După câteva zile de temperaturi foarte ridicate, am tinde să credem că a venit vara. Însă, la munte nu putem vorbi, deocamdată, de venirea sezonului cald. Zăpada se lasă topită cu greu de pe munte, iar turiştii sunt avertizaţi că există riscul producerii de avalanşe
Nu vă lăsaţi induşi în eroare de temperaturile ridicate! La peste 2000 metri stratul de zăpadă este consistent, înaintarea este dificilă în zăpada grea şi umedă iar riscul de avalanşe este încă prezent”, precizează Radu Manta, meteorolog la Staţia Meteo de la Vârful Omu. La peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Bucegi, zăpada are, pe alocuri şi trei metri înălţime. „Acum vreo 7-8 ani, pe Valea Cerbului, tot în perioada asta, m-am afundat brusc în zăpadă moale, până la piept. Am ieşit cam cu greu, dar totul a fost bine, într-un final. Daţi un telefon la Salvamont înainte de plecarea în traseu. E gratis”, este îndemnul unui munţoman. Au simţit puterea iernii mai mulţi turişti care au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, zilele trecute, pentru că a ajunge acasă. Au venit echipaţi mai degrabă de o alergare în parc şi au fost la un pas de hipotermie.
21 de turişti, care s-au aventurat pe un traseu impracticabil în condiţii de iarnă, acoperit cu zăpadă şi la această oră, au fost la un pas de moarte în Bucegi. Neechipaţi de munte şi în pragul hipotermiei, tinerii au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor.