Magazinele din comerțul modern au avut anul acesta de Paște încasări cu 15% mai mari față de perioada similară a anului trecut, peste nivelul de creștere generală a prețurilor, de 13%. Dacă de la începutul acestui an produsele de larg consum, incluzând mâncarea, s-au scumpit cu 8% față de 2021, în săptămîna Floriilor scumpirea a fost de 12%, iar în săptămăna Paștelui de 13%. În 2021 față de 2020, prețurile au cescut de Paște cu numai 6%.
Retailerii moderni au vândut de aceste sărbători pascale mai mult și mai scump față de anul trecut, arată o ultimă analiză a companiei de cercetare Retail Zoom. Valoarea totală a vânzărilor de Paște din 2022, înregistrată pentru aproximativ 200 de categorii de produse alimentare, nealimentare și țigări a fost cu 28% mai mare decât cea din 2020 și cu 51% mai mare decât cea din 2019.
Vânzările din săptămânile premergătoare Floriilor și Paștelui au păstrat tradiția creșterilor prin extinderea sortimentului din coșurile de cumpărături, dar și prin stocuri mai mari de achiziție, suplimentar creșterilor de prețuri.
Creșterea vânzărilor este remarcată și în numărul de bucăți vândute – cu 1,4% mai mult anul acesta față de anul trecut în săptămâna Paștelui și cu 6% mai mult pentru ambele săptămâni anterioare Paștelui față de aceeași perioadă din 2021. „O altă explicație a dinamicii valorice de anul acesta este și creșterea accentuată a prețurilor din săptămânile premergătoare Paștelui – semnificativ mai mari față de media înregistrată pentru începutul anului față de aceeași perioadă din 2021 – 12% și 13% creșteri de prețuri față de perioada Paștelui de anul trecut, în timp ce media creșterii prețurilor în retail a fost de 8,3% pentru începutul anului 2022”, explică analiștii companiei de cercetare.
În plus, ieșirea din starea de alertă și revenirea la libertatea de mișcare și de călătorie anterioare pandemiei au generat o schimbare (cel puțin temporară) de focus în achiziția produselor alimentare și nealimentare, în special în perioada vacanțelor de Paște.
Produsele cu cele mai mari creșteri ale vânzărilor sunt destinate anul acesta socializării și îngrijirii personale (creșteri de 71% la produsele de înfrumusețare), urmate de saltul valoric al
creșterilor de prețuri pentru ulei și margarină (49%), apoi de mâncarea gata preparată, ce menține trendul de creștere și se consolidează și în aceasta perioadă (36%), notează economica.net
Î