Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Cresc puternic ratele la creditele în lei: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 4%

    0
    De Biz Brasov pe 9 mai 2022 Economie, Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Banca Națională a României (BNR) este așteptată marți să crească dobânda de politică monetară, iar aceasta ar putea fi cea mai mare creștere din 2008 până în prezent, de 100 de puncte de bază, estimează economiștii.

    Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României se întâlneşte marţi pentru şedinţa de politică monetară.

    Analiștii și economiștii băncilor se așteaptă la o creștere de minim 50 de puncte de bază, chiar de 100 de puncte de bază.

    „Va fi o majorare de rată de dobândă de cel puțin 50 de puncte de bază, cu risc de majorare până la 100 bps”, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, citat de economedia.ro.

    Citește și:

    Facturile de regularizare, emise la intervale mai mici. Distribuitorii de energie vor fi obligați să citească mai des contoarele

    Salariile IT-iștilor vor crește în medie cu 10% în 2022. Ce sume vor câștiga cel mai bine plătiți angajați

    Brașovenii de la Moveos au investit câteva sute de mii de euro în prototipul unei autoutilitare electrice. Anul viitor vrea să demareze producția de serie și să producă peste 5.000 de mașini anual

    Și analiștii Erste Bank se așteaptă ca înăsprirea monetară să continue în România, în contextul în care se așteaptă ca inflația este așteptată să ajungă la 11% sau chiar peste acest nivel, potrivit lor.

    „Pentru România, ne așteptăm la o creștere de 100 de puncte de bază, ceea ce va permite BNR să continue înăsprirea, în contextul în care următoarea întâlnire (de politică monetară, n.r.) urmează să aibă loc abia în iulie”, arată analiștii Erste Bank.

    Și economiștii ING Bank se așteaptă la o creștere cu 100 de puncte de bază a ratei de politică monetară, până la 4,00%.

    BNR nu a mai majorat dobânda cheie cu 100 de puncte de bază din februarie 2008, când începea să fie resimțită criza economică din acea perioadă. Atunci, dobânda de politică monetară era de peste 8-9% și a ajuns chiar și peste pragul de 10%, în perioada iunie 2008 – mai 2009.

    Potrivit lui Adrian Codîrlașu, România a rămas mult în urma țărilor din Europa Centrală și de Est în privința ratei de dobândă, iar dacă rămâne acest diferențial, va fi impact negativ asupra cursului de schimb.

    Acum, dobânda cheie în România este de 3%, iar o majorare de 100 de puncte de bază ar duce dobânda de politică monetară la 4%.

    „[Dobânda cheie din România] va fi în continuare cea mai mică rată cheie din regiunea CEE4. În alegerea creștere (economică, n.r.) versus inflație, BNR pare să se încline în continuare spre prima”, spun și analiștii ING Bank, conduși de Valentin Tătaru, economist-șef pentru România.

    „Din nou, vedem o probabilitate relativ mică, dar deloc neglijabilă (să zicem 15%) ca BNR să extindă coridorul simetric în jurul ratei cheie de la 100 la 125 de puncte de bază, ceea ce ar putea susține o eventuală majorare mai mică a ratei cheie. În esență, puține s-au schimbat pentru BNR de la întâlnirea din aprilie, deoarece persistă același context inconfortabil de creștere mai lentă și inflație mai mare. În cele din urmă, o creștere a ratei cheie de 100 pb nu va însemna neapărat o nouă poziție politică, dar va menține, în linii mari, decalajul față de colegii din CEE3. Situația neobișnuită în care România are cel mai stabil curs de schimb și cea mai mică dobândă cheie, în timp ce înregistrează și deficite duble semnificative, ar putea continua și după acest an”, mai spun analiștii ING.

    Economistul Bogdan Glăvan spune că de asemenea că BNR va crește marți din nou rata dobânzii, însă el susține că „este foarte târziu”.

