Dramele apar una după alta în urma invaziei rușilor în Ucraina. Cel mai recent caz apărut în presă este al unui câine Hachiko care își așteaptă stăpâna într-o localitate de lângă Kiev, ocupată de armata lui Vladimir Putin.
Patrupedul stă pe scările casei din Makarov de aproape o lună, sperând ca Tatiana, cea care avea grijă de el și care este dată dispărută după ocuparea rușilor, să intre pe poartă. În această localitate s-au dat bătălii grele încă din primele zile ale războiului.
Povestea lui Rini, câinele Hachiko, a fost cunoscută după ce un oficial guvernamental a prezentat povestea lui pe rețelele de socializare.
Ucrainenii sosiți în localitate, după ce trupele rusești s-au retras, au vrut să ducă patrupedul într-un loc unde ar putea avea parte de toată atenția pe care o merită, însă câinele nu a vrut deloc să iasă din curtea casei.
Specialiştii în psihologie canină spun că Rini a suferit şi suferă în continuare de „rana abandonului”, se simte trădat de stăpân şi poate fi chiar suspectat de depresie. Chiar dacă se bucură la vederea oamenilor şi mănâncă tot ce primeşte de la trecători, Rini se întristează după ce e lăsat din nou singur pe preşul de la intrare, scrie dcnews.ro.
A fost filmat cu camera ascunsă iar imaginile au arătat că atunci când nu mai are oameni în jur, câinele îşi recapătă starea de dinainte, pare din nou abătut şi câteodată priveşte în gol sau plânge „înfundat”, asemenea oamenilor care suferă în tăcere.
Cine a fost Hachiko?
Hachiko, câinele din rasa Akita Inu, a fost companionul de viață al profesorului Hidesaburo Ueno. În fiecare dimineață îl saluta la plecare și îl aștepta mereu în Gara Shibuya să se întoarcă împreună acasă. Într-o zi însă, profesorul catedrei de agricultură a Universității din Tokyo nu s-a mai întors din cauza că suferise un atac cerebral.
Chiar dacă stăpânul său a murit, Hachiko l-a așteptat în zi de zi în același loc, ca să se întoarcă împreună acasă. Timp de 9 luni a revenit în gara, nerăbdător să îl zărească printre străini pe cel la care ținea atât de mult.
Hachiko a devenit un simbol național al Japoniei, fiind un exemplu al localității și un model pentru cei mici. Povestea sa i-a impresionat atât de mult pe oameni, astfel încât aceștia i-au realizat o statuie în 1934, care poate fi admirată și astăzi în fața Gării Shibuya.