Companiile şi jucătorii prezenţi pe piaţa din România au planuri de extindere a echipelor, iar pentru că piaţa naţională nu le poate „satisface” nevoia de forţă de muncă, angajatorii au nevoie să aducă personal de peste graniţele României, chiar de peste graniţele Uniunii Europene. Astfel, în prezent, 100.000 de cetăţeni din state non-UE pot veni să lucreze în România, contingentul de muncitori străini care pot veni să lucreze la nivel naţional în 2022 fiind dublu faţă de anul anterior.
„Noi vorbim cu piaţa şi angajatorii ne spun că au nevoie de 500.000 de personae, iar pe lângă aceşti 500.000 de oameni, mai vor încă 500.000 pentru că vor să se extindă”, a spus Cristian Vasilcoiu, secretar de stat, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prezent în cadrul conferinţei ZF HR Trends 2022: Resetarea pieţei muncii.
El a adăugat că, din 24 februarie – de când Rusia a început să atace Ucraina – şi până în prezent, aproximativ 600 de persoane ucrainene s-au angajat în cadrul companiilor active pe piaţa din România.
„Nu cred că se pune problema să schimbăm acest contingent, pentru că este cerere. Companiile doresc să îşi mărească nr de angajaţi. Eu nu am văzut la o companie din cele cu care am vorbit să aibă dorinţa de a închide sau de a suspenda activitatea. Oamenii vor să continue, nici la cele companiile cu acţionariat rusesc n-am văzut dorinţa de a închide.”
„România este peste media UE în ceea ce priveşte productivitatea, în vreme ce veniturile omului care munceşte în România este sub media Uniunii Europene. Românii muncesc, nu sunt leneşi. Patru vietnamezi fac cât un singur român”, spune sursa citată.