
Nu numai uleiul și motorina au fost vedetele scumpirilor în lanț. Și făina a fost unul dintre produsele luate la bax în coșul de cumpărături al românilor. „Nu vom mai vedea făină la raft cu mai puțin de 4-5 lei kilogramul”, spune Dana Iorga, Director General Executiv al companiei Șapte Spice, producător de făină, într-un interviu acordat wall-street.ro.
Despărțindu-se de Vel Pitar în 2007, Șapte Spice deține, în prezent, patru mori cu care ajută la producția de făină în România. Dana Iorga, directorul general executiv, companiei, a precizat că ne așteaptă vremuri incerte, însă nu întrevede o criză alimentară la nivelul țării noastre.
Au crescut costurile de producție
„Nu vom mai vedea făină la raft cu mai puțin de 4-5 lei kilogramul, poate doar anumite mărci proprii. În urmă cu doi ani, aceeași făină era în jur de 2 sau 3 lei pe kilogram. În plus, costul producției unui kilogram de făină a crescut, de la mijlocul anului trecut, cu aproximativ 60%”, a declarat aceasta, atrăgând atenția și asupra inflației.
Iorga explică faptul că stocurile de făină din casele oamenilor nu reprezintă o soluție pentru reducerea cererii în materie de alimente, cauzate de inflație.
„Ne îngrijorează inflația, deoarece se va reduce puterea de cumpărare. Anul trecut eram la 8%, acum suntem la 10%, vorbim deja de un prag de 20% care nu ține pasul cu salariile. Oamenii vor renunța la anumite produse și vor cumpăra mai puțin. Cât despre stocuri, câte alimente poți cumpăra și depozita?!”, a completat aceasta.
Făina tip 650, cea mai scumpărată
Directorul general executiv al Șapte Spice precizează că românii nu sunt consumatorii ”excentrici” sau dispuși să încerce noutăți, în masă.
„Românii caută o făină comună, care să se potrivească preparatelor de acasă, pâine sau prăjituri. În prezent, făina 650 este de bază și reprezintă circa două treimi din făina care se vinde în România. Este produsul utilizat în industrie pentru panificația de masă”, a precizat aceasta.