În plin sezon al atacurilor căpuşelor, medicii amintesc că este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect.
Sezonul cald, când oamenii încep să îşi desfăşoare tot mai multe activităţi în aer liber, la iarbă verde, aduce cu sine o serie de beneficii, dar şi pericole. Unul dintre acestea e legat de căpuşe.
Se extrage trăgându-i capul, nu corpul
Medicii spun că în primul rând, se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul, nu corpul, cum, adesea, se procedează greşit.
„Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată”, spune medicul Cristina Cazacu care enumeră sfaturile specialiştilor: Trebuie intervenit în mai puţin de o jumătate de zi Se spală apoi bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. „Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare”, mai spune Cristina Cazacu.
În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul, notează adevarul.ro