Drumul comunal ce leagă localitatea Veneția de Jos de vechile băi cu nămol, DC 18, va fi reabilitat în perioada următoare, relatează Monitorul de Făgăraș.
,,Este un drum care necesita lucrări de pietruire în condițiile în care ne dorim să valorificăm această resursă naturală a comunei noastre și pentru a atrage investitori. Drumul a fost declasificat și CJ Brașov se va implica financiar“ a spus Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.
Proiect de hotărâre dezbătut de Consiliul Județean
Un proiect de hotărâre al CJ Brașov, care va fi dezbătut în plenul planificat pentru miercuri, 20 aprilie, prevede alocarea sumei de 285.000 de lei Comunei Părău pentru finanțarea lucrărilor de întreținere și reparații la DC 18, care are o lungime de 2 km.
,,Drumul va fi lărgit, pietruit și vor fi refăcute podețele existente“ a mai spus primarul Ovidiu Ovesea.
Băile Veneția de Jos erau la mare căutare
Vechile izvoare minerale, care acum sunt acoperite de nămol, se găsesc la 3 km de centrul localității Veneția de Jos, într-un șes înconjurat de dealuri împădurite. Locul poartă și azi denumirea „La băi” și se învecinează cu o poiană de pini, fagi și brazi numită ,,Piscul Dadi”. Sătenii spun că apele de la aceste izvoare, dar și nămolul sunt o mină de aur pentru sănătate. În urmă cu ani, oamenii locului foloseau aceste resurse pentru a-și domoli durerile de oase. Vârstnicii își amintesc de băile care au funcționat între dealuri și care atrăgeau oameni din toată țara.
Băile Veneția de Jos au fost amenajate de statul austro-ungar în 1890
Aveau două bazine de piatră tencuite și pardosite cu lemn de stejar perforat prin care izvora apa minerală care degaja gaze naturale. Un bazin avea 48 mp, iar altul 60 mp. Existau 24 de cabine tip vestiar, o cabană cu 2 camere și un bufet. În apropierea bazinelor se afla baza de tratament cu 9 cabine în care se aflau căzi de baie. Pentru baza de tratament apa se încălzea la foc de lemne într-un cazan din fontă de 1000 l, care era zidit. Monografiile vechi îl amintesc și pe un meșter Vince Hoffmann, care ar fi reamenajat zona prin 1923.
Terenul cu cele șase izvoare se întinde pe două hectare
Așa cum arată un vechi buletin de analiză al apei din izvoare, aceasta ar fi sărată, sulfuroasă, bogată în potasiu și magneziu. Izvoarele curg și astăzi, iar apa ajunge în pârâul ,,Sărata”, care se varsă în Olt. Se spune că apa provenită de la miraculoasele izvoare vindecă afecțiuni ale rinichilor, ale tubului digestiv, stomac, ale aparatului locomotor. Un buletin de analize din 1955 parafat de Institutul Balneologic București stipula că apa este ,, cloruro-bicarbonată sodică-calcică-magnezică-hipotonă-atermală”.
,,Este bogăția comunei noastre și trebuie să o valorificăm. Vom atrage investitori, odată ce drumul va fi reabilitat“ a încheiat primarul Ovidiu Ovese.