
Contractul pentru lucrările de modernizare ale sectorului de cale ferată Apața – Cața a fost semnat acum 16 luni, dar pe teren, pe anumite sectoare, semnele că se lucrează sunt mai degrabă discrete. Lucrările au început etapizat, pe porțiuni, este una dintre explicații, notează clubferoviar.ro
Lucrările au început timid
Lucrările la tunelul Homorod, unul dintre cele două tuneluri de pe sectorul de cale ferata Apața – Cața, județul Brașov au început timid cu foraje efectuate la unul dintre capete și cu materiale depozitate la celălalt capăt.
Trenurile de pe magistrala 300 continuă să circule cu frecvențe ridicate, ocolind 15 kilometri în plus față de viitoarea rută ce va trece prin tunelul Homorod. Garniturile lungi de marfă șerpuiesc printre dealurile împădurite.
Intrarea sudică în tunelul Homorod se află imediat la ieșirea din satul Racoș
Așezarea are vocație turistică fiind vestită pentru vulcanul stins (locația de filmare a serialului Django), lacul de smarald, cariera de bazalt și nu în ultimul rând pentru castelul Bethlen (unul dintre castelele familiei Bethlen din Transilvania).
Locuitorii au strâns traversele de cale ferată
Lucrările se anunță imediat cum părășești satul spre drumul național DN13/E60 care leagă Brașovul de Sighișoara. Nu coloanele de utilaje vestesc lucrarea, ci componentele vechi dezafectate ale fostei linii. Gospodari, locuitorii au strâns traversele de cale ferată părăsite pe marginea magistralei și le-au tras în fața porții pentru a fi siguri de ele până li se găsește o utilitate. Unii le-au bătut vertical în pământ, roată în jurul casei, pe post de stâlpi de susținere a viitorului gard.
Imediat, la părăsirea satului Racoș, ajungi la capătul dinspre Apața al tunelului Homorod, al doilea pe acest sector. Tunelul urmează să străpungă dealul din față ieșind pe partea cealaltă, explică amabil unul dintre cei câțiva angajați care se găsesc în ușa deschisă a unui container cu organizarea de șantier. Scuturile care urmează să sape tunelul nu sunt vizibile, doar niște foreze uriașe stau cățărate la poalele dealului, deasupra unui teren săpat, de mărimea unui teren de fotbal, ce urmează să fie umplut cu pământ.
Pe partea cealaltă a șoselei, actuala magistrală, dublă și electrificată, urmează să fie dezafectată, căci devine inutilă după ce linia intră în tunel. Un kilometru mai încolo șoseaua subtraversează calea ferată, care face mai multe mendre impuse de configurația văii.
La celălat capăt, lucrările sunt anunțate printr-un panou amplasat pe o baracă și de mormane de materiale de construcție așezate ordonat. În baza dealului, pe acolo pe unde ar urma să iasă tunelul, trenurile își continuă drumul în așteptarea noului tunel.
Tunelul va fi continuat la sud spre Brașov de un alt tunel, cel de la Ormeniș, cu 1,7 km mai lung decât tunelul Homorod.