Scrisoarea lui Neacșu se întoarce acasă! Expoziția „Povestea celor mai vechi document în limba română” este deschisă publicului larg și poate fi vizitată la Muzeul Județean de Istorie începând de astăzi.
În anul 1521, la Câmpulung-Muscel, vechea capitală a Ţării Româneşti, a fost redactat primul document scris, compact şi unitar, din câte sunt cunoscute până astăzi în limba română: „Scrisoarea lui Neacşu ot Dlăgopole (Câmpulung Muscel)”.
Scrisoarea conţine un secret de mare importanţă, avertizându-l pe Johannes Benkner, judele Braşovului, despre o invazie a turcilor asupra Ardealului şi Ţării Româneşti ce tocmai se pregătea la sudul Dunării, nota Ion Rotaru în lucrarea „Literatura română veche”, apărută la Bucureşti, în 1981.
„Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung” este cel mai vechi document cunoscut, scris în limba română cu caractere chirilice, datând cel mai probabil din 29-30 iunie 1521. Documentul a fost găsit de arhivarul Friedrich Wilhelm Stenner, în 1894, în arhivele oraşului Braşov, fiind ulterior redescoperit şi valorificat de marele istoric Nicolae Iorga.