Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Pedepsele vrăjitoarelor din Brașov în secolul al XVII-lea: „Se apela și la instrumente de tortură, dacă erau încăpățânate și nu voiau să mărturisească”

    0
    De Bianca Ivașcu pe 28 aprilie 2022 Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    Pedepsele vrăjitoarelor din Brașov în secolul al XVII-lea: „Se apela și la instrumente de tortură, dacă erau încăpățânate și nu voiau să mărturisească”

    Poveștile cu vrăjitoare au fost dintotdeauna acoperite de bolta mistică. Brașovul are o istorie bogată și multe povești legate de astfel de practici oculte, dar și de judecarea vrăjitoarelor. Drept mărturie stau procesele de judecată ale vrăjitoarelor, de la Arhivele Brașovului. Sentința? Arderea pe rug.

    „Arderea vrăjitoarei era de fapt o purificare prin foc, fiind o asigurare că forțele demonice ale acelei vrăjitoare, nu se vor întoarce împotriva comunității”, destăinuie istoricul Irina Mastan.

    Pe urmele vânătorului de vrăjitoare

    Irina Mastan este un tânăr istoric brașovean. Visul său a fost să devină arheolog, însă în timpul facultății și-a dat seama că istoria medievală era cea care a atras-o cel mai mult. Cu toate aceasta, nu a lăsat deoparte visul din copilărie. Povestea vrăjitoarelor din Brașov a fost cea care a găsit-o pe istorică, și nu invers. Totul a fost accidental.

    „Lucrând la doctorat, am cercetat documente în arhivele de la Brașov și am dat, din întâmplare, peste un registru care cuprindea rezumatele proceselor din Brașov și așa a început totul“, povestește istoricul.  

    Citește și:

    Premieră în România: În Poiana Brașov a fost amenajat un parc dedicat pasionaților de mountain bike cu trasee spectaculoase

    Peste 10.000 de persoane care au încercat să își cumpere alcool cu cardurile sociale sau chiar să le vândă le au acum blocate pentru tentativă de fraudă

    Cod galben de vreme rea pentru Brașov. Meteorologii anunță averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină

    Vrăjitoria e specifică femeii, pentru că femeile au porniri diavolești din naștere

    În perioada secolului al XV-lea, în dreptul canonic bisericesc se folosea același cuvânt, atât pentru vrăjitoare, cât și pentru vrăjitori, fiind un cuvânt la genul neutru. După aceea, termenul a devenit specific și au început să se facă diferențe de gen: ea era malefica, iar el era maleficum.

    „Vrăjitoria era considerată ca fiind specifică femeii, deoarece se credea că femeile au porniri diavolești din naștere. Pentru a-și putea ține aceste înclinații în frâu, aveau nevoie de un bărbat, care să aibă grijă de ele, fie tată, fie soț. Vrăjitoarele sunt în general descrise ca fiind bătrâne, învechite în practicile lor diavolești”, explică Irina, pentru Zile și Nopți Brașov.

    Vrăjitoare putea fi acea simplă vindecătoare, vraciul satului

    Vrăjitoria era practicată atât în Brașov, cât și în localitățile din împrejurimi, după cum ne spune Irina Mastan.

    „Procesele se judecau în Brașov, pentru că numai aici se puteau da sentințele capitale. Și baba care știa leacuri putea fi suspectată de vrăjitorie. Depindea foarte mult de cum se înțelegea cu comunitatea. Din procese, reiese faptul că vrăjitoarea era fie văduvă, fie foarte în vârstă, fără soț, fără copii, o femeie în afara oricărui control masculin. Cele mai multe procese de vrăjitorie sunt în secolul al XVII-lea, deci pe la 1600”, ne povestește Irina.

    Manifestările fantastice ale vrăjitoarelor sunt întâlnite foarte rar

    Cele mai dese vrăji pe care le puteau face acestea erau pentru ca vacile lor să dea mai mult lapte, dar și pentru ca să moară puii ori vițeii vecinilor.

    „Puteau face să dispară obiecte din casele altora, iar apoi veneau efectiv relele asupra celui pe care erau supărate. Îi puteau face să se îmbolnăvească sau să nu mai aibă copii sau copiii să se îmbolnăvească și chiar să moară”, ne destăinuie istoricul.

    Vrăjitoarele din Brașov, ielele de pe dealul de lângă Belin

    Singurul lucru care se aseamănă cu sărbătorirea ielelor este dansul pe care îl fac vrăjitoarele.

