Poarta Ecaterinei este unul dintre cele mai frumoase puncte turistice din oraș, fiind o poartă către vechiul Brașov. Aceasta a fost construită în anul 1559 pentru a permite accesul șcheilor în cetate. Astăzi, turnul porții renovat adăpostește expoziții periodice de artă și istorie.
Cunoscută în decursul veacurilor sub denumirea de „Porta Superior” , „Porta Corpus Christl” sau „Porta Sancte Katherinae”, obiectivul turistic a fost contruit pe fundația fostei porți de lemn numită „Poarta Sfântului Duh, distrusă în urma inundației din 24 august 1526.
Aflată lângă Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei este singurul vestigiu din orașul Brașov care și-a păstrat aspectul original până în prezent. Numele său a fost împrumutat de la mănăstirea de călugărițe care se afla pe strada Caterina.
De formă pătrată, construcţia a fost realizată pe trei nivele, având în partea superioară patru turnuleţe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor braşoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Clădirea păstrată cu patru turnulețe era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste șanțul de apă, iar în interior erau amplasate mai multe rânduri de galerii de lemn.
Top 20 locuri de vizitat în Brașov și împrejurimi. Care sunt locurile în care turiștii își pierd timpul cu plăcere
Bombarde aduse de la Praga
În documentele vremii s-a menţionat că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului au fost aduse bombarde de la Praga. Bombarda era o armă de foc de artilerie formată, iniţial, dintr-o ţeavă de bronz, întărită cu cercuri de oţel cu care se aruncau ghiulele de metal sau de piatră asupra cetăţilor asediate şi asupra altor fortificaţii, folosind praf de puşcă pentru propulsarea proiectilelor.
Bolta turnului este pictată în stilul Renaşterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o preţioasă bijuterie artistică. După deschiderea porţilor de la Târgul cailor din anul 1820 şi Şchei din 1828, Poarta Ecaterina a fost zidită şi folosită drept magazie până în anul 1955.
Între anii 1971-1973 a fost restaurată păstrându-i-se aspectul original. Stema orașului Brașov poate fi zărită deasupra intrării. În prezent, în turnul porții sunt organizate expoziții de artă și istorie. Trecătorii se pot bucura de un mic parc în fața Porții Ecaterinei de unde pot admira arhitectura inedită a monumentului.