Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Peste 100 de oameni ajută la reîmpădurirea Munților Făgăraș. Scopul este de a crea 100 de hectare de pădure

    0
    De Laura Nilescu Gal pe 14 mai 2022 Social, Stiri Brasov, Știri Naționale
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    Peste 100 de oameni ajută la reîmpădurirea Munților Făgăraș. Scopul este de a crea 100 de hectare de pădure

    Peste 100 de oameni lucrează, în aceste zile, la campania de reîmpăduriri a Conservation Carpathia din Munţii Făgăraş, pe patru şantiere.

    Scopul este de a crea aproximativ 100 de hectare de pădure nouă, cu peste 400.000 de arbori, în cadrul unui proiect al fundaţiei ce urmăreşte, dincolo de protecţia mediului – a pădurii, apelor şi animalelor sălbatice – să aducă beneficii comunităţilor din zonele vizate, care în urma tăierilor masive din ultimul deceniu, au rămas fără resursa lor cea mai importantă, lemnul.

    Conform lui Ion Cojocaru, primarul comunei Nucşoara, o comunitate care beneficiază deja de acest proiect, Carpathia împădureşte aici aproximativ 10% din suprafaţa care are nevoie de regenerare.

    Citește și:

    O educatoare din Brașov, printre cei 14 profesori excepționali premiați la Gala MERITO: „Avem o misiune și trebuie să ne-o îndeplinim cum trebuie. Nu putem să facem rabat în educație”

    Un bătrân a vrut să plece cu autobuzul din Livada Poștei, dar a ajuns în ambulanță

    13 urşi din Covasna urmează să fie împuşcaţi. Decizia a fost luată deoarece animalele creează probleme în mai multe localități

    “A început şi Romsilva împăduririle, după exemplul dat de Carpathia şi au înţeles şi ei că este de preferat să se planteze cu adevărat, nu cum se făcea pe vremuri, când se raportau anumite cifre, dar în realitate o parte din puieţi erau aruncaţi”, a spus edilul din Nucşoara.

    În acest weekend, zilieri din comuna Nucşoara plantează molizi în zona cunoscută sub numele Groapele, aflată la 1.500-1.700 de metri altitudine, pe un teren decimat de tăieri, pe care încă se mai pot vedea sute de trunchiuri de arbori cărora li s-a dat foc. Accesul în zonă este anevoios, în partea cea mai înaltă a acesteia neputând să ajungă niciun vehicul motorizat, ci doar trei măgăruşi care cară puieţii.

    “Aici, la Groapele, sunt implicaţi în jur de 50 de oameni care, într-o astfel de zi, având în vedere condiţiile date – drumul este de o oră şi jumătate-două, greu accesibil – reuşesc să planteze în jur de 5.000 de puieţi pe zi. Aceasta înseamnă un hectar de pădure. Ca să plantăm, aşa cum avem noi planul, 100 de hectare, avem nevoie, dacă socotim doar 50 oameni, de 100 de zile. Dar noi avem, în total, patru şantiere, deci avem 100 de oameni aproximativ şi sperăm ca, în 50 de zile, să terminăm această campanie pe care, în zonele mai joase, am început-o înainte de Paşti”, a explicat, pentru AGERPRES, directorul tehnic al Fundaţiei Conservation Carpathia, Mihai Zotta.

    Dincolo de efectele benefice ale reîmpăduriri, fundaţia vrea să ajute şi comunitatea locală din zonă, inclusiv prin angajarea oamenilor la activităţile de plantare şi cele care se efectuează în urma acestora, precum şi în pepinierele proprii, un zilier având posibilitatea să câştige, pentru 10 zile de muncă, 1.500 de lei.

