Un sondaj global efectuat pe aproape 33.000 de lucrători arată că 64% dintre angajați și-ar căuta un nou loc de muncă dacă angajatorul lor i-ar forța să se întoarcă la birou cu normă întreagă.
Angajații se pot confrunta în curând cu o alegere importantă: să se întoarcă la birou cu normă întreagă sau să își caute un nou loc de muncă.
Conform raportului „Oameni la locul de muncă 2022: o viziune globală a forței de muncă” de la Institutul de Cercetare ADP, aproape două treimi dintre respondenți (64%) spun că și-au găsit deja sau ar lua în considerare un nou loc de muncă dacă angajatorul i-ar forța să se întoarcă la birou cu normă întreagă.
În timp ce mulți lucrători mai tineri spun că nu doresc să se întoarcă la munca de birou cu normă întreagă, unii experți argumentează că aceștia „pierd mult” prin faptul că nu își dezvoltă cariera într-un cadru de birou. Anul trecut, CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a spus că munca de la distanță „nu funcționează” pentru tineri sau pentru „cei care vor să ducă adevărata luptă”.
În plus, peste jumătate dintre toți respondenții (52%) din acest sondaj au spus că ar lua în considerare o reducere de salariu – până la 11% – dacă asta ar însemna că pot avea „mai multă flexibilitate sau o abordare hibridă a locului de muncă”.
Sondajul a fost realizat în noiembrie 2021 și a inclus 32.924 de angajați din 17 țări, inclusiv SUA, India, Italia și China.
„Pandemia a adus o schimbare de paradigmă, deoarece lucrătorii de astăzi reevaluează prezența muncii în viața lor, iar mizele nu au fost niciodată mai mari pentru angajatori”, a scris Nela Richardson, economist șef al ADP, în raport.
„Cercetarea noastră evidențiază măsura în care părerile angajaților despre muncă s-au schimbat, acordând prioritate acum unei game mai largi și mai profunde de factori, care sunt de natură mai personală. Aceste dezvăluiri oferă atât o provocare, cât și o oportunitate pentru angajatori, care încearcă să mențină angajații implicați și împliniți”, mai spune ea.
Este important de remarcat că rezistența pe care o au lucrătorii la întoarcerea la birou cu normă întreagă poate avea legătură și cu flexibilitatea în ceea ce privește orele de lucru obținută prin munca de acasă și mai puțin cu locația propriu-zisă a locului de muncă. Mai precis, 95% dintre lucrători spun că doresc să mențină programul flexibil de lucru și programul de lucru pe care îl au prin munca de acasă.
Sondajul vine în contextul în care companii precum Alphabet, compania-mamă a Google, și Apple îndeamnă lucrătorii să se întoarcă la birou câteva zile pe săptămână. Alte companii precum Twitter și Meta, compania-mamă a Facebook, le-au oferit angajaților și mai multă flexibilitate, iar Airbnb le-a spus recent angajaților săi că acum pot lucra practic de oriunde în lume fără o reducere a salariului.