
Despre Brașov se spune că este cel mai frumos oraș din România și nu este doar o chestie care să țină de marketing. Cei care vin aici au grijă să tot revină, așa se și face că în unii din ultimii ani Brașovul a atras mai mulți turiști decât litoralul românesc. Ce știm cu siguranță este că e un loc cu adevărat magic și de care n-ai cum să te saturi.
Odată ajuns în centrul Brașovului, poveștile despre acest oraș nu mai par chiar atât de fantastice, ci mai degrabă ancorate în realitate. Dar, în loc să-ți povestim orașul, pe care te invităm să-l descoperi la picior atunci când vei avea ocazia, haide mai bine să-ți spune 8 lucruri pe care nu le știai despre cel mai frumos oraș din România:
1. Nu poți vorbi despre Brașov fără să vorbești și despre Biserica Neagră.Dacă te vei uitat atent, vei vedea că pe acoperișul Bisericii Negre se află și o statuie a unui copil care se apleacă peste margine. Sunt două legende care-i explică existența. Una dintre ele spune că un meșter invidios pe un ucenic l-a împins de pe acoperiș, iar apoi, cuprins de remușcări, i-a făcut o statuie. Cea de-a doua spune că fiul unui meșter a venit în vizită la tatăl său, în șantier, și a alunecat de pe acoperiș. Răpus de durere, tatăl a ridicat această statuie în memoria fiului.

2. Pentru a-și apăra frumosul oraș, sașii din Brașov au ridicat în timp ziduri mărețe și puternice, înzestrate cu turnuri și bastioane. Recunoscuți pentru priceperea și hărnicia lor, sașii erau organizați în bresle – asociații de meșteșugari, fiecare dintre ele asumându-și și sarcina de a întreține un turn și un segment din zidul orașului. Astfel, colindând cărările de lângă zidurile Brașovului, vei găsi Bastionul Țesătorilor, Bastionul Curelarilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Cojocarilor, Turnul Cizmarilor sau Turnul Cuțitarilor.
3. Dacă tot vorbim despre zidurile Brașovului, atunci trebuie menționat și faptul că ele au fost fortificate cu piatra provenită de la o altă cetate. Preocupat de soarta acestui oraș bogat de graniță, guvernatorul Ungariei, Ioan de Hunedoara, a ordonat distrugerea Cetății Brașovia de pe Tâmpa, între 1448-1453, deoarece se afla prea departe de oraș, iar materialele de la vechea construcție au fost folosite pentru a face Brașovul mai puternic și mai greu de cucerit. Urmele Cetății Brașovia se mai pot vedea și acum. Se presupune că aceasta ar fi fost ridicată de cavalerii teutoni între anii 1212 – 1218 și i-a salvat pe brașoveni de mai multe invazii. De exemplu, în anul 1395, înaintea izbucnirii războiului cu turcii, Mircea cel Bătrân și-a adăpostit familia în Cetatea Braşovia.
4. Istoria Brașovului are și o parte întunecată. Acum sute de ani, vizitatorii Brașovului era întâmpinați în fața porții, actuala intrare pe strada Republicii, de locul de execuție al vrăjitoarelor, prin ardere pe rug. În perioada 1621-1669, la Brașov au avut loc peste 20 de procese de vrăjitorie. Se mai spune că vrăjitoarele din Brașov se scăldau noapte în pârâul Spurcata, cel care curge și astăzi pe „După Ziduri”. Chemate de duhuri necurate, ele se ridicau noapte din paturi și alergau goale pe străzile orașului, venind apoi la pârâu unde se scăldau alături de un fantomatic cerb alb.
Citește articolul în întregime pe Zile și Nopți Brașov, dând click AICI!