Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Cei șase angajați ai firmei brașovene Ropharma care au fost acuzați că spălau bani prin intermediul unei mănăstiri au fost achitați de Curtea de Apel Târgu Mureș

    0
    De Biz Brasov pe 13 mai 2022 Social, Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Curtea de Apel Târgu Mureş i-a achitat, vineri, pe cei şapte inculpaţi din dosarul “Ropharma” de acuzaţia de spălare de bani în formă continuată şi pe patru dintre aceştia de săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, menţinând o condamnare de 6 luni cu cu suspendarea condiţionată a executării acesteia în cazul unui inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditelor bancare.

    “În data de 13 mai 2022, Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Târgu Mureş a pronunţat, în apel, Decizia nr. 275/A, în dosarul nr. 5873/102/2013 care a fost mediatizat atât în faza urmăririi penale, cât şi în etapa judecăţii în primă instanţă. În cauză au fost trimişi în judecată 7 inculpaţi, printre care şi maica stareţă de la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Târgu-Mureş la data de 22 februarie 2021 şi repartizat aleatoriu, conform normelor legale şi regulamentare. Dată fiind complexitatea cauzei, problemele de drept şi de fapt pe care instanţa a trebuit să le soluţioneze, precum şi necesitatea administrării şi readministrării unor probe, instanţa de apel a acordat 11 termene de judecată în cauză”, a precizat, vineri, Curtea de Apel Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

    Din extrasul Deciziei penale nr. 275/A/13 mai 2022 reiese că instanţa a admis apelurile declarate de DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş şi de inculpaţi, desfiinţând integral Sentinţa penală nr. 125/27 octombrie 2020, pronunţată de Tribunalul Mureş în dosarul nr. 5873/102/2013, potrivit Agerpres.ro.

    “În rejudecare, instanţa de apel a dispus următoarele: condamnarea inculpatului A la 6 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acesteia, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în interes propriu, în formă continuată; achitarea inculpatului B, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) Cod procedură penală, de sub acuza săvârşirii participaţiei improprii la infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în interes propriu, în formă continuată; încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului C, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f) Cod procedură penală, pentru săvârşirea participaţiei improprii la infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în interes propriu, în formă continuată; achitarea inculpaţilor A, B, C, D, E, F, G, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedură penală, de sub acuza săvârşirii infracţiunii de spălare de bani în formă continuată; achitarea inculpaţilor A, B, D, G, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) Cod procedură penală, de sub acuza săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat”, a precizat Curtea de Apel Târgu Mureş.

    Citește și:

    Coadă la cantina studențească! Pentru a rezolva problema, Universitatea Transilvania oferă burse celor care vor să ajute la bucătărie

    Pastilele cu iodură de potasiu nu vor mai fi distribuite în cabinetele medicilor de familie. Vor fi date populației doar în cazul unui incident nuclear

    Aeroportul Ghimbav: A început recepția finală pentru sistemul de balizaj al pistei, căii de rulare şi al platformei de parcare aeronave

    Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. În privinţa infracţiunii de delapidare, instanţa de apel a schimbat încadrarea juridică în infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în interes propriu.

    Potrivit instanţei, din motivarea deciziei, în care au fost analizate probele administrate în cauză, rezultă că faptele reţinute în rechizitoriu ca fiind infracţiunea de spălare de bani “nu sunt fapte de natură penală”.

    Din infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, instanţa susţine că nu a derivat şi nu s-a obţinut un produs ilicit, un avantaj economic în sensul Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată.

    Prin urmare, se arată în comunicat, s-a dispus achitarea inculpaţilor de sub acuza săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.

