Centrul de radioterapie MedEuropa, prezent în România din 2018, are în prezent patru unităţi în Constanţa, Bucureşti, Oradea şi Braşov, în urma unei investiţii totale de 50 mil. euro. Planurile pentru companie vizează extinderea în Iaşi şi Bacău, iar estimările pentru anul 2022 urmăresc afaceri de 80 mil. lei.
„În momentul de faţă suntem cu două proiecte gata de implementat, şi anume Iaşi, unde aşteptăm nişte avize pentru autorizaţia de construire, la fel şi Bacău, dar ne uităm şi la alte zone cum ar fi Craiova, Cluj-Napoca, Bucureşti“, a spus Bogdan Angheloiu, managerul general al MedEuropa România. El are o experienţă vastă în dezvoltarea proiectelor medicale private, lucrând anterior la proiecte precum Clinicile Icco şi Spitalul Sf. Constantin, ambele în Braşov. De altfel, în acest oraş s-a dezvoltat şi MedEuropa.
„Este o piaţă extrem de concurenţială în Braşov, există un portofoliu important de servicii medicale pe care spitalele, atât cele de stat, cât şi cele private, le oferă pacienţilor.“
„Este cert că Braşovul a devenit în ultimii zece ani un pol al serviciilor medicale. Braşovul ar fi putut fi prima noastră investiţie, partenerii mei având o dezvoltare imobiliară în Braşov. Am decis o temporizare şi să dezvoltăm alte centre pentru că personalul specializat este insuficient în Braşov, acesta este criteriul care ne-a determinat să amânăm investiţia“, a spus Bogdan Angheloiu, citat de zf.ro.
Totuşi, după ce MedEuropa a început să îşi pună amprenta la nivel local, a urmat şi Braşovul pe harta de extindere, mai ales că numărul pacienţilor care au nevoie de tratamente de radioterapie – pacienţi oncologici, este în creştere.
MedEuropa este un proiect dezvoltat de Philippe Jacobs, co-preşedinte al grupului Jacobs Holdings, un grup de investiţii elveţian cu sediul în Zurich, înfiinţat de antreprenorul Klaus J. Jacobs în 1994, care a dezvoltat afaceri în domeniul ciocolatei şi al cafelei (brandul Jacobs).
„Am analizat Iaşul, fiind un centru cu tradiţie, Bucureştiul şi Clujul. Proximitatea centrelor de radioterapie este un lucru definitoriu. La radioterapie pacientul nu vine o singură dată cum vine pentru o procedură chirurgicală, ci trebuie să vină de 25-30 de ori într-un centru de radioterapie pentru a beneficia de acele şedinţe. Proximitatea este foarte importantă şi acest lucru ne-a determinat să ţinem cont de amplasarea terenurilor pe care dezvoltăm investiţiile astfel încât să fie uşor accesibile pacienţilor, personalului“, a mai explicat managerul MedEuropa.
Toate centrele MedEuropa au contracte cu Casele de Asigurări, ceea ce înseamnă că pacienţii nu plătesc nimic în baza biletului de trimitere. Aproape întreg businessul companiei este realizat din decontările de la CNAS, inclusiv pentru consultaţii, în baza programelor naţionale destinate pacienţilor oncologici. Sunt două proceduri încă neincluse în decontările de la Casă, însă managerul MedEuropa spera ca la următoarele norme ale contractului cadru semnat de operatori cu CNAS să fie incluse şi acestea.
„În 2021 a avut o cifră de afaceri de 55 milioane de lei şi ne aşteptăm ca pentru 2022, având în vedere că două centre – Oradea şi Braşov, s-au deschis în acest timp şi s-au făcut cunoscute pe piaţă, ne aşteptăm să ajungem la 80 milioane de lei“, a mai menţionat Bogdan Angheloiu.
El mai spune că războiul din Ucraina nu influenţează deocamdată planurile de investiţii. Ce a simţit în schimb a fost influenţa pandemiei, numărul pacienţilor scăzând în perioadele de restricţii din ultimii doi ani.
„În ultimii 10 ani, furnizorii privaţi au realizat investiţii foarte importante în facilităţi medicale, în echipamente achiziţionate cu preponderenţă în centrele de imagistică, noi laboratoare, centre chirurgicale, cabinete stomatologice, centre de radioterapie. Aşteptările sunt ca piaţa serviciilor medicale private din România să fie în continuă creştere“, a concluzionat Bogdan Angheloiu.