face din dragostea pentru mâncare, nu în speranţa că munca îi va fi încununată cu stele Michelin.

    „Nu consider neapărat definitorii stelele Michelin pentru un restaurant. Am gătit şi am şi lucrat în restaurante din ghidul Michelin. Am avut şi experienţe wow, dar şi unele mai puţin convingătoare.”

    A mâncat, în egală măsură, în multe restaurante extraordinare care nu aveau o stea Michelin.

    „Nu sunt un fan al conformismului şi al stricteţii regulilor acestui ghid.“

    Crede însă că sunt câţiva bucătari români care, într-un context favorabil, ar putea să obţină fără probleme o asemenea recunoaştere.

    „Personal însă, îmi doresc mult mai mult oameni care să înţeleagă preparatele mele şi să se bucure de ele decât îmi doresc o stea”, conchide ea.

    sursă articol: da.zf.ro

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentComerțul cu mirodenii în Brașovul secolului al XVI-lea: Cele mai căutate condimente erau piperul și șofranul, aduse tocmai din Orient
    Următorul articol Oficial: Sporul la salariu pentru personalul medical cu activități legate de COVID-19 a fost modificat
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    O nouă autorizație de construire pentru Polivalenta Brașovului, din locul vechiului Stadion Municipal. Contractul de lucrări are o valoare de 356,7 milioane de lei

    8 august 2022

    După ce pe 4 iulie a fost semnat contractul de lucrări pentru Sala Polivalentă, recent, Primăria Brașov a emis și…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Proiecte vechi pentru Brașov, scoase de la „naftalină” în vederea obținerii autorizărilor urbanistice: parcarea subterană din Centrul Civic și garajul RATBV

    8 august 2022

    Vehiculat încă din 2011, proiectul amenajării unei parcări subterane în Centrul Civic a rămas în planurile municipalității, fiind inclus pe…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    „Studierea” modernizării căii ferate dintre Brașov și Predeal, prelungită cu încă 10 luni

    8 august 2022

    CFR a reuşit în august 2020 să ajudece licitaţia lansată încă din noiembrie 2018 în vederea întocmirii studiului de fezabilitate…

    Social By Biz Brasov0

    Weekend plin pentru cei de la Salvamont. Încă se mai găsesc „pantofari” care confundă traseele montane cu plimbarea pe Corso

    7 august 2022

    Șase solicitări de sprijin au avut, în acest weekend, ce de la Salvamont Poiana Brașov. Astfel, vineri au fost două…

    Social By Biz Brasov0

    Persoană căzută în Bârsa

    7 august 2022

    Pompierii ISU Brașov au fost alertați, în urmă cu puțin timp, să intervină pentru a salva o persoană căzută în…

    Social By Biz Brasov0

    Accident la Viștea de Jos. Două persoane au fost transportate la spital

    7 august 2022

    Două persoane au fost transportate la spital, azi, în urma unui accident la Viștea de Jos, acolo unde două mașini…

    Social By Biz Brasov0

    A oprit motocicleta să-și facă o poză cu „Lupu’ de la rutieră”, dar „uitase” că luase o doză. De cocaină

    7 august 2022

    „Lupu’ de la Rutieră” din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov a mai scos un drogat de pe drumurile publice… doar cu…

    Social By Biz Brasov0

    Cei nerecenzați nu vor mai primi amenzi și vor fi preluați din sistem, de la recensământul anterior

    7 august 2022

    Românii care nu s-au recenzat nu vor mai fi amendați, deși autorităție amenințau cu amenzi de 3.000 de lei. Șeful…

    Social By Biz Brasov0

    După jumătate de an de război, o echipă înjumătățită de copii din Ucraina ia parte la un turneu de fotbal, la Brașov

    7 august 2022

    Sursa foto: Adevărul O echipă de fotbal din Ucraina, din oraşul Mikolayv, participă la turneul organizat de CS Colţea Braşov,…

    Social By Biz Brasov0

    În ciuda dobânzilor care continuă să crească, românii… continuă să-și ia credite

    7 august 2022

    Românii continuă să acceseze credite bancare, în ciuda crizei economice preconizate de analiști și în ciuda dobânzilor care continuă să…

    Social By Biz Brasov0

    VIDEO Administrația Făgărașului îi obișnuiește pe seniori cu viitorul: Le-a făcut parc lângă morminte

    7 august 2022

    La Făgăraș, seniorii sunt „îmbiați” să vină să se relaxeze într-un loc special amenajat pentru ei… lângă cimitir. Este un…

    Social By Biz Brasov0

    Un alt weekend, o nouă „recoltă” de bețivi și drogați la volan, pe străzile județului

