Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Doi frați râșnoveni au pus bazele stațiunii Bușteni când au construit Fabrica de Hârtie C&S Schiel. Tot ei au adus prima locomotivă electrică în România

    0
    De Bianca Ivașcu pe 7 aprilie 2022 Stiri Brasov, Turism
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    Doi frați râșnoveni au pus bazele stațiunii Bușteni când au construit Fabrica de Hârtie C&S Schiel. Tot ei au adus prima locomotivă electrică în România

    Naşterea şi activitatea Fabricii de Hârtie „C&S Schiel, Succesorii-Buşteni” au deschis, de fapt, calea apariţiei oraşului montan din zilele noastre, care până atunci fusese un cătun de munte, lipsit de importanţă.

    La începutul anului 1882, sesizând imensul potenţial economic al „aurului verde”, doi tineri investitori, Carol şi Samuel Schiel, fiii unui pastor luteran stabilit la Râşnov, au demarat construcţia unui veritabil centru forestier, al cărui nucleu a rămas cunoscut sub numele de „Fabrica de Hârtie C&S Schiel, Succesorii-Buşteni”.

    Câteva luni mai târziu, în ziua de 1 octombrie 1882, a început producţia de celuloză şi de hârtie, comenzile din ce în ce mai mari, care au sosit aproape instantaneu, şi necesitatea asigurării unui flux constant de materie primă determinându-i pe cei doi investitori să arendeze importante parcele din pădurile care se întindeau pe pantele munţilor din zonă.

    Râşnovenii au adus prima locomotivă electrică

    După numai zece ani, amploarea deosebită pe care a căpătat-o activitatea fabricii a impulsionat dezvoltarea industrială a zonei, între anii 1891-1893 fiind deschis „Ferăstrăul de la Retivoiu”, numele popular sub care a rămas cunoscută fabrica de cherestea şi chibrituri de la Azuga. Pentru a uşura transportul lemnului, în anul 1894 a luat fiinţă prima cale ferată forestieră de pe Valea Prahovei. Linia cu ecartament îngust (700 mm.) avea o lungime de 6,2 kilometri şi urca până în pachetele de exploatare situate la poalele Muntelui Retivoiul, vagonetele încărcate cu buşteni fiind iniţial remorcate de locomotive cu abur importate din Germania şi Austria.

    Citește și:

    VIDEO Imagini inedite cu un pui de urs care le-a cerut îmbrățișări turiștilor pe Transfăgărășan

    VIDEO Aglomerație mare la intrarea în Canionul 7 Scări

    Polițiștii au dat peste 30 de amenzi celor care au ignorat indicatoarele și avertismentele și au parcat neregulamentar, pe Transfăgărășan, încurcând circulația

    Pentru a elimina aproape complet ameninţarea incendiilor, fraţii Schiel au decis schimbarea modului de tracţiune al trenurilor. Astfel, în anul 1899, localnicii Buşteniului au asistat uimiţi la sosirea unui vehicul nemaiîntâlnit în România acelor ani: prima locomotivă electrică, comandată la uzinele germane Orenstein & Koppel-Berlin, după cum scrie „Historia”. Locomotiva era alimentată de curentul electric ce circula printr-un fir de cupru susţinut pe o serie de console metalice montate pe stâlpi de lemn.

    Doi frați râșnoveni au pus bazele stațiunii Bușteni când au construit Fabrica de Hârtie C&S Schiel. Tot ei au adus prima locomotivă electrică în România

    Au mai rămas doar amintirile

    Transformat într-o puternică societate pe acţiuni, în anul 1904, centrul industrial a continuat să se dezvolte, fiind arendate tot mai multe parcele de pădure.

    În acelaşi an, în locul vechii „mori de lemn” din Valea Jepilor a fost construită o fabrică de celuloză, iar între anii 1907-1909 a fost deschis un nou sistem feroviar forestier – ale cărui linii, cu o lungime totală de 16,8 kilometri, urcau pe văile Ialomiţei şi Brateiului – şi un funicular ce se întindea pe o lungime de 13 kilometri, deasupra versantului abrupt al Munţilor Bucegi, pe traseul Buşteni-Bolboci-Bratei. Treptat, sistemul de tracţiune electrică a fost extins, în anii 1907 şi 1913 fiind aduse încă două locomotive de acest tip, produse la uzinele AEG.

