Ultima hartă de zgomot la nivelul municipiului Brașov, care ne arată unde există depăşiri ale nivelului de decibeli admişi, fie din cauza traficului rutier, a celui feroviar sau din cauza activităţilor industriale, a fost realizată în 2014.
Acum, Primăria Brașov ar urma să refacă această hartă și să elaboreze un plan de acțiune în vederea reducerii zgomotului din zonele cu probleme.
În acest sens, ar urma să apeleze la serviciile unui specialist, costurile estimate pentru aceste servicii fiind de 85.000 de lei fără TVA, respectiv 101.150 de lei cu TVA.
În mod normal, pe timp de noapte, nivelul de zgomot nu trebuie să depăşească 60 de decibeli, iar aproape 3.000 de persoane sunt afectate, în prezent, de poluarea fonică din liniştea nopţii.
Străzile unde nu ai liniște noaptea
Potrivit monitorizărilor din 2014, străzile pe care au fost înregistrate depăşiri erau: zona ocolitoarei, Valea Timişului, Hărmanului, Feldioarei, 13 Decembrie, Stadionului, Făgăraşului, Mihail Kogălniceanu, Bucureşti, Griviţei, Toamnei, Constantin Dobrogeanu Gherea, Gării, Aurel Vlaicu, 15 Noiembrie, Lungă, Alexandru Vlahuţă, Bârsei, Fagurului, Fântânii, Iuliu Maniu, Nicolae Iorga, Saturn, Mureşenilor, Lacurilor, Zizinului, Carpaţilor, Poienelor şi Valea Cetăţii.
Peste 600 de brașoveni, deranjați noaptea de fabrici
În schimb, alte 1.587 persoane care locuiesc în apropierea magistralei feroviare care traversează Braşovul erau afectate de huruitul trenurilor. De zgomotul produs de diferite fabrici, ziua, ţinând cont că majoritatea şi-au mutat activitatea în afara oraşului mai erau doar 159 de persoane, în zona locuinţelor acestora fiind depăşită limita de zgomot de 65 dB. Noapte însă, numărul celor care erau deranjaţi de activitatea diferitor societăţi era de 616 persoane.
Noua hartă și soluțiile aferente pentru reducerea zgomotului ar urma să fie definitivate în cel mult 3 luni din momentul semnării contractului cu firma prestatoare.