
Pentru fiecare copac tăiat și pentru lucrările de toaletare trebuie să existe aviz de la Primărie, iar lucrările pe domeniul public sunt executate doar de Regia Pădurilor Kronstadt și firma care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi. Dacă aveți suspiciuni cu privire la execuția unor astfel de lucrări forestiere în oraș, puteți sesiza în special Poliția Locală
Activitatea de inventariere și tăiere a arborilor considerați periculoși din municipiu se realizează de Serviciul Amenajare Zone de Agrement din cadrul Primăriei Brașov, în colaborare cu firma care se ocupă de administrarea spațiilor verzi din municipiu și cu Regia Publică a Pădurilor Kronstadt. Arborii ce urmează să fie tăiați au fost inventariați și marcați, iar tăierea se face numai după întocmirea actului de punere în valoare.
Anii trecuți, au avut loc mai multe incidente cauzate de prăbușirea unor arbori sau crengi în timpul furtunilor.
Pe site-ul Primăriei, este publicat și un grafic al execuției de tăieri de arbori periculoși, pe parcursul acestui an. Potrivit documentului, sunt zeci de pomi, din mai toate cartierele, pentru care s-a luat decizia tăierii, după ce s-a stabilit că au devenit pericol public. Cei mai mulți arbori uscați care vor fi tăiați anul acesta sunt de pe diverse zone verzi din cartierul Astra, care este de altfel și cel mai mare cartier al Brașovului.
Puteți verifica online dacă există aviz de tăiere
În cazul în care se taie arborii de pe un spațiu verde din zona în care locuiți și vreți să vă implicați, primul lucru este să verificați dacă există sau nu aviz pe site-ul Primăriei, unde este prezentat graficul de tăiere.
Dacă pomul nu este pe acest grafic, iar lucrătorii care îl taie nu pot prezenta un aviz în acest sens sesizați imediat Poliția Locală la numărul 0268.954, sau Garda de Mediu. Agenții și comisarii de mediu pot verifica situația, iar dacă nu au aviz, trebuie să oprească lucrările și să-i amendeze pe făptuitori.
Și pentru toaletarea arborilor este nevoie de aviz de la primărie. În aviz se specifică cât la sută din coroana arborelui se taie. Specialiștii spun că nu se taie mai mult de 30% din coroana arborelui deoarece se destabilizează și este foarte probabil să se usuce. Toaletările se fac în perioada în care copacii sunt în repaos vegetativ, adică toamna, iarna și primăvara, până copacilor le dau frunzele. Această campanie s-a încheiat la Brașov în luna martie, urmând să se mai efectueze astfel de lucrări doar la toamnă.
Graficul complet al tăierilor poate fi descărcat și de pe următorul link: