Minorii care săvârșesc agresiuni împotriva altor minori sau chiar împotriva persoanelor adulte și care nu pot răspunde penal, adică, de principiu, nu au împlinit vârsta de 14 ani, vor putea fi obligați să participe, împreună cu părinții lor, la programe de consiliere psihologică, dacă o propunere adoptată luni la Senat va ajunge să se aplice.
Prin propunerea legislativă ce se duce acum la votul decisiv al deputaților se urmărește modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, astfel încât să se introducă obligativitatea participării minorului care a săvârșit fapte de agresiune la programe speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile publice sau private.
În prezent, minorii agresori pot beneficia de consiliere psihologică doar cu acordul părinților, existând astfel opțiunea pentru ei de a refuza măsura, potrivit expunerii de motive a propunerii.
Prin urmare, dacă părinții refuză ca minorul să participe la ședințele de consiliere psihologică, măsura va putea fi impusă de către instanțele judecătorești, astfel: „În lipsa acordului părinților, măsura (…) poate fi dispusă de către instanța judecătorească”.
Conform Codului penal, în prezent, pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, minorul poate fi obligat de instanță să:
- urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;
- nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanţă;
- nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
- nu se apropie şi să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii ori cu alte persoane stabilite de instanţă;
- se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta;
- se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.
Tot Codul penal stabilește că minorul care nu a împlinit vâsta de 14 ani nu poate răspunde penal, pe când cei cu vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte ca fapta a fost săvârșită cu discernământ. Cei de peste 16 ani răspund penal, relatează avocatnet.ro