
Războiul din Ucraina aduce daune greu de măsurat în viețile ucrainenilor. Milioane de cetățeni sunt forțați să își reconstruiască viața și să se acomodeze într-o țară străină.
Este impresionantă mobilizarea societății civile care a creat mijloacele necesare de acomodare a refugiaților. Refugiați a căror viață a luat o turnură bruscă și care sunt nevoiți să se adapteze la o legislație nouă, la o limbă nouă, pe scurt la un trai complet nou. Și totuși cum începi o viață nouă într-o astfel de situație? Primul pas în a-ți orândui viața este cu siguranță căutarea unui loc de muncă.
Am văzut pe grupurile de ajutor ucraineni care căutau job-uri dar și români deopotrivă dornici să angajeze refugiați ucraineni. Înainte de toate este foarte important să existe o cunoaștere temeinică a drepturilor celor care doresc să se angajeze pe teritoriul României.
Cum arăta legislația pe piața muncii pentru ucraineni înainte de 4 martie?
Cetățenii ucraineni puteau fi angajați în muncă fără obținerea avizului de muncă, dar pentru o perioadă de maxim 9 luni în cadrul unui an calendaristic.
De asemenea, celor care lucrau de la distanță (în regim telemuncă) li se putea acorda drept de ședere în România în baza Legii nomazilor digitali, un proiect USR al Dianei Buzoianu.
Ce s-a schimbat după 4 martie?
Consiliul Uniunii Europene a activat mecanismul de protecție temporară aplicabil atunci când există un flux masiv de persoane strămutate.

Ce presupune acest lucru?
Cetățenii ucraineni vor putea fi angajați în aceleași condiții ca și cetățenii români.
Important de știut pentru angajatorii români este că cetățenii ucraineni care nu dețin dovezi privind pregătirea sau experiența profesională, pot completa o declarație pe proprie răspundere în acest sens. Ei tot vor fi supuși unei probe de lucru și a unei perioade de probă.
Prevederea este stabilită în OUG 20/2022 și a Ordinului 301/2022 și sunt exceptate peste 150 de profesii, multe dintre ele tehnice. O bună parte din aceste excepții ar trebui înlăturate pentru a da posibilitatea ucrainenilor de a profesa în aceste domenii. Odată ce această ordonanță va ajunge în Parlament, vom avea în vedere eliminarea unei bune părți din aceste prevederi.
Cum se materializează aceste lucruri?
Primăria Brașov a pregătit un sistem de integrare, în care a pus la aceeași masă peste 100 de angajatori, și vor fi astfel făcute disponibile peste 2000 de locuri de muncă, atât calificate cât și necalificate. Există promisiuni din partea angajatorilor și pentru cursuri de calificare și centre de zi pentru îngrijirea copiilor celor care vor să muncească.
Victor Ilie, deputat