    “Împrejurarea că fapta nu este prevăzută de legea penală a reprezentat motivul prioritar al achitării inculpaţilor de sub acuza comiterii infracţiunii de spălare de bani, însă suplimentar acestuia, instanţa de apel a adus următoarele argumente: în cazul unora dintre inculpaţi, din ansamblul materialului probator al dosarului rezultă că scopul asumat de către aceştia, odată cu efectuarea acţiunilor de transferare a banilor, care le-au fost puse în sarcină de către procuror, a fost să închidă avansurile de trezorerie acordate, nejustificate şi nedecontate, şi nicidecum nu a fost acela al ascunderii sau al disimulării originii ilicite a banilor ori al ajutării persoanei care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei; în cazul unui inculpat, precum şi în cazul a trei inculpate, instanţa a constatat că aceştia nu au dobândit nicio sumă de bani din infracţiune; una dintre inculpate (maica stareţă) avea cunoştinţă despre contractele de sponsorizare parţial simulate şi despre o parte din transferuri, însă nu a cunoscut nici circumstanţele care au dus la încheierea contractelor de sponsorizare parţial simulate, şi nici scopul pentru care transferurile s-au făcut în conturile angajaţilor sponsorului; în realitate, aceasta era o persoană cu totul străină de societatea sponsor, nu era la curent cu activitatea societăţii, nu ştia pe nimeni din societate, deci nici pe vreunul dintre inculpaţii angajaţi ai societăţii, pe care i-a cunoscut abia cu ocazia derulării procedurilor penale”, a precizat Curtea de Apel Târgu Mureş.

    De asemenea, pe baza analizei probatoriului cauzei, instanţa de apel a reţinut că nicio probă din materialul dosarului “nu atestă că inculpaţii ar fi pus bazele unui grup infracţional organizat, în accepţiunea dată de art. 2 lit. a) din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, că aceştia ar fi acţionat coordonat, într-o structură determinată, cu roluri şi ierarhii prestabilite şi că ei ar fi avut ca scop săvârşirea unor infracţiuni grave”.

    “Instanţa a conchis că activităţile atribuite de procuror inculpaţilor ca fiind infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat nu există”, a arătat Curtea de Apel Târgu Mureş.

    În luna aprilie 2013, ofiţerii BCCO Târgu Mureş şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au anunţat efectuarea a 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe din ţară, la locuinţele mai multor persoane suspectate la acea dată de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală.

    Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) remis în 4 aprilie 2013, percheziţiile au avut loc pe raza oraşelor Târgu Mureş, Reghin, Iernut (judeţul Mureş), în Braşov, Cluj Napoca, Oradea, Iaşi, Vaslui şi Bacău.

    În document se arăta că activitatea investigativă în cauză ar fi început la data de 19 iunie 2012, când poliţişti BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.

    ”În fapt, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult (Mănăstirea ‘Sfintei Cruci’ din Oradea, n.r.) au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul ‘sponsorizare’, în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov (SC Ropharma SA, care este parte responsabilă civilmente în dosar, n.r.) şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei. Astfel, în urma cercetărilor efectuate până în acest moment, s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit, în perioada de referinţă, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul ‘sponsorizare’ şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice”, arăta IGPR.

    Potrivit documentului, ar fi fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care ar fi încasat în conturile bancare personale diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.

    ”Ca urmare, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 lei, impozit pe profit şi impozit pe dividende. Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale)”, se mai arăta în documentul citat.

    Aceeaşi sursă releva că, în final, suma de 781.895 lei ar fi fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membrii grupului.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentTur gratuit în castelul contelui Dracula în „Noaptea muzeelor”. Vizitatorii se vor putea bucura și de un cafe concert
    Biz Brasov
    • Website

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Tur gratuit în castelul contelui Dracula în „Noaptea muzeelor”. Vizitatorii se vor putea bucura și de un cafe concert

    13 mai 2022

    Noaptea Muzeelor, înseamnă, înainte de toate, un tur gratuit la Castelul Bran. Cei care doresc să-și petreacă o seară agreabilă…

