Noaptea Muzeelor 2022, a XVIII-a ediție a evenimentului, are loc pe 14 mai la nivel național, fiecare instituție participantă stabilindu-și programul de vizitare.
În 2022, la Noaptea Muzeelor participă peste 170 de muzee şi case memoriale, galerii şi grădini de artă, institute şi centre culturale, rezidenţe, saloane şi studiouri creative, spaţii ale memoriei, castele, palate, cetăţi, mori, teatre, universităţi, cinematografe, biblioteci, primării sau „case ale experimentelor din toată ţara”.
Brașovul deschide porțile următoarelor muzee:
1. Muzeul Amintirilor din Comunism
Cine este Moș Gerilă? De ce țineau bunicii spray-uri goale în vitrina din sufragerie? De ce aveam toți câte un pește peste mileul de pe televizor și o balerină grațioasă în vitrină? Ce este un alendelon? De ce încă se mai duc bătrânii cu ploconul la doctor? De ce e bine să știi pe cineva, care știe pe cineva?
Vino pe 14 mai 2022, între 19:00 și 00:00 la Muzeul Amintirilor din Comunism, să afli într-o manieră creativă răspunsurile la aceste întrebări, cât și alte detalii privind anii regimului, totul prin amintiri și povești.
Te așteptăm cu muzică românească atent selectată de Spler, un colecționar avid de discuri retro, iar înainte de plecare nu uita să servești la cafe-barul muzeului o bere, un brifcor, o savarină sau un sanviș cu parizer și muștar.
2. Muzeul Casa Mureșenilor
Muzeul Casa Mureșenilor Brașov propune vizitatorilor expozițiile:
- „Dinastia Mureșenilor” (expoziție permanentă)
- „De la Constantinopol la Athos. Un exercițiu de antropologie urbană” – expoziție de pictură și fotografie realizată de arh. Teofil Mihăilescu (expoziție temporară).
Între orele 18.00-20.00: ateliere interactive.
Între orele 20.00-22.00: concerte în curtea și în interiorul muzeului.
3. Muzeul Casa Mureșenilor. Casa Ștefan Baciu
Casa memorială Ștefan Baciu este primul muzeu din România dedicat memoriei unui român din diasporă, Ștefan Baciu (1918-1993), poet, memorialist, ziarist, diplomat, profesor universitar stabilit, mai întâi în Brazilia apoi, în Statele Unite ale Americii, în Honolulu-Hawaii.
Între orele 18.00-20.00: ateliere interactive.
Între orele 20.00-22.00: concerte în curtea și în interiorul muzeului.
4. Muzeul de Artă Brașov
„Noaptea grădinilor misterioase” va fi un prilej nemaipomenit pentru a vizita noua expoziție temporară a Muzeului de Artă Brașov, într-o atmosferă distinctă, pe timp de noapte. Evenimentul îl aduce în fața publicului pe artistul Vadim Crețu, în expoziția „Grădini misterioase”. O frumoasă colecție de picturi în ulei va scoate în evidență frumusețea botanică a lumii înconjurătoare sălbatice, omul fiind doar o prezență efemeră.
Din partea Asociației Culturale Macaia, artista Alina Tofan va realiza un performance dedicat spațiului verde care ne înconjoară, într-o manieră contemporană cu proiecții audio-video.
5. Muzeul de Etnografie Brașov. Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Vizitarea expoziției permanente care poartă vizitatorii într-o incursiune în istoria urbană a Brașovului, fiind un muzeu cu specific unic în România.
Un comentariu
Câteva adrese si date de contact ar fi fost utile