Trenurile cu refugiați ucraineni aflați în tranzit continuă să ajungă în gara Brașov, însă donațiile pentru aceștia au început să scadă considerabil. Pentru a le da brașovenilor și nu numai un impuls ca să ofere sprijin persoanele care au disperată nevoie de mâncare, apă, produse de igienă și medicamente, Grupul Voluntarilor din Gara Brașov pentru Ucraina a lansat o nouă campanie a cărei deviză este „O cană pentru o conservă!”.
Elevii Școlii Gimnaziale „Peter Thal” din Râșnov sunt alături de refugiații ucraineni, aceștia pictând astăzi nu mai puțin de 250 de căni ce vor fi oferite ca suvenir persoanelor care sprijină acțiunile de ajutor umanitar din Gara Brașov. Cei care donează cel puțin o conservă vor primi la schimb o cană pictată de elevi, ca amintire a faptului că, uneori, drumul către inimă este parcurs prin generozitate.
Copiilor le sunt alături învățătorii, diriginții, psihologul Irina Palade și pictorul și terapeului prin artă Claudiu Spasici. Pictorul grafician a pregătit un material video pentru cei mici, cu rol de terapie prin artă. Cu ajutorul acestuia, le-a dezvăluit copiilor secretul prin care pot întipări emoțiile trezite de voluntariat și de situația războiului în desenele realizate pe căni folosind pigment galben și albastru. Cănile, donate de pictor, vor fi ulterior arse în cuptoare speciale pentru ca desenele să rămână întipărite definitiv.
„Asemenea experimentului lui Emoto Masaru, care expunea paharele cu apă la diferite cuvinte, imagini sau muzică și mai apoi îngheța lichidul pentru a examina cristalele formate la microscop, am ales pentru această campanie căni transparente pe care elevii să își imprime emoțiile și intențiile prin desen și culoare. Am încredere că puritatea și inocența copiilor pot produce o schimbare importantă pentru o lume mai bună”, spune Anca Petrescu coordonatorul desemnat de CATTIA al acțiunilor de sprijin umanitar din Gara Brașov.
Activitatea copiilor de la clasele a II-a până la a VII-a are trei componente: ajutorul umanitar, componenta psihologică și terapia prin artă. Elevii vor primi diplome de voluntar oferite de asociațiile partenere: Asociația Binele Continuă by Pro Afaceri și Asociația Educația Te Salvează. În cadrul acțiunii li s-au alăturat voluntari de la Embark Charity și misionari americani de la Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.
Când au început acțiunile de sprijin umanitar în gara din Brașov?
Acțiunile de ajutor umanitar în gara din Brașov au început pe 7 martie, la inițiativa unor voluntari și donatori privați din orașul de la poalele Tâmpei. Asociația Binele Continuă by Pro Afaceri a intervenit pe 9 martie ca sponsor în colaborarea cu CATTIA și Primăria Municipiului Brașov. Demersurile sunt susținute de Asociația Zaharia Bârsan Sânpetru, Asociația BertaLand, împreună cu părintele Iustin Gârleanu și enoriașii, Crucea Roșie Filiala Brașov, ISU Brașov, CFR, Poliția TF Brașov.
De asemenea, ajutoarele vin de la grupul de WhatsApp numit Lanțul inimilor în gări, dar și de la oamenii de pe Facebook care se implică zilnic și răspund apelurilor grupului de Facebook numit Voluntari Gara Brașov pentru Ucraina. Echipa este implicată atât în sprijinul refugiaților ucraineni, cât și în comunitatea brașoveană.