
Taxele şi impozitele plătite de-a lungul vieţii de o familie din România, cu venituri medii şi un copil, ajung la 3,8 – 4,3 milioane de lei (870.000 euro), potrivit unui studiu realizat de KPMG.
În numai trei ani, costul fiscal pentru o asemenea familie a crescut, adăugând la cifra iniţială de 3.000.000 RON, între 800.000 RON şi 1.300.000 RON impozite şi taxe plătite de-a lungul vieţii! Studiul publicat de KPMG România a scos la iveală o realitate financiară alternativă pe care ar putea-o experimenta familiile din România în contextul retragerii plafoanelor de preţ la energie electrică şi gaze naturale, alternative disponibile acestor familii pentru a face faţă presiunilor financiare şi costurilor fiscale ataşate acestei realităţi financiare.
Cât plătim pe toate taxele și impozitele ce ajung în buzunarul Statului
Propriu-zis, a doua ediţie a studiului „Povestea costului fiscal al unei familii medii in Romania” dezvăluie o posibilă realitate alternativă în acest context:
• În momentul de faţă, o familie plăteşte lunar cu 800 RON mai puţin pentru energie electrică şi gaze naturale decât ar plăti în absenţa plafonării preţurilor, ceea ce înseamnă 9.000 de RON economii anuale faţă de nivelul de preţ neplafonat pentru energie electrică şi gaze naturale.
• TVA-ul aferent consumului de gaze şi electricitate pentru o familie, pe parcursul vieţii, este de cca 60.000 RON.
• Pe parcursul vieţii, o familie cu venituri medii şi un copil, rezidentă în România, ar putea plăti pentru CAS 2.245.867 RON, pentru CASS 898.347 RON, iar impozit pe venit 583.925 RON, dacă unul dintre membrii familiei ar avea un al doilea job. Comparativ cu studiul publicat în urmă cu 3 ani, taxele şi impozitele menţionate mai sus sunt cu aproximativ 45% mai mari în condiţiile în care veniturilor medii li se adaugă venituri suplimentare realizate din al doilea job;
• În contextul vieţii la casă în suburbii, creşterea nr. de kilometri parcurşi cu maşina are ca efect creşterea consumului de combustibil şi concomitent, creşterea TVA şi a accizelor. Dacă maşina cu combustibil a familiei este schimbată cu una electrică, prin eliminarea costurilor aferente combustibilului fosil, economiile ar putea ajunge până la 3.800 RON anual. În plus, costul fiscal al unei maşini electrice este de aproximativ 37.000 RON comparativ cu 107.000 RON pentru o maşină clasică.
• Concluzia studiului elaborat de KPMG România este aceea că dacă în urmă cu 3 ani taxele plătite de-a lungul vieţii pentru o familie cu un copil erau de 3.000.000 RON, acum aceeaşi familie ar plăti 3.800.000 RON sau chiar 4.300.000 RON, dacă unul dintre membrii familiei ar avea un venit suplimentar din al doilea job.
Statul obține un surplus
Practic, faţă de nivelul din 2019, suma totală de taxe şi impozite a crescut cu 25%, cifră care reflectă atât creşterea taxelor şi impozitelor salariale pe fondul majorării salariului mediu brut, dar şi creşterea TVA-ului, în urma exploziei preţurilor. Statul român, colector al acestor taxe sporite, obţine un surplus care trebuie redirecţionat cu prudenţă către bunăstarea socială. Iar dacă unul din membrii familiei îşi ia un al doilea job, suma totală de taxe şi impozite creşte cu aproape 45% comparativ cu nivelul din 2019 în condiţiile în care veniturilor medii li se adaugă venituri suplimentare realizate din al doilea job. Suplimentarea veniturilor salariale printr-un al doilea job duce însă la creşterea taxelor plătite către stat.