În ultima perioadă, cafeaua de specialitate a devenit un lucru tot mai căutat de către iubitorii de gusturi originale și puternice. În Brașov există peste 30 de cafenele. În ultimii ani, fenomenul numit „cafea de specialitate” a căpătat o amploare remarcabilă. Cei mai mulți dintre comercianți recomandă acest tip pentru a înțelege mai mult ideea de cult al cafelei, dar și pentru diferențierea gustului adevărat. Zile și Nopți Brașov a stat de vorbă cu Ovidiu Cosma, unul dintre oamenii din spatele proiectului Breakway., pentru a afla cum stă treaba cu fenomenul cafelei de specialitate în orașul nostru.
Cum a început povestea acestei cafenele?
Ovidiu Cosma: Breakaway. s-a născut din pasiunea și dragostea pentru cafea și ciclism. În ultimii 8 ani pasiunea pentru cafeaua de specialitate precum și nivelul de cunoștințe acumulate au crescut până în punctul în care am decis ca împreună, adică: Albert Rusz, Andrei Rusz și Ovidiu Cosma să deschidem o cafenea de specialitate în Brașov care să răspundă nivelului de exigență și calitate la care aspirăm. Astfel, în 2019 am urmat cursurile Specialty Coffee Association. Breakaway. este un termen ce provine din ciclismul de șosea. Reprezintă ciclistul sau grupul de cicliști care în prima parte a cursei „evadează” din confortul oferit de pluton în încercarea de a ajunge primii la linia de finish.
Cât de greu a fost să vă faceți remarcați în comunitatea din Cartierul Coresi?
OC: Am dorit să ne facem cunoscuți prin nivelul de calitate și constanță oferit, informațiile legate de prepararea cafelei pe care le oferim oaspeților precum și prin atmosfera relaxată existentă la cafenea. Pe parcursul primilor doi ani am creat o comunitate de oaspeți de care suntem foarte mândri. Avem oaspeți care activează în diverse domenii și care, la rândul lor, sunt foarte pasionați de ceea ce fac.
Din ce țări provin sortimentele de cafea pe care le comercializați?
OC: Importăm cafea verde de specialitate de la ferme din întreaga lume, iar anul acesta avem cafea din America de Sud ( Columbia, Brazilia, Costa Rica), dar și Africa (Etiopia, Uganda, Kenya) pe care o prăjim local în Brașov.
Credeți că țara noastră are o cultură corectă în ceea ce privește consumul de cafea?
OC: Cafeaua de specialitate a crescut foarte mult în ultimii 5 ani în România și în acest moment, România este una dintre țările cu o reprezentare foarte bună la nivel european. Cu fiecare an o tot mai mare parte a consumatorilor de cafea descoperă gustul și aromele naturale de cafea de calitate ce nu necesită folosirea zahărului sau a altor siropuri artificiale pentru acoperirea gustului amar, de petrol, prezent în cafelele de calitate inferioară, prăjite necorespunzător.
Citește interviul în întregime pe Zile și Nopți Brașov, dând click AICI!