    Stiri Brasov By Biz Brasov0

    Un spațiu verde împădurit de pe strada Cloșca a fost defrișat în totalitate, fiindcă „în acte” are o altă destinație: „Copaci mai bătrâni decât toți locuitorii Brașovului sunt tăiați și dați la o parte”

    13 mai 2022

    O porțiune cu arbori de pe strada Cloșca a fost recent defrișată. Terenul este unul privat, iar în urmă cu…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Ministerul Apărării vrea să angajeze 871 de rezerviști voluntari până pe 10 iunie. Ce documente sunt necesare

    13 mai 2022

    Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează o nouă campanie de recrutare pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Coadă la cantina studențească! Pentru a rezolva problema, Universitatea Transilvania oferă burse celor care vor să ajute la bucătărie

    13 mai 2022

    Este mereu coadă la cantina studențească, iar timpul de așteptare uneori este foarte mare. Tocmai de aceea reprezentanții Universității Transilvania…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Pastilele cu iodură de potasiu nu vor mai fi distribuite în cabinetele medicilor de familie. Vor fi date populației doar în cazul unui incident nuclear

    13 mai 2022

    Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri că pastilele cu iodură de potasiu nu vor…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Aeroportul Ghimbav: A început recepția finală pentru sistemul de balizaj al pistei, căii de rulare şi al platformei de parcare aeronave

    13 mai 2022

    Specialiştii Consiliului Judeţean Braşov au semnat recent procesul-verbal de recepţie finală la terminarea lucrărilor pentru Terminalul de pasageri al Aeroportului…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Zile și Nopți: 6 restaurante din țară cu specialități la grătar

    13 mai 2022

    Vine vara, bine-mi pare, peste tot se fac grătare! Dar, dacă n-ai nici unde și nici cunoștințele necesare pentru a face un…

    Social By Bianca Ivașcu0

    VIDEO Prima baie a ursului Bolik din Ucraina, la Sanctuarul de Urși Libearty din Zărnești

    13 mai 2022

    Ursul Bolik din Ucraina a ajuns pe 21 aprilie în România, după ce a parcurs mai bine de 1.000 de…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Părinții sunt obligați să solicite în scris reînscrierea copiilor în grădiniță, care va începe în 16 mai

    13 mai 2022

    Pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârste între 3 și 6 ani în învățământul preșcolar, în anul școlar 2022-2023, se derulează,…

    Social By Ionuț Dincă0

    A devenit literă de lege: pedepse și amenzi mai mari pentru cei care maltratează animalele sau nu au grijă de ele. Până la 7 ani de închisoare și pentru cei care organizează lupte de câini

    13 mai 2022

    Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, informează Administraţia Prezidenţială.…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Prodlacta, Delaco și Țiriac Auto, oferte de joburi la Bursa Locurilor de Muncă din 20 mai

    13 mai 2022

    Bursa generală a locurilor de muncă va avea loc vineri, 20 mai, la sediul Universitatii Spiru Haret din Brasov, Str.…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Președintele INS: „Orice formular de recensământ introdus în plaformă înseamnă o reducere cu 7 sau 10 lei a costurilor statului”

    13 mai 2022

    Reducerea costurilor depinde mult de gradul de participare a populației în varianta online a Recensământului, susține Tudorel Andrei, președintele Institutului Național…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    RATBV plătește aproape 340.000 de lei pentru a asigura obligatoriu o parte dintre autobuze

    13 mai 2022

    FAST Broker a câștigat o licitatie organizată de operatorul de transport RATBV SA pentru asigurarea RCA a 111 mijloace de…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Rusia a pierdut 26.900 de soldați, 2.042 de vehicule militare și 1.205 de tancuri. Ucraina a rămas fără 304 de sisteme de rachete antiaeriene și 165 de avioane

    13 mai 2022

    Pierderile Rusiei au ajuns la 26.900 de soldați (cu 250 mai mult față de ziua precedentă) potrivit ultimului bilanț publicat…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Un motociclist a făcut o „acrobație” pe Drumul de Poiană, dar a ajuns la spital. Traficul se desfășoară alternativ