    “Nu vă gândiţi că Nucşoara, ca şi comunitate, a avut vreun beneficiu din tăierea acestei păduri. Cele 300 de hectare, care s-au tăiat aici în urmă cu 10-13 ani, nu au adus niciun beneficiu Nucşoarei. Au fost firme private, firme pirat, cu muncitori aduşi din alte părţi, au luat lemnul, o mare parte l-au transportat ilegal, nu au plătit taxe, au trecut doar cu camioanele şi au făcut praf pe drumul, printre casele din Nucşoara. Am fost recent cu primarul din Nucşoara în zonă şi a fost impresionat, deoarece nici măcar nu a ştiut care este dimensiunea exactă a dezastrului, pentru că zona e foarte sus, iar de la drumul principal nu se vede locul. Primul lucru de care va beneficia Nucşoara, comunitatea de aici, este apă curată şi constantă, de care avem nevoie din ce în ce mai mult. Nu mai vorbesc de reducerea poluării. Într-o comunitate de oameni gospodari cum este Nucşoara, nu vor să vadă păduri tăiate. Vor să aibă şi parte de modernitate, dar şi de traiul lor tradiţional, să-şi păstreze şi creşterea animalelor, viaţa satului. Pentru că cea mai mare problemă este că oamenii pleacă de la ţară”, a spus Mihai Zotta.

    Potrivit primarului Ion Cojocaru, Nucşoara nu are foarte multe oportunităţi de dezvoltare cu excepţia turismului, care a luat avânt abia în ultimii ani. Pentru a spijini dezvoltarea turismului şi promovarea comunei, edilul a conceput şi a implementat, împreună cu Fundaţia Carpathia, un alt proiect, prin care vrea să popularizeze cei peste 2.544 de copaci seculari din cele patru sate ale comunei.

    Cifra de 2.544 de fagi a fost stabilită pentru că aceasta este înălţimea vârfului Moldoveanu (aflat în apropiere – n.r.). Copacii au fost identificaţi prin puncte GPS, vor fi fotografiaţi, iar la toamnă vor putea fi “adoptaţi” contra sumei de 777 de lei, stabilită pentru că reprezintă cifra biblică, dar şi un număr norocos.

    Iar pentru turiştii care vor veni în zonă, primarul Cojocaru pregăteşte, pe viitor, activităţi care să le facă şederea mai plăcută şi prin care să promoveze, în acelaşi timp, principalele atracţii ale zonei, precum Lacul Învârtita, Râpa Roşie, 11 cascade de pe Valea Ulmului sau viitoarea rezervaţie de ferigi, amenajată pe cel puţin 25 de hectare, care va fi unică în România.

    De-a lungul ultimilor trei ani, de când a accesat fonduri europene pentru reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale din Munţii Făgăraş, fundaţia a creat şi câteva mecanisme pentru gestionarea situaţiei create de pericolul mistreţilor sau urşilor. Este vorba de tomberoane pe care ursul nu poate să le deschidă, creare unei canise de ciobăneşti carpatini mioritici şi garduri electrice date oamenilor din zonă.

    “Pe cele cinci fonduri cinegetice pe care le gestionăm avem echipe de intervenţie. Noi am început această activitate în 2019, pe primul fond, înainte să apară recenta Ordonanţă 81, noi ne-am pliat foarte bine pe această recentă găselniţă a statului, tomberoane speciale, garduri electrice, am acordat compensaţii private. Până în prezent am dat în custodie peste 40 de garduri, într-un sistem prin rotaţie, în care fermierii primesc în custodie gardul. Dacă în perioada în care îl au la ei îşi dau seama că este eficient şi ne spun că doresc să-şi cumpere generatorul, îl cumpără, le lăsăm gardul, iar generatorul pe care l-au folosit îl dăm altcuiva, deci am găsit un sistem să ajutăm pe cât mai multă lume. Tot în acest proiect am înfiinţat canisa cu ciobăneşti carpatini româneşti, pentru că nu sunt agresivi cu omul şi cred că am dat până acum vreo 30. Despăgubirile pentru pagubele făcute de mistreţi au fost de câteva zeci de mii de lei, în special între 2019-2020. După care, în cadrul proiectului Life, am creat o fermă mică, cu 20 de vaci şi câteva zeci de oi şi dacă fermierul este păgubit şi îi mănâncă ursul o vacă sau două oi, i le oferim la schimb. În cazul în care statul îi va acorda şi compensaţie bănească, prin contract se obligă faţă de noi ca respectiva sumă să o folosească pentru achiziţionarea de mijloace preventive. (…) Dacă un fermier care a primit o vacă şi să zicem că, peste un an şi jumătate, va primi şi compensaţia de la stat şi va cumpăra un gard electric, toată lumea a câştigat, şi fermierul şi statul – pentru că nu-i va mai cere încă o compensaţie – şi noi, cu fondul cinegetic”, a spus Mihai Zotta.

