
Vineri, 25 martie, de Bunavestire, Junii ies cu surla să vestească venirea primăverii. Astfel, după ce se încheie slujba, ca în anii de diinainte de pandemie.
„Seamănă întrucâtva cu strigarea peste sat. Ei, împreună cu surlașul se adună în Prund, surlașul nu cântă, trage din surlă, către cele patru zări, spre cele patru puncte cardinale. Surla este un instrument arhaic, un fel de bunica trompei, și cântarea este puțin diferită, stridentă, față de alte cântări, chiar este deosebită. După care, Junii Tineri, împreună cu surlașul, urcă spre Coasta Prundului, la troița lor. Acolo, surlașul, din nou, trage din surlă către cele patru zări, iar pe vremuri, dar și astăzi, populația șcheiană, în special cei în vârstă, care aud surla, se închină și spun: Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, că am mai apucat să aud încă o dată sfânta surlă (…) De 25 martie, noi, celelalte grupuri de Juni, îi așteptăm în locurile noastre bine știute, puțin mai încolo de Coasta Prundului, de troița lor, prin pădure, e undeva sub Drumul de Poiană, La Chetriș, noi îi așteptăm cu masa cu bucate, unde – sigur că da – elementul principal este peștele pentru că e prima dezlegare la pește din an – să nu uităm că suntem în Postul Paștelui – ei vin la noi cu o vioară și o cobză, aruncăm buzduganul mai mult simbolic, pentru că zona nu permite, căci suntem puțin cam în pădure, așa, și introducem mici sume de bani în bițcănul lor”, a precizat reprezentantul Junilor Dorobanți, Florin Nistor.
În 2020, obiceiul a fost anulat din cauza pandemiei, România abia intrase în starea de urgență. Anul trecut a fost organizat în format restrâns, dat fiind că încă erau restricțiile referitoare la adunări de oameni.