Peștera Valea Cetății a fost ascunsă până în 1949 de bolovanii, pietrișul, aluviile și furtunile dese caracteristice Vârtejului Dracului, denumirea populară a zonei. Aceasta a fost descoperită datorită unei explozii hidraulice care i-a dezvăluit punctul de intrare. Inițial, doar speologii îmbrăcați în mod corespunzător au putut să pătrundă în interior și nu oricum, ci doar în genunchi.
Pentru public a fost deschisă abia în decembrie 2010, când a fost declarată „Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii”. Acesta se află la numai 1500 de metri de Cetatea Râșnov. Pentru a ajunge la Peștera Valea Cetății, țineți drumul de la Râșnov spre Poiana Brașov și pe partea dreaptă se află o parcare amenajată.
Accesul se face din parcarea de pe drumul naţional Poiana Braşov-Râşnov după 450 de metri de parcurs relaxant cu piciorul prin carstul împădurit al rezervaţiei naturale Valea Cetăţii. Din parcare se merge pe jos 15-20 de minute. Există 2 drumuri de acces la Peștera Valea Cetății: unul pe un drum plin de trepte și celălalt paralel cu primul însă drept și foarte ușor de parcurs.
Sala Mare, perfectă pentru concerte
Peștera Valea Cetății a fost amplasată la 825 m altitudine, cu o lungime de 958 m. Are o sală principală ce atinge o înălțime de 20 m și o suprafață de 2.500 mp, din care se desprind galerii secundare mai mici. În timp, aici au apărut numeroase infiltrații de apă dispuse pe întreaga rețea de galerii.
Aceasta are un sistem de iluminat unic, cu led, în ideea de a nu deranja ecosistemul și coloniile de lilicei care și-au făcut casa aici. Potecile sunt realizate din fibră de sitclă pentru a fi sigure, iar reflexiile care apar pe suprafața micilor lacuri elimină sentimentul claustrofob de peșteră, contribuind la un peisaj feeric.
Sala Mare se remarcă prin decorul splendid la care natura a lucrat sute de ani. Formațiunile de calcar alb, stalactitele și sculpturile în piatră impresionează orice turist. Acustica acestei săli o face perfectă pentru concerte, aici Filarmonica din Brașov organizând concerte fără niciun amplificator și fără vreum sistem de sunet.