    „Într-unul dintre procese, am găsit că acestea se întâlneau să facă acest sabat al vrăjitoarelor, pe un deal din zona Belin. Zburau pe mătură până acolo, unde se întâlneau cu un violonist care le cânta. Ele dansau și primeau un știulete de porumb și un bănuț, a căror semnificație nu este explicată foarte bine. În proces se spune de dealul de lângă Belin. Unul dintre ele, dar s-a mai modificat de atunci și relieful”, își amintește Irina Mastan.

    Procesul de judecată al vrăjitoarelor

    Una dintre primele etape era percheziția locuinței acesteia. Se căutau șomoiocuri de pene, de paie sau anomalii de genul: păr înnodat în anumite feluri, ace specifice vrăjitoriei, mojare, poțiuni și plante. După aceasta, judele trebuia să se convingă cu ochii săi că inculpata este o vrăjitoare.

    „Această etapă se întâmpla în afara zidurilor Brașovului, se presupune că undeva în zona Sub Tâmpa, pe șanțul care era plin cu apă.

    O legau cu o sfoară de mâini și de picioare și doi oameni stăteau de o parte și de alta a apei, iar ea era scufundată. Dacă se ducea la fund, nu era considerată vrăjitoare, dar dacă plutea, era vrăjitoare, pentru că se credea că prin practicile magice, vrăjitoarele deveneau mai ușoare. De cele mai multe ori erau trase la suprafață, astfel încât să fie vinovate.

    Apoi, trebuia să mărturisească. Uneori, se apela și la instrumente de tortură, dacă era încăpățânată. Era necesar să mărturisească și fără tortură, iar aici intervenea biserica, urmată de sentința arderea pe rug. Arderea vrăjitoarei era de fapt o purificare prin foc, fiind o asigurare că forțele demonice ale acelei vrăjitoare, nu se vor întoarce împotriva comunității”, ne destăinuie istoricul.

    Instanța apela la vrăjitoarele românce

    Româncele erau identificatorii de vrăjitoare ai tribunalului. Românca era recunoscută ca vindecătoare și vrăjitoare, iar la ea apelau și oamenii pentru a vedea dacă erau blestemați.

    „Asta era un argument foarte bun în instanță, dacă o vrăjitoare a identificat o altă vrăjitoare. Nu s-ar fi dus nimeni după românce să le caute. Făceau un serviciu comunității, erau tolerate”, exemplifică Irina unul dintre rituarile vrăjitoarelor de la poalele Tâmpei.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentProprietarul unui hotel din Brașov, pus de polițiștii locali să dărâme parțial un etaj, după ce nu a respectat prevederile autorizației de construire
    Următorul articol Ciucaș, Delaco și Bilka – brandurile Brașovului în topul celor mai valoaroase branduri din România/ Brandul industrial Bilka a ajuns la o valoare de 20 de milioane de euro
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Premieră în România: În Poiana Brașov a fost amenajat un parc dedicat pasionaților de mountain bike cu trasee spectaculoase

    16 august 2022

    În Poiana Brașov a fost amenajat primul parc din țară pentru mountain bike, cu trasee spectaculoase, destinate atât avansaților, cât…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Peste 10.000 de persoane care au încercat să își cumpere alcool cu cardurile sociale sau chiar să le vândă le au acum blocate pentru tentativă de fraudă

    16 august 2022

    Mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau vouchere sociale au fost deja blocate, din cauza tentativelor de…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Cod galben de vreme rea pentru Brașov. Meteorologii anunță averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină

    16 august 2022

    Metorologii au emis cod galben și pentru Brașov, in intervalul 16 august, ora 12:00 – 16 august, ora 22:00. În…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Criza mirosurilor din Brașov: Garda de Mediu susține că nu există echipamente care să măsoare disconfortul olfactic, iar Codul pentru Bune Practici Agricole permite administrarea de îngrășăminte în această perioadă

    16 august 2022

    Garda de Mediu Brașov anunță că în ultima săptămână au existat sesizări privind apariția unor mirosuri persistente în mai multe…

    Economie By Bianca Ivașcu0

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    16 august 2022

    Eligibilitatea obținerii unui credit presupune capacitatea de a beneficia de un împrumut de la o instituție financiară. Venitul și vârsta…

    Sănătate By Laura Nilescu Gal0

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    16 august 2022

    Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va putea stabili de-acum ca, după ce se emite un card de sănătate…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    16 august 2022

    Chiar dacă sunt proprietate privată, drumurile de acces către magazinele mari sau parcările acestora sunt, de fapt, drumuri publice și…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    16 august 2022

    După ce s-a ajuns la concluzia că o parcare sub Parcul Central nu ar fi oportună, reprezentanții municipalității au luat…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Edilii brașoveni pregătesc o licitație pentru a delega gestiunea ridicării deșeurilor menajere din oraș. Deocamdată, se oferă 140.000 de lei unui consultant