    „Anul acesta BNR a subvenționat mai abitir creditarea, adică îndatorarea și excesul de cheltuieli. De ce? Rata dobânzii la credite a fost sub rata inflației, din ce în ce mai mult sub rata inflației. Deci, nu doar rata dobânzii la depozite a fost negativă (de mult timp), dar și rata dobânzii la credite. BNR a subvenționat creditarea din 2021. Dacă ne uităm acum la bănci vedem oferte de credite ipotecare cu 4% și de credite de consum cu 6,5%, în timp ce rata inflației a depășit 10%. BNR a dus o politică greșită, care a mărit inflația fiindcă, repet, în loc să tempereze creșterea cantității de bani, a injectat mai mulți în economie și a încurajat firmele și cetățenii să se îndatoreze și să cheltuiască mai mult. Când economia crește și prețurile cresc nu ai nici un motiv să deschizi robinetul cu bani, ci să-l închizi. Nu ai motiv să penalizezi economisirea și să încurajezi creditarea, ci invers. Asta se întâmplă la nivel global, nu doar în România. Dar dacă tu stimulezi creditarea când inflația sare de orice țintă, înseamnă că nu vrei să o aduci jos. Pentru a tempera inflația ar fi trebuit să nu mai subvenționezi creditarea, să reduci apetitul pentru îndatorare și pentru cheltuială. Marți BNR va mări din nou rata dobânzii dar este foarte târziu. Asta demonstrează că inflația este o politică intenționată, statul este principalul beneficiar”, spune Bogdan Glăvan.

    Spre comparație, săptămâna trecută, Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,25%. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din noiembrie 2008 şi a opta majorare a dobânzii din tot atâtea luni. Cu toate acestea, creșterea a fost mai mică decât estimau economiştii, în pofida accelerării inflaţiei, un semn că s-ar putea apropia de final înăsprirea politicii monetare.

    Tot săptămâna trecută, Banca Centrală a Cehiei a majorat rata dobânzii mai mult decât estimau economiştii, în urma accelerării inflaţiei şi a înăspririi pieţei forţei de muncă. Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,75%, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere cu 50 de puncte de bază. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 1999.

    În Ungaria, Banca Naţională a majorat dobânda de referinţă la 5,4% de la 4,4%.

    Săptămâna trecută, și Rezerva Federală (FED) din Statele Unite a majorat rata dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual, în conformitate cu așteptările pieței. Aceasta este cea mai mare creștere din 2000 până în prezent și este un răspuns la presiunile inflaționiste în creștere.

    Totodată, Banca Angliei (BoE) a majorat ratele dobânzilor la 1%, cel mai mare nivel din 2009, pentru a contracara inflația care se îndreaptă acum peste pragul 10%, chiar dacă instituția a avertizat că Marea Britanie riscă să intre în recesiune.

    Ce înseamnă o majorare de dobândă

    Analiștii se așteaptă ca instituția să continue majoreze dobânda cheie în acest an, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu.

    Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, așadar, inflației.

    De altfel, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele vechi, a stagnat luni, înaintea ședinței BNR, la 5,20%. La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%. Nivelul de miercuri este cel mai mare din ultimii aproape 3 ani (un nivel de 3,29% a mai fost atins în data de 14 mai 2019).

    Inflație de două cifre

    În România, rata inflației a trecut în martie de pragul de 10%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). România nu a mai avut de 18 ani, adică din anul 2004, o inflație cu două cifre. Cele mai mari scumpiri față de anul trecut au fost la gaze (46%), cartofi (36%) și combustibili (34%).

    Banca Națională a României se aștepta la o inflație de două cifre abia din al doilea trimestru al acestui an, în contextul în care expirau măsurile de sprijin pentru facturi. Cu toate acestea, scumpirile au fost mai accentuate, astfel că rata inflației a trecut de pragul de două cifre încă din luna martie.

    Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a declarat luna trecută pentru Economedia că inflația de două cifre în luna martie, peste prognozele Băncii Naționale, se datorează transferului rapid în celelalte prețuri ale prețurilor la energie, însă mare parte din scumpiri sunt în urmă.  Întrebat când vom vedea un vârf al inflației, reprezentantul BNR a precizat că „în semestrul acesta, pe la mijlocul anului”.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentAu început înscrierile la „concursul profesorilor”. Candidații la titularizare au termen până în 17 mai să își depună dosarele
    Următorul articol „Un ,«cer liniștit», fără război!”. O serie de brașoveni din categorii vulnerabile împreună cu refugiați ucraineni au participat astăzi la un Marș al Păcii
    Biz Brasov
    • Website

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    COVID: 26 de cazuri noi la Brașov și un total de 467 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    19 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 467 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Până la final de an, ANRE ar urma să finalizeze platforma prin care îți poți schimba furnizorul de energie în doar 24 de ore, de la 21 de zile, cât este în prezent

    19 mai 2022

    Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va…

    Social By Bianca Ivașcu0

    O învățătoare din Săcele, printre cei 14 profesori excepționali premiați la Gala MERITO: „Cel mai importat e să se simtă copilul în siguranță la școală, să vadă că doamna lui îl privește cu drag”

    19 mai 2022

    Pe scena Galei MERITO, eveniment care a avut loc miercuri seara, 14 profesori au fost premiați pentru ceea ce fac…

    Pamflet By Biz Brasov0

    Brașoave: Adevărul despre Autobuzul roşu care tâmpeşte copii

    19 mai 2022

    După ambulanţa neagră care bântuia străzile pentru a răpi copii, o nouă isterie a cuprins Facebook-ul. De data aceasta este…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Zile și Nopți: 6 locuri din țară în care poți bea o bere artizanală românească

    19 mai 2022

    De la an la an, în România apar din ce în ce mai multe branduri de beri artizanale. Totodată, au…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Cât se mai câștigă în Armata Română. Cel mai mare salariu al unui soldat a fost de 4.000 de lei, în mână

    19 mai 2022

    La birourile de recrutare a rezerviștilor voluntari au ajuns să fie peste trei candidați pe un post liber, după ce Ministerul…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Un brașovean de 67 de ani, prins cu două arme, fără a avea drept să le dețină. Polițiștii au deschis un dosar penal

    19 mai 2022

    Polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brașov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii…

    Economie By Biz Brasov0

    Facturile de regularizare, emise la intervale mai mici. Distribuitorii de energie vor fi obligați să citească mai des contoarele

    19 mai 2022

    Distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului de energie electrică și gaze naturale la intervale…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Autobuze electrice și sistem modern de taxare și pe autobuzele de Săcele. Investiția se apropie de 4,2 milioane de euro

    19 mai 2022

    La începutul acestei săptămâni, Primăria Săcele a depus documentația pentru finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență a unui…

    Economie By Bianca Ivașcu0

    Salariile IT-iștilor vor crește în medie cu 10% în 2022. Ce sume vor câștiga cel mai bine plătiți angajați

    19 mai 2022

    Angajații din IT, care câștigă până la 16.000 de lei net pe lună, pe un post de execuție, vor câștiga…

    Social By Ionuț Dincă0

    Cardurile cu bani de mâncare pentru cei defavorizați vor fi distribuite de poștași pentru un total de 2,8 milioane de persoane

    19 mai 2022

    2,8 milioane de români vor primi prin Poştă carduri de câtre 250 de lei cu care îşi vor putea achiziţiona…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    VIDEO Se lucrează intens la deszăpezirea Transfăgărășanului. Utilajele au ajuns pe un tronson unde zăpada măsoară cinci metri

    19 mai 2022

    Angajații Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov de la Districtul Bâlea lucrează intens la curățarea zăpezii acumulate peste iarnă…

    Sănătate By Ionuț Dincă0

    Incidența COVID crește ușor: 0,58/1000 în județ și 0,88/1000 în municipiul Brașov

    19 mai 2022

    În conformitate cu datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică Brașov, incidența COVID crește la nivelul de 0,58/1000 în…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Atenție la ce lămâi cumpărați! Asociația pentru Protecția Consumatorilor: „Ce-i pe etichetă s-ar putea să nu dea cu ce arată cântarul!”

    19 mai 2022

    lemon Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) îi avertizează pe cei care obişnuiesc să cumpere lămâi ambalate. Este vorba…

    Economie By Biz Brasov0

    Brașovenii de la Moveos au investit câteva sute de mii de euro în prototipul unei autoutilitare electrice. Anul viitor vrea să demareze producția de serie și să producă peste 5.000 de mașini anual

    19 mai 2022

    Compania brașoveană Moveos a investit câteva sute de mii de euro într-un prototip de autoutilitară electrică. „Ne referim la toate…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Amenzi de până la 5.000 de lei pentru românii care nu declară cazurile de boli transmisibile. Infecțiile cu HIV, SIDA și SARS-CoV-2 vor trebui incluse în fișa unică de raportare

    19 mai 2022

    Guvernul României a aprobat o hotărâre care vizează conținutul și metodologia de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Ciprian Porumbescu a locuit în Scheii Brașovului, pe strada Prundului. Marele compozitor s-a simțit iubit și apreciat de intelectualii orașului

    19 mai 2022

    Marele și tragicul compozitor Ciprian Porumbescu, cel care avea să se stingă la doar 29 de ani, s-a născut pe…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Mașini avariate de furtună: Chiar dacă nu au CASCO, proprietarii de mașini pot primi bani pentru reparația lor

    19 mai 2022

    Ținând cont de faptul că, în această perioadă, au fost anunțate furtuni în mai toate regiunile țării, proprietarii de mașini…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Românii îi pot „pârî” pe inspectorii ANAF. Cetățenii pot semnala orice abuz la un număr special

    19 mai 2022

    Contribuabilii care consideră că inspectorii Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF) au un comportament abuziv vor putea semnala aceste nereguli…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Primăria Brașov va plăti peste 100.000 de lei pentru a stabili care sunt zonele zgomotoase din oraș, dar și pentru a obține niște soluții pentru mai multă liniște în oraș

    19 mai 2022

    Ultima hartă de zgomot la nivelul municipiului Brașov, care ne arată unde există depăşiri ale nivelului de decibeli admişi, fie…

    Ultimele Știri Adăugate

    COVID: 26 de cazuri noi la Brașov și un total de 467 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    Sănătate 19 mai 2022

    Până la final de an, ANRE ar urma să finalizeze platforma prin care îți poți schimba furnizorul de energie în doar 24 de ore, de la 21 de zile, cât este în prezent

    Stiri Brasov 19 mai 2022

    O învățătoare din Săcele, printre cei 14 profesori excepționali premiați la Gala MERITO: „Cel mai importat e să se simtă copilul în siguranță la școală, să vadă că doamna lui îl privește cu drag”

    Social 19 mai 2022

    Brașoave: Adevărul despre Autobuzul roşu care tâmpeşte copii

    Pamflet 19 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Adrian Ionescu la Tiberiu Roth, care a fost lider al evreilor din Brașov timp de trei decenii, s-a stins astăzi din viață. „În al optulea deceniu al vieții, am reluat călătoriile prin lume, care timp îndelungat mi-au fost interzise”
    • Andrei la Din vară, un nou program „rabla”: 3.000 de lei pentru o mașină, fără obligația de a-ți lua una nouă, dar vor crește impozitele pentru autovehiculele vechi
    • Cei doi teroriști secui condamnați pentru că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați pentru ”eroism” « CER SI PAMANT ROMANESC la Cei doi secui condamnați în urmă cu trei ani pentru terorism au fost eliberați condiționat de Tribunalul Brașov
    • Cei doi teroriști secui condamnați pentru că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați de organizații din Ungaria pentru ”eroism” « CER SI PAMANT ROMANESC la Cei doi secui condamnați în urmă cu trei ani pentru terorism au fost eliberați condiționat de Tribunalul Brașov
    Alte Știri Brașov

    O învățătoare din Săcele, printre cei 14 profesori excepționali premiați la Gala MERITO: „Cel mai importat e să se simtă copilul în siguranță la școală, să vadă că doamna lui îl privește cu drag”

    19 mai 2022

    Brașoave: Adevărul despre Autobuzul roşu care tâmpeşte copii

    19 mai 2022

    Zile și Nopți: 6 locuri din țară în care poți bea o bere artizanală românească

    19 mai 2022

    Cât se mai câștigă în Armata Română. Cel mai mare salariu al unui soldat a fost de 4.000 de lei, în mână

    19 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.