    7 august 2022

    Sfârșitul de săptămână a însemnat, pentru polițiștii brașoveni, o nouă „recoltă” de bețivi și drogați prinși la volan. Unii aveau…

    Social By Biz Brasov0

    Rata de infectare Covid își continuă trendul ascendent: 9,12/1000 în municipiu și 6,62 la mie în județ

    7 august 2022

    Rata de infectare cu SARS-CoV-2 contiună să crească la nivelul județului Brașov. Astfel, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Brașov,…

    Social By Biz Brasov0

    Au început reducerile de vară. Sfaturile ANPC pentru a nu fi păcăliți

    7 august 2022

    A început perioada reducerilor de vară, dar pentru a nu fi păcăliți, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,…

    Social By Biz Brasov0

    Bărbatul dispărut în Munții Făgăraș, găsit în Victoria/ Nu are afecțiuni medicale

    6 august 2022

    Bărbatul care a fost dat dispărut în Munții Făgăraș și a fost căutat de echipe de salvamontiști și jandarmi montani…

    Social By Biz Brasov0

    Bărbatul dispărut în Făgăraș, încă negăsit/ Nu vorbește limba română

    6 august 2022

    Bărbatul care a fost dat dispărut în munții Făgăraș încă nu a fost găsit de echipele de salvamontiști pornite în…

    Social By Biz Brasov0

    Viceprimarul Flavia Boghiu și senatoarea Anca Dragu, prima cursă cu autobuzul supraetajat

    6 august 2022

    Viceprimarul municipiului Brașov, Flavia Boghiu, și senatoarea Anca Dragu, fost Ministru al Finanțelor și apoi președinte al Senatului, au fost…

    Social By Biz Brasov0

    Bărbat căutat de salvamontiști în Munții Făgăraș. Grupul cu care urcase a observat dispariția lui abia a doua zi/ A fost solicitat elicopter SMURD pentru survolarea zonei

    6 august 2022

    Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov caută, la această oră, un bărbat care a urcat cu un grup…

    Social By Biz Brasov0

    Cercetat după ce a cheltuit bani de pe cardul furat de la iubită

    6 august 2022

    Un zărneștean de 26 de ani va trebui să dea socoteală acum, după ce a cheltuit bani de pe cardul…

    Social By Biz Brasov0

    Metoda „Accidentul” a lovit din nou, la Brașov. Polițiștii l-au prins în flagrant pe suspect la al treilea „scenariu”

    6 august 2022

    Metoda „Accidentul” a revenit în forță la Brașov. Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov efectuează cercetări în cadrul…

    Ultimele Știri Adăugate

    O nouă autorizație de construire pentru Polivalenta Brașovului, din locul vechiului Stadion Municipal. Contractul de lucrări are o valoare de 356,7 milioane de lei

    Stiri Brasov 8 august 2022

    Proiecte vechi pentru Brașov, scoase de la „naftalină” în vederea obținerii autorizărilor urbanistice: parcarea subterană din Centrul Civic și garajul RATBV

    Administratie 8 august 2022

    „Studierea” modernizării căii ferate dintre Brașov și Predeal, prelungită cu încă 10 luni

    Stiri Brasov 8 august 2022

    Weekend plin pentru cei de la Salvamont. Încă se mai găsesc „pantofari” care confundă traseele montane cu plimbarea pe Corso

    Social 7 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Ibi la Forumul Orașelor Verzi va demara la Brașov pe 5 septembrie. Ce activități au fost pregătite pentru publicul larg și ce teme vor fi abordate la conferințele de specialitate
    • Constantin Cosmin la Se caută 85 de voluntari pentru a lucra în centrele de plasament din județul Brașov. 2 ore pe săptămână – o șansă la un viitor mai bun pentru copiii instituționalizați
    • Tiberiu la Primele teste pe o cale ferată din Transilvania la viteza de 160 km/h
    • diana mitran la 153 de mașini cu lemne, trase ieri pe dreapta pentru control în județul Brașov. S-au dat aproape 40 de amenzi și s-au confiscat zeci de metri cubi de material lemnos
    Alte Știri Brașov

    „Studierea” modernizării căii ferate dintre Brașov și Predeal, prelungită cu încă 10 luni

    8 august 2022

    Weekend plin pentru cei de la Salvamont. Încă se mai găsesc „pantofari” care confundă traseele montane cu plimbarea pe Corso

    7 august 2022

    Persoană căzută în Bârsa

    7 august 2022

    Accident la Viștea de Jos. Două persoane au fost transportate la spital

    7 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.