Riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate și sănătate în muncă. Acestea au un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor, organizațiilor și economiilor naționale.
Reprezentanții Inspectoratului Teritoarial de Muncă din Brașov spun că printre condițiile de lucru care determină riscuri psihosociale se numără:
• volumul excesiv de muncă;
• cerințele contradictorii și lipsa de claritate privind rolul pe care îl are de îndeplinit lucrătorul;
• instruirea nu se face la timp sau nu este suficientă;
• lipsa de implicare în luarea deciziilor care afectează lucrătorul și lipsa de influență asupra modului de desfășurare a activității;
• schimbările organizatorice gestionate necorespunzător, nesiguranța locului de muncă;
• neefectuarea examenului medical la angajare, periodic sau reîntoarcerea la muncă;
• comunicarea ineficientă, lipsa de sprijin din partea conducerii sau a colegilor;
• hărțuirea psihologică și sexuală, violența din partea terților.
Un mediu psihosocial favorabil sporește performanțele și dezvoltarea personală, precum și bunăstarea psihică și fizică a lucrătorilor.
Având în vedere aceste aspecte Inspecția Muncii derulează pe parcursul anului 2022, o acțiune națională de informare – conștientizare privind prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional.
„Deși acțiunea se va concentra pe 8 domenii de activitate, considerăm că cei care activează în domeniul sănătății au un risc psihosocial cresut din cauza evenimentelor din ultimii doi ani și a urmărilor acestora. Pe lângă acest domeniu de activitate, îi putem aminti și pe cei care activează în domeniile învățământ, comerț etc”, a declarat pentru Biz Brașov Dan Suciu, inspector șef-adjunct ITM Brașov.
Acțiunea va implica angajatorii și lucrătorii să identifice, să conștientizeze și să găsească soluții pentru reducerea riscurilor psihosociale alături de medicul de medicina muncii, în vederea prevenirii timpurii a unor dezechilibre psihosociale care ar putea provoca îmbolnăviri și decese la locul de muncă.