    La sfârşitul anului 1928, odată cu epuizarea fondului forestier, mica linie ferată ce urca pe Valea Azugii a fost demontată. În anul 1948, întregul complex industrial a fost naţionalizat, fabrica împreună cu întregul său sistem de transport devenind proprietatea statului român.

    La 1 noiembrie 1966, funicularul şi calea ferată forestieră au fost abandonate, iar linia de legătură între fabrica de celuloză şi cea de hârtie a mai fost menţinută în activitate încă 15 ani, dispărând la rândul său din peisajul feroviar al Buşteniului în anul 1981.

    Astăzi, doar amintirile vârstnicilor şi fotografiile mai stau mărturie a unor timpuri de mult apuse şi a unei industrii căreia Buşteniul actual îi datorează, în mare parte, existenţa sa ca localitate. După Revoluţie, fabrica de celuloză a fost încet, dar sigur pusă pe butuci, iar în urmă cu câţiva ani a început şi demolarea ei, pe locul unora dintre hale fiind acum amenajat un supermarket.

    Ultima „amintire” de la fraţii Schiel poate fi văzută în Gara din Buşteni

    Cea mai veche dintre cele trei locomotive electrice aduse de fraţii Schiel la Buşteni a fost adusă la Bucureşti în vara anului 1990, cu intenţia de-a fi restaurată şi expusă în colecţia Muzeului CFR. Din păcate, odată ajunsă aici, locomotivei i s-au pierdut urmele. Celelalte două locomotive care au lucrat pentru fabrica de celuloză erau fabricate în anii 1907 şi 1913.

    În timp ce prima dintre ele a fost vândută unui investitor particular, cea de-a doua a fost salvată şi expusă, împreună cu unul dintre micile vagoane ale trenului forestier, pe peronul vechii gări din  Buşteni, graţie eforturilor unor iubitori ai tehnicii feroviare.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentCompania brașoveană 2net computer, cumpărată de grupul Bittnet
    Următorul articol Ropharma, lanțul de farmacii deținut de brașoveanul Mihai Miron, a avut încasări de 473 de milioane de lei în 2021. Compania s-a extins și în mediul rural
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Economie By Bianca Ivașcu0

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    16 august 2022

    Eligibilitatea obținerii unui credit presupune capacitatea de a beneficia de un împrumut de la o instituție financiară. Venitul și vârsta…

    Sănătate By Laura Nilescu Gal0

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    16 august 2022

    Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va putea stabili de-acum ca, după ce se emite un card de sănătate…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    16 august 2022

    Chiar dacă sunt proprietate privată, drumurile de acces către magazinele mari sau parcările acestora sunt, de fapt, drumuri publice și…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    16 august 2022

    După ce s-a ajuns la concluzia că o parcare sub Parcul Central nu ar fi oportună, reprezentanții municipalității au luat…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Edilii brașoveni pregătesc o licitație pentru a delega gestiunea ridicării deșeurilor menajere din oraș. Deocamdată, se oferă 140.000 de lei unui consultant

    16 august 2022

    După o licitație eșuată în 2019, Primăria Brașov vrea să reia procedura în vederea selectării unui operator care să colecteze…

    Social By Ionuț Dincă0

    Construcția unui nou spital TBC și de Infecțioase la Brașov, estimată la 820 de milioane de lei cu termen de finalizare de 3 ani, la faza „de mediu”

    16 august 2022

    Primăria Brașov încearcă să obțină avizul de mediu pentru construcția unui noi spital TBC și Infecțioase. Acesta ar urma să…

    Social By Biz Brasov0

    Pompierii brașoveni, chemați să scoată apa din demisolul unei case din Săcele

    15 august 2022

    Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost solicitat să intervină pentru scoaterea apei din demisolul și curtea unei gospodarii…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Aglomerația de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiștii care circulă pe A2, pe sensul spre Capitală, sunt sfătuiți să aleagă rute ocolitoare

    15 august 2022

    Aglomeraţia de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiştii care au petrecut la mare vin spre Bucureşti. Ca să…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    România, pe al doilea loc în lume la Olimpiada Internațională de Informatică. Țara noastră a obținut 123 de medalii

    15 august 2022

    România se află pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 17.000 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Vezi aici cât costă o lună de vechime în muncă

    15 august 2022

    Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Cei interesaţi pot plăti contribuţii pentru…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 260.000 de români au vizitat Bulgaria în lunile iunie-iulie. Suntem pe primul loc în topul turiștilor străini care s-au cazat în această țară

    15 august 2022

    Românii se află pe primul loc în topul turiștilor străini care au vizitat în Bulgaria în lunile iunie-iulie, potrivit unui…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion: „ Este un personaj care nu a citit cât am citit eu la viața mea!”

