Un grup internaţional, format din elevi şi profesori din cinci ţări – România, Portugalia, Grecia, Turcia şi Polonia a vizitat, săptămâna aceasta o parte din Parcul Naţional Piatra Craiului în cadrul proiectului Erasmus+ ECO experiences in European Schools. Ce i-a adus aici? Faptul că Parcul este unul dintre cele mai atrăgătoare locuri din Carpaţii româneşti.
Parcul Naţional Piatra Craiului are o suprafaţă de 14.800 de hectare în judeţele Braşov şi Argeş, din care 10.860 de hectare sunt păduri, iar din această suprafaţă, peste 6.000 de hectare sunt protejate. Varietatea de specii a florei Parcului Naţional Piatra Craiului este rezultatul condiţiilor deosebit de variate pe care le oferă acesta dezvoltării lumii vegetale. Altitudinea, care trece de 2.200 metri, face ca aproape toate speciile florei montane şi alpine caracteristice lanţului carpatic să găsească aici condiţii optime de dezvoltare.
Aproape 200 de specii din Lista roşie a plantelor superioare din România
Pădurile, stâncâriile, grohotişurile, pajiştile şi ochiurile de mlaştină formează un ansamblu care favorizează menţinerea unei diversităţi botanice impresionante.
„Pe teritoriul parcului au fost identificate un număr total de 1170 de specii şi subspecii de plante. Cunoscând faptul că în flora României s-au înregistrat 3136 de specii spontane, se poate afirma că Parcul Naţional Piatra Craiului găzduieşte peste 30 % din speciile de plante superioare care se întâlnesc pe teritoriul României. Un număr de 181 de specii sunt incluse în <> ca specii endemice, rare sau vulnerabile. De aici se poate observa importanţa deosebită a Parcului Naţional Piatra Craiului pentru conservarea speciilor de floră, în special pentru conservarea endemitelor carpatice”, arată Ministerul Mediului, potrivit adevarul.ro.
Dar parcul adăposteşte şi o faună impresionantă şi nu e vorba doar de fauna mare, unele dintre specii având, de asemenea, valoare de endemite carpatice. Referitor la fauna de nevertebrate, deosebit de bogată, trebuie spus că ea prezintă un interes ştiinţific deosebit, pentru că aici sunt prezente 35 de specii endemice – printre ele Nesticus constantinescui (Arahnida) şi Rhagidia carpatica (Arahnida, Acari) – şi 91 de specii descrise ca fiind noi pentru ştiinţă.
Interes educaţional
Toate acestea fac din Parcul Naţional Piatra Craiului unul dintre cele mai atrăgătoare locuri din Carpaţii româneşti, iar interesul educaţional e pe măsură.
Grupuri organizate din cadrul unităţilor şcolare locale solicită, pentru programe educaţionale, programări la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului, amenajat în aşa fel încât să ofere posibilitatea tuturor categoriilor de vizitatori ca, prin intermediul diverselor dispozitive, să descopere unicitatea şi valorile naturale ale zonei.
Săptămâna aceasta au ajuns aici mai multe grupuri de elevi însoţiţi atât de părinţi cât şi de cadre didactice. Printre ele, două grupuri de la Liceul Teoretic „Mitropolit Ioan Meţianu” din Zărneşti, care după ce au participat la programul educaţional şi-au continuat activităţile în sala de şedinţă a centrului, în cadrul proiectului „Croşetăm Comunitatea”, la care şi Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului este partener alături de beneficiarul acestuia – Asociaţia pentru Dezvoltarea Competenţelor Antreprenoriale, dar şi un grup internaţional.
„Al treilea grup a fost compus din elevi şi profesori din 5 ţări – România, Portugalia, Grecia, Turcia şi Polonia. Vizita lor s-a desfăşurat în cadrul proiectului Erasmus+ ECO experiences in European Schools”, a precizat, joi, 17 martie, echipa de la Parcul Naţional Piatra Craiului.
Erasmus+ este programul UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport. Dispunând de un buget estimativ de 26,2 miliarde EUR pentru 2021, el oferă celor peste 4 milioane de participanţi şansa de a studia, de a urma stagii, de a câştiga experienţă şi de a face voluntariat în străinătate Programul pentru perioada 2021-2027 pune accent pe incluziunea socială, pe tranziţia verde şi digitală şi pe promovarea participării tinerilor la viaţa democratică.