    Motivaţia demersurilor fundaţiei este una extrem de simplă, şi anume aceea că face parte dintr-un cerc mondial al celor care, după ce au făcut averi poluând, vor acum să “dea ceva înapoi” şi să contribuie la protecţia mediului.

    “Există în lume o mişcare extrem de puternică, a unui sector de oameni extrem de bogaţi, care au avut activitate puternică în anumite domenii, ca de exemplu cel industrial, şi care, în momentul în care au ajuns la un anumit nivel, vor să dea înapoi ceva societăţii. E doar o parte a acestui sistem în care funcţionăm, de filantropie, în care unii donează o parte din ceea ce au agonisit în domenii precum sănătate, cercetare, artă etc. Iar acum există din ce în ce mai mulţi oameni care donează în scopul protejării mediului. S-a lărgit cercul celor care ne susţin şi Comisia Europeană a înţeles această necesitate şi ne sprijină. Important este că există acest cerc, al celor care vrem să păstrăm ecosistemele pădurii naturale virgine, cvasi-virgine, bătrâne şi să refacem ceea ce a fost distrus, pentru ca, împreună, să contribuim la protecţia mediului şi să conştientizăm faptul că 70% din funcţiile pădurii înseamnă altceva decât lemn: sechestrarea carbonului, producere de oxigen, protecţia solului, păstrarea calităţii şi cantităţii, a constanţei apelor”, a arătat reprezentantul Conservation Carpathia.

    Şantierul de împăduriri a fundaţiei din această primăvară cuprinde 60 de hectare în zona Groapele, 25 de hectare în zona Dobroneagu, 8 hectare pe Valea Dâmboviţei şi 7 hectare la Lereşti. Aici vor fi plantaţi peste 430.000 de puieţi, dintre care aproximativ 40% provin din pepinierele proprii.

    Pentru refacerea galeriilor ripariene de-a lungul cursului de apă Valea Doamnei, echipa Fundaţiei Conservation Carpathia a plantat 750 de puieţi de anin, specie importantă în fixarea malurilor.

    Din 2009 şi până în prezent, Fundaţia “a salvat” de la exploatare 27.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sud-estul Carpaţilor Meridionali şi a refăcut păduri pe 1.157 de hectare, prin plantarea a peste 3 milioane de puieţi.

    Din 2019, Conservation Carpathia a accesat fonduri europene de peste 9 milioane de euro pe proiectul “Life”, ce vizează crearea unei zone sălbatice în sudul munţilor Carpaţi din România, valoarea totală a acestuia depăşind 10 milioane de euro cu contribuţia proprie a fundaţiei.

    Ministerul Mediului îşi propune ca ţintă pentru acest 7.692 de hectare reîmpădurite, din care peste 4.700 de hectare se află în fond forestier de stat şi peste 2.850 de hectare sunt localizate în fond forestier privat. Pentru a sprijini inclusiv proprietarii privaţi, a pregătit spre finanţare din PNRR un proiect de împăduriri pe următorii cinci ani, cu un buget de peste 700 de milioane de euro. Prin acest program, ministerul doreşte să extindă sprijinul nu doar la faza de plantare, ci şi pe următorii 20 de ani, prin plata unei subvenţii pentru sechestrarea de dioxid de carbon, de 456 de euro pe hectar”, a precizat ministrului de resort, Tanczos Barna.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentCOVID: Un singur caz nou la Brașov și un total de 520 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore
    Următorul articol FC Brașov a câștigat cu 2-1 la Timișoara, în prima manșă a barajului pentru menținerea în Liga 2
    Laura Nilescu Gal
    • Website
    • Facebook

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Un consilier local vrea ca pe străzile „mari” ale Brașovului, o bandă să fie rezervată bicicliștilor, pe perioada weekendului