    15 august 2022

    Senatoarea Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion, fostul său coleg de partid. Mii…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Bacalureat 2022: Sesiunea august – septembrie a examenului naţional începe în 16 august

    15 august 2022

    Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că sesiunea august – septembrie 2022 a examenului naţional de bacalaureat începe marţi, 16 august,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    După ploi și vijelii, spre sfârșitul săptămânii vor reveni temperaturile caniculare

    15 august 2022

    După ploi și vijelii, vor reveni zilele caniculare, cu temperaturi maxime de 35-36 de grade în unele zone ale țării,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanțelor: „Rectificarea bugetară arată foamea de bani a Guvernului României”

    15 august 2022

    PMP arată că deşi Guvernul României a anunţat o rectificare bugetară pozitivă, acesta este departe de a rezolva problemele cu…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Șase tone de materiale destinate semnalizării traseelor din Munții Făgăraș, transportate cu elicopterul la peste 2.000 de metri altitudine

    15 august 2022

    Un elicopter a transportat duminică 165 de stâlpi metalici, plăcuțele de orientare și materialele necesare fixării acestora pentru noile trasee…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Un tânăr din Rupea a fost prins în trafic cu permis de conducere fals. După verficări, polițiștii au descoperit că băiatul nu avea carnet

    15 august 2022

    Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rupea efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “conducerea unui…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Urmărire în trafic, după ce un șofer beat a fugit de poliție, abandonând apoi mașina. Bărbatul a fost prins în Victoria și reținut pentru 24 de ore

    15 august 2022

    La data de 13 august 2022, polițiști din cadrul Poliției Orașului Victoria, desfășurând activități pe linie rutieră, în cadrul unei…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Razie a polițiștilor în cluburile din Brașov. Valoarea sancțiunilor este de peste 7.100 de lei

    15 august 2022

    În data de 13/14 august 2022, în intervalul orar 22.00 – 06.00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secțiile…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Polițiștii, efective mărite pe DN1. Aceștia vă recomandă rute alternative pentru a evita blocarea traficului: Este vorba despre DN1A – Săcele, Cheia, Vălenii de Munte, Ploiești

    15 august 2022

    Începând cu ora 11.50, pe DN1 – zona Dârste și la intersecția DN73 cu DN73A – Râșnov, au fost instituite…

    Ultimele Știri Adăugate

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    Economie 16 august 2022

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    Sănătate 16 august 2022

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    Stiri Brasov 16 august 2022

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    Administratie 16 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Florin la Primele curse de pe Aeroportul Ghimbav vor putea decola/ateriza din iunie 2023. Din toamnă, încep zborurile de verificare a echipamentelor de radionavigație
    • Tudor la Guvernul aprobă astăzi exproprierile pentru construirea pasajului subteran de la Azuga pe DN 1, care va fluidiza traficul pe Valea Prahovei
    • Dorin la Turism pe Valea Prahovei: alimente expirate, frigidere mizerabile, fire de păr în așternuturi. Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de 70.000 de lei, într-o singură zi
    • Barbu Gh. la Satele din zona Rupea rămân fără preoți. Mitropolia Ardealului face angajări
    Alte Știri Brașov

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    16 august 2022

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    16 august 2022

    Edilii brașoveni pregătesc o licitație pentru a delega gestiunea ridicării deșeurilor menajere din oraș. Deocamdată, se oferă 140.000 de lei unui consultant

    16 august 2022

    Construcția unui nou spital TBC și de Infecțioase la Brașov, estimată la 820 de milioane de lei cu termen de finalizare de 3 ani, la faza „de mediu”

    16 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.