    13 mai 2022

    Un bărbat, care conducea o motocicletă pe sensul de urcare spre Stațiunea Poiana Brașov, a acroșat parapetele de beton aflat…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Leul din Târgoviște, de negăsit. Nici câinii, nici dronele, nu reușesc să îi dea de urmă

    13 mai 2022

    A fost panică, joi, când târgoviştenii au primit două mesaje Ro-Alert care îi atenţionau să fie cu băgare de seama…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    „Curse de noapte” pe șapte linii ale RATBV, sâmbătă. Care este programul acestora

    13 mai 2022

    Sâmbătă, șapte muzee din Brașov vor participa la Noaptea Muzeelor 2022, eveniment organizat de către Rețeaua Naționala a Muzeelor din…

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    COVID: 27 de cazuri noi la Brașov și un total de 588 infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    13 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 588 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    OPC Brașov riscă să rămână în beznă și fără gaz. Instituția are notificări de debranșare de la utilități

    13 mai 2022

    Comisarul șef, Sorin Susanu, a început un adevărat război împotriva conducerii ANPC. El își acuză, din nou, șeful de management…

    Economie By Biz Brasov0

    Sennheiser mărește de trei ori fabrica de la Brașov. Dezvoltarea businessului va fi însoțită și de o creștere substanțială a personalului

    13 mai 2022

    După mai bine de 50 de ani, Grupul Sennheiser își concentrează din nou eforturile exclusiv în dezvoltarea sistemelor audio profesionale…

    Ultimele Știri Adăugate

    Cei șase angajați ai firmei brașovene Ropharma care au fost acuzați că spălau bani prin intermediul unei mănăstiri au fost achitați de Curtea de Apel Târgu Mureș

    Social 13 mai 2022

    Tur gratuit în castelul contelui Dracula în „Noaptea muzeelor”. Vizitatorii se vor putea bucura și de un cafe concert

    Stiri Brasov 13 mai 2022

    Un spațiu verde împădurit de pe strada Cloșca a fost defrișat în totalitate, fiindcă „în acte” are o altă destinație: „Copaci mai bătrâni decât toți locuitorii Brașovului sunt tăiați și dați la o parte”

    Stiri Brasov 13 mai 2022

    Ministerul Apărării vrea să angajeze 871 de rezerviști voluntari până pe 10 iunie. Ce documente sunt necesare

    Stiri Brasov 13 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Soltana Cîrdei la CJ Brașov estimează că din aprilie va începe angajările pentru aeroport, iar de la 1 noiembrie 2022 se va da drumul la zboruri
    • Donna la FOTO Cel mai mare cartier de case din România se construiește la Ghimbav
    • Andrei la Hrănește și tu un urs! Sanctuarul Libearty din Zărnești are nevoie zilnic de 2,5 tone de mâncare pentru cei 117 urși salvați
    • Nicolai Barbulescu la Polițiștii locali au amendat cu 2.500 de lei constructorul din Tractorul care nu a respectat măsurile pentru controlul prafului și al emisiilor de pulberi. Vor fi sesizați și inspectorii de muncă
    Alte Știri Brașov

    Un spațiu verde împădurit de pe strada Cloșca a fost defrișat în totalitate, fiindcă „în acte” are o altă destinație: „Copaci mai bătrâni decât toți locuitorii Brașovului sunt tăiați și dați la o parte”

    13 mai 2022

    Ministerul Apărării vrea să angajeze 871 de rezerviști voluntari până pe 10 iunie. Ce documente sunt necesare

    13 mai 2022

    Coadă la cantina studențească! Pentru a rezolva problema, Universitatea Transilvania oferă burse celor care vor să ajute la bucătărie

    13 mai 2022

    Pastilele cu iodură de potasiu nu vor mai fi distribuite în cabinetele medicilor de familie. Vor fi date populației doar în cazul unui incident nuclear

    13 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.