    20 mai 2022

    Consilierul local brașovean Cezar Crican, care este biciclist convins, a depus spre analiză Comisiei de Circulație un proiect prin care…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Un drum care leagă Brașovul de Covasna va fi închis până în luna noiembrie, ca urmare a lucrărilor de modernizare a unui pod peste Olt

    20 mai 2022

    Constructorul care derulează lucrările de modernizare a drumului interjudeţean Braşov – Covasna, care face legătura între drumurile naţionale DN 13…

    Social By Bianca Ivașcu0

    O educatoare din Brașov, printre cei 14 profesori excepționali premiați la Gala MERITO: „Avem o misiune și trebuie să ne-o îndeplinim cum trebuie. Nu putem să facem rabat în educație”

    20 mai 2022

    Pe scena Galei MERITO, eveniment care a avut loc miercuri seara, 14 profesori au fost premiați pentru ceea ce fac…

    Social By Ionuț Dincă0

    Un bătrân a vrut să plece cu autobuzul din Livada Poștei, dar a ajuns în ambulanță

    19 mai 2022

    In această seară, în jurul orei 19.20, în Livada Poștei, un bărbat, în vârstă de 77 ani, în încercarea de…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Mașină de poliție implicată într-un accident rutier pe DN 13, în zona Stupini

    19 mai 2022

    Astazi, în jurul orei 17.40, la intersecția străzii Fântânii din municipiul Brașov cu DN13 ( Calea Feldioarei) a avut loc…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Afaceristul brașovean Ion Niculae rămâne în „sejur” la greci. După patru luni de la condamnare, nu a fost încă extrădat

    19 mai 2022

    Prins la finalul lunii ianuarie în Grecia, omul de afaceri brașovean Ion Neculaie, condamnat definitiv la 2 ani şi 6…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Regulamentul de taxi, care prevedea și majorarea tarifelor, respins pentru a V-a oară de către consilierii locali, pe motive „temporale”

    19 mai 2022

    Consiliul Local Braşov a dezbătut, pentru a V-a oară, în ședința de astăzi, modificarea Regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    13 urşi din Covasna urmează să fie împuşcaţi. Decizia a fost luată deoarece animalele creează probleme în mai multe localități

    19 mai 2022

    Ministerul Mediului a aprobat împuşcarea a 13 urşi din judeţul Covasna. Decizia a fost luată din cauza faptului că de…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Ruinele depoului de tramvaie rămân deocamdată în picioare. Costurile demolării, de peste 1 milion de euro, considerate mult prea mari de către consilierii locali

    19 mai 2022

    În ședința de astăzi, consilierii locali au dezbătut un proiect ce viza adoptarea indicatorilor tehnico-economici aferenți demolării fostului depou de…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    VIDEO: Un brașovean de 61 de ani a fost tâlhărit și bătut ziua în amiaza mare de un puști în vârstă de 16 ani

    19 mai 2022

    „Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Codlea efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “tâlhărie”. În…

    Social By Biz Brasov0

    Covăsnean condamnat la 16 ani și 8 luni de închisoare, după ce a împușcat doi polițiști, trăgând și spre alte forțe de ordine / Ce despăgubiri are de plătit

    19 mai 2022

    Curtea de Apel Brașov l-a condamnat astăzi la 16 ani și 8 luni de închisoare cu executare pe un bărbat din…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Moment de reculegere în memoria lui Tiberiu Roth, în deschiderea ședinței Consiliului Local Brașov

    19 mai 2022

    Aleșii locali brașoveni au început ședința de plen de astăzi cu un moment de reculegere în memoria lui Tiberiu Roth.…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Guvernul, noi măsuri fiscale. Executivul vrea impozite locale mai mari și uniformizarea TVA pentru unele produse

    19 mai 2022

    Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale. Potrivit unor surse, Executivul ia în calcul recalcularea taxelor şi impozitelor locale, ceea ce înseamnă ca…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Amenzi de până la 6.000 de lei pentru cei care fac graffiti pe clădiri, garduri sau alte obiecte din spații publice. Proiectul a fost adoptat de Senat

    19 mai 2022

    Cei care folosesc graffitiuri pe clădiri, garduri sau alte obiecte din spațiile publice vor risca amenzi de până la 12…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Consilierii locali brașoveni au votat pentru a treia oară stabilirea unor limite de timp pentru discuții. Până acum, nu au reușit să se țină de ele

