Omul vine în contact cu căpușele în zonele bogate în vegetație, ierburi înalte, tufișuri, păduri. Sezonul de expunere începe primăvara și se termina toamna prin luna Octombrie, spun specialiștii. Începând de vineri, șase brașoveni s-au prezentat la spital după ce au fost mușcați de căpușe.
„Căpușele transmit Borrelia burgdorferi, care provoacă la om boala Lyme. Boala Lyme este o afecțiune transmisă de la animale( căprioare, rozătoare mici, animale domestice – câini, bovine, capre) la om prin intermediul unei căpușe. Nu se transmite de la om la om. Poate fi considerată și boala profesională la silvicultori, vânători, persoane care lucrează in agricultura și au expunere permanenta la locul de munca” a declarat pentru Biz Brașov dr. Maria-Elena Cocuz, șef secție Clinica Adulti Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov
După mușcătura de căpușă la câteva zile până la 3-4 săptămâni local apare o pată roșie, care se extinde treptat și nu este dureroasă, completează medicul.
„Este Eritemul migrator, manifestarea specifică Bolii Lyme stadiul 1. Este necesară prezentarea la medic pentru recomandări de tratament. In lipsa acestuia boala evoluează spre complicații cardiace, neurologice, articulare.
Ce facem in caz de muscatura de căpușa? Cu căpușa fixată pe piele?
„Se recomanda prezentarea la medic, unde se va extrage căpușa si se vor face recomandări de profilaxie cu antibiotice, eventual si recomandări de analize de laborator. Persoanele respective se pot adresa serviciului de Boli Infectioase sau de urgentă din alte spitale. Cum ne protejam de înțepătura de căpușa? Evitam plimbările in zone în care există multe căpușe; purtăm șosete, pantaloni lungi, haine colorate pe care sa putem identifica căpușele. La revenirea din călătorii sau excursii este importantă autoexaminarea pentru identificarea unei posibile căpușe fixate pe piele, pentru a o scoate cât mai rapid. Extragerea cât mai rapida a căpușei scade riscul de infectare. Nu exista vaccin împotriva boreliozei”, a relatat pentru Biz Brașov dr. Maria-Elena Cocuz, șef secție Clinica Adulti Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov.