După înscrierea la creșă, părintele va putea să îi fie alături copilului pentru o perioadă de acomodare de zece zile lucrătoare, pentru ca cel mic să se adapteze la colectivitate, potrivit unei hotărâri de Guvern ce conține metodologia de funcționare a creșelor apărute recent în Monitorul Oficial.
Structura anului școlar pentru creșe va fi aceeași ca și pentru învățământul preșcolar, fiind permis acestor unități de educație să își suspende temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, timp de 30 de zile pe an pentru curățenie, reparații sau dezinsecție. În perioada vacanțelor se va putea restrânge activitatea creșelor în funcție de cererile primite din partea părinților și cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice.
Creșele vor putea funcționa la fel ca și grădinițele, putând avea program normal, de cinci ore pe zi, sau program prelungit, de zece ore.
Numărul copiilor va fi diferit în funcție de nivelul grupei de creșă, astfel:
- grupa mică (de la 0 la 12 luni) cuprinde în medie șapte copii, dar nu mai puțin de cinci și nu mai mult de nouă;
- grupa mijlocie (de la 13 la 24 de luni) cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 15;
- grupa mare (de la 25 la 36 de luni) cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 20.
Documentul elaborat de Ministerul Educației prevede că dacă copilul absentează din creșă mai mult de trei zile va fi primit înapoi în colectivitate dacă va prezenta aviz epidemioloic, eliberat de medicul de familie cu maximum 48 de ore înainte de revenire, relatează avocatnet.ro