Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Guvernului să introducă în Ordonanţa de urgenţă pregătită măsuri care să prevadă prelungirea cu două luni şi a celorlalte poliţe de asigurări (RCA, CASCO, etc) cumpărate de asiguraţi la City Insurance, care ar urma să expire pe 11 mai, nu doar a poliţelor de garanţii.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, transportatorii susţin că au luat act „cu indignare, de măsurile discriminatorii adoptate recent în domeniul asigurărilor, prin care de unii decidenţi aflaţi vremelnic în funcţiile primite prin votul cetăţenilor au arătat încă o dată că interesele electoratului sunt insignifiante, în comparaţie cu interesele marilor companii şi ale entităţilor de stat”.
Conform informaţiilor publicate vineri, 6 mai 2022, Guvernul României a decis să prelungească cu încă două luni valabilitatea asigurărilor de garanţii emise de societatea City Insurance.
„Întreg procesul de adoptare a măsurii s-a desfăşurat cu o eficienţă rar întâlnită în activitatea autorităţilor române în ultimii 30 de ani şi la care cetăţenii de rând pot doar să viseze, atunci când sunt în discuţie măsuri care ar fi luate în favoarea lor. Celeritatea ar fi fost de aplaudat, dacă la fel ar fi stat lucrurile şi atunci când este vorba despre adoptarea unor măsuri similare care să-i protejeze şi pe cei 500.000 de cetăţenii care au încă asigurări valabile la City Insurance. Însă pentru aceştia din urmă şi alte sute de mii de cetăţeni care au calitatea de pagubiţi şi, automat, de creditori de asigurări, sunt refuzate şi cele mai elementare drepturi, cum ar fi respectarea hotărârilor judecătoreşti prin care asigurătorul City Insurance a fost obligat să le achite despăgubirile datorate de ani de zile”, se mai precizează în comunicat.
De la „buna supraveghere” s-ar fi ajuns la faliment
COTAR reaminteşte că proiectul legislativ înregistrat la Camera Deputaţilor cu nr. Pl-x 511/2021, vizând modificarea Legii Fondul de Garantare a Asiguraţilor – FGA (Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative), cuprinde şi un amendament care impune FGA să respecte şi hotărârile judecătoreşti pronunţate împotriva asigurătorului, atunci când soluţionează cererile de plată.
Totodată, transportatorii susţin că zeci de mii de păgubiţi au promovat acţiuni în justiţie, investind resurse importante de timp, bani, energie etc., „pentru a obţine o hotărâre judecătorească prin care să oblige la plată asigurătorul City Insurance, intrat între timp în faliment din cauza ‘bunei supravegheri’ realizate de vechile conduceri ale ASF din ultimii 10 ani”.