    19 mai 2022

    De acum, și invitații care au de prezentat proiecte aleșilor locali, în ședința de plen a Consiliului Local, au timp…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Pedepse mult mai aspre pentru cei care comit acte de cruzime asupra animalelor, începând de azi. Condamnările pot ajunge până la 7 ani

    19 mai 2022

    Astăzi, 19 mai, intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    FOTO: Cum s-au „luptat” astăzi autoritățile cu „norul de amoniac”, în cazul exercițiului de accident chimic

    19 mai 2022

    Exercițiul de accident chimic s-a desfășurat conform așteptărilor. Ce trebuie să știm în astfel de cazuri? – Câteva străzi din…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Un brașovean de 82 de ani, dat dispărut de către soția sa. Dacă îl vedeți, sunați la 112!

    19 mai 2022

    La data de 19 mai 2022, Poliția Municipiului Brașov – Biroul de Investigații Criminale a fost sesizată de către soția…

    Social By Biz Brasov0

    Brigada de Operațiuni Speciale din Poliția Brașov era plină de „cârtițe”. După Mirică, trimis în pușcărie șase ani, DNA a mai prins doi „sifonari”

    19 mai 2022

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Șeful ANPC, vizat de DNA. Horia Constantinescu este suspect, alături de primarul Constanței, Vergil Chițac, într-un dosar DNA privind plăți nelegale pentru spații verzi

    19 mai 2022

    Primarul Constanței, Vergil Chițac, este suspect într-un dosar DNA privind plăți nelegale într-un contract pentru spații verzi, au declarat surse…

    Ultimele Știri Adăugate

    Un consilier local vrea ca pe străzile „mari” ale Brașovului, o bandă să fie rezervată bicicliștilor, pe perioada weekendului

    Stiri Brasov 20 mai 2022

    Un drum care leagă Brașovul de Covasna va fi închis până în luna noiembrie, ca urmare a lucrărilor de modernizare a unui pod peste Olt

    Administratie 20 mai 2022

    O educatoare din Brașov, printre cei 14 profesori excepționali premiați la Gala MERITO: „Avem o misiune și trebuie să ne-o îndeplinim cum trebuie. Nu putem să facem rabat în educație”

    Social 20 mai 2022

    Un bătrân a vrut să plece cu autobuzul din Livada Poștei, dar a ajuns în ambulanță

    Social 19 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Adrian Ionescu la Tiberiu Roth, care a fost lider al evreilor din Brașov timp de trei decenii, s-a stins astăzi din viață. „În al optulea deceniu al vieții, am reluat călătoriile prin lume, care timp îndelungat mi-au fost interzise”
    • Andrei la Din vară, un nou program „rabla”: 3.000 de lei pentru o mașină, fără obligația de a-ți lua una nouă, dar vor crește impozitele pentru autovehiculele vechi
    • Cei doi teroriști secui condamnați pentru că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați pentru ”eroism” « CER SI PAMANT ROMANESC la Cei doi secui condamnați în urmă cu trei ani pentru terorism au fost eliberați condiționat de Tribunalul Brașov
    • Cei doi teroriști secui condamnați pentru că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați de organizații din Ungaria pentru ”eroism” « CER SI PAMANT ROMANESC la Cei doi secui condamnați în urmă cu trei ani pentru terorism au fost eliberați condiționat de Tribunalul Brașov
    Alte Știri Brașov

    O educatoare din Brașov, printre cei 14 profesori excepționali premiați la Gala MERITO: „Avem o misiune și trebuie să ne-o îndeplinim cum trebuie. Nu putem să facem rabat în educație”

    20 mai 2022

    Un bătrân a vrut să plece cu autobuzul din Livada Poștei, dar a ajuns în ambulanță

    19 mai 2022

    Mașină de poliție implicată într-un accident rutier pe DN 13, în zona Stupini

    19 mai 2022

    Afaceristul brașovean Ion Niculae rămâne în „sejur” la greci. După patru luni de la condamnare, nu a fost încă extrădat

    19 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.