    16 august 2022

    După o licitație eșuată în 2019, Primăria Brașov vrea să reia procedura în vederea selectării unui operator care să colecteze…

    Social By Ionuț Dincă0

    Construcția unui nou spital TBC și de Infecțioase la Brașov, estimată la 820 de milioane de lei cu termen de finalizare de 3 ani, la faza „de mediu”

    16 august 2022

    Primăria Brașov încearcă să obțină avizul de mediu pentru construcția unui noi spital TBC și Infecțioase. Acesta ar urma să…

    Social By Biz Brasov0

    Pompierii brașoveni, chemați să scoată apa din demisolul unei case din Săcele

    15 august 2022

    Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost solicitat să intervină pentru scoaterea apei din demisolul și curtea unei gospodarii…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Aglomerația de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiștii care circulă pe A2, pe sensul spre Capitală, sunt sfătuiți să aleagă rute ocolitoare

    15 august 2022

    Aglomeraţia de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiştii care au petrecut la mare vin spre Bucureşti. Ca să…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    România, pe al doilea loc în lume la Olimpiada Internațională de Informatică. Țara noastră a obținut 123 de medalii

    15 august 2022

    România se află pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 17.000 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Vezi aici cât costă o lună de vechime în muncă

    15 august 2022

    Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Cei interesaţi pot plăti contribuţii pentru…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 260.000 de români au vizitat Bulgaria în lunile iunie-iulie. Suntem pe primul loc în topul turiștilor străini care s-au cazat în această țară

    15 august 2022

    Românii se află pe primul loc în topul turiștilor străini care au vizitat în Bulgaria în lunile iunie-iulie, potrivit unui…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion: „ Este un personaj care nu a citit cât am citit eu la viața mea!”

    15 august 2022

    Senatoarea Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion, fostul său coleg de partid. Mii…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Bacalureat 2022: Sesiunea august – septembrie a examenului naţional începe în 16 august

    15 august 2022

    Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că sesiunea august – septembrie 2022 a examenului naţional de bacalaureat începe marţi, 16 august,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    După ploi și vijelii, spre sfârșitul săptămânii vor reveni temperaturile caniculare

    15 august 2022

    După ploi și vijelii, vor reveni zilele caniculare, cu temperaturi maxime de 35-36 de grade în unele zone ale țării,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanțelor: „Rectificarea bugetară arată foamea de bani a Guvernului României”

    15 august 2022

    PMP arată că deşi Guvernul României a anunţat o rectificare bugetară pozitivă, acesta este departe de a rezolva problemele cu…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Șase tone de materiale destinate semnalizării traseelor din Munții Făgăraș, transportate cu elicopterul la peste 2.000 de metri altitudine

    15 august 2022

    Un elicopter a transportat duminică 165 de stâlpi metalici, plăcuțele de orientare și materialele necesare fixării acestora pentru noile trasee…

    Ultimele Știri Adăugate

    Premieră în România: În Poiana Brașov a fost amenajat un parc dedicat pasionaților de mountain bike cu trasee spectaculoase

    Stiri Brasov 16 august 2022

    Peste 10.000 de persoane care au încercat să își cumpere alcool cu cardurile sociale sau chiar să le vândă le au acum blocate pentru tentativă de fraudă

    Stiri Brasov 16 august 2022

    Cod galben de vreme rea pentru Brașov. Meteorologii anunță averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină

    Stiri Brasov 16 august 2022

    Criza mirosurilor din Brașov: Garda de Mediu susține că nu există echipamente care să măsoare disconfortul olfactic, iar Codul pentru Bune Practici Agricole permite administrarea de îngrășăminte în această perioadă

    Stiri Brasov 16 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Florin la Primele curse de pe Aeroportul Ghimbav vor putea decola/ateriza din iunie 2023. Din toamnă, încep zborurile de verificare a echipamentelor de radionavigație
    • Tudor la Guvernul aprobă astăzi exproprierile pentru construirea pasajului subteran de la Azuga pe DN 1, care va fluidiza traficul pe Valea Prahovei
    • Dorin la Turism pe Valea Prahovei: alimente expirate, frigidere mizerabile, fire de păr în așternuturi. Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de 70.000 de lei, într-o singură zi
    • Barbu Gh. la Satele din zona Rupea rămân fără preoți. Mitropolia Ardealului face angajări
    Alte Știri Brașov

    Cod galben de vreme rea pentru Brașov. Meteorologii anunță averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină

    16 august 2022

    Criza mirosurilor din Brașov: Garda de Mediu susține că nu există echipamente care să măsoare disconfortul olfactic, iar Codul pentru Bune Practici Agricole permite administrarea de îngrășăminte în această perioadă

    16 august 2022

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    16 august 2022

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    16 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.