Firmele care vor plăti angajatilor abonamente cu scop de întretinere, profilactic sau terapeutic in limita de 400 euro anual ar putea fi scutite de taxe (impozit pe venit, CAS, CASS si CAM), potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat.
Costul preventiei este mult mai redus ca cel al tratamentului, spun inițiatorii proiectului care are rolul de a încuraja un stil de viață activ și sănătos.
Daca se va oficializa această masură, Codul fiscal va fi modificat si completat din nou.
In expunerea de motive a proiectului se mentioneaza ca statele membre OMS, organizatie la care a aderat si Romania, si-a propus ca pana in anul 2025 sa reduca cu 10% activitatea fizica insuficienta. In acest sens, OMS a facut urmatoarele recomandări statelor membre:
- Copiii si adolescentii cu varste intre 5-17 ani ar trebui sa efectueze cel putin 60 de minute/zi de activitate fizica de intensitate moderata pana la intensa. Activitatea fizicapracticatamai mult de 60 de minute pe zi va oferi beneficii suplimentare pentru sanatate. Tinerii ar trebui sa includa in stilul lor de viata activitati care intaresc muschii si oasele, de cel putin 3 ori pe saptamana.
- Adultii cu varsta intre 18-64 de ani ar trebui sa practice saptamanal cel putin 150 de minute de activitate fizica de intensitatemoderata sau cel putin 75 de minute de activitate fizica de intensitate viguroasa sau o combinatie intre cele doua. Pentru beneficii suplimentare pentru sanatate, adultii ar trebui sa isi creasca activitatea fizica de intensitate moderata la 300 de minute pe saptamana sau echivalent. Activitatile de intarire a muschilor ar trebui sa fie facute implicand grupuri musculare majore in 2 sau mai multe zile pe saptamana.
- Adultii cu varsta peste 65 de ani ar trebui sa practice saptamanal 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata sau cel putin 75 de minute de activitate fizica de intensitate viguroasa sau o combinatie intre cele doua. Pentru beneficii suplimentare pentru sanatate, activitatea fizica de intensitate moderata ar trebui crescuta pana la 300 de minute pe saptamana sau echivalent. Cei cu mobilitate redusa trebuie sa efectueze activitati fizice pentru a imbunatati echilibrul si a preveni caderea, in 3 sau mai multe zile pe saptamana. Activitatile de intarire a muschilor ar trebui realizate implicand grupe musculare majore in 2 sau mai multe zile pe saptamana.
In prezent, in Romania cheltuielile cu achizitionarea abonamentelor la sala de sport nu sunt deductibile fiscal. Abonamentele de sport oferite ca beneficii in natura si incluse in pachete salariale salariale, acordate de catre angajatori, sunt impozitate cu 2,25% la angajator si 41,5% la angajat. Nu exista tichete de sport/fimess/wellness ce pot fi acordate de catre angajatori ca beneficii extra-bugetare neimpozile.
Toate aceste cifre si masuri comparative la nivelul statelor membre UE se reflecta si in speranta de viata a cetatenilor acestor tari si a impactului asupra cheltuielilor cu serviciile de spitalizare. in 2019, aproximativ 44% din cheltuielile pentru sanatate din Romania au fost alocate serviciilor spitalicesti (o crestere de 3 puncte procentuale comparativ cu 2010), cea mai mare pondere inregistrata la nivelul tarilor UE, in care media este de 29%, notează contabilul.manager.ro