„Săptămâna Geodeziei Românești”, cea mai importantă manifestare a comunității profesionale din domeniul geodezic, s-a încheiat astăzi, după 4 zile pline de evenimente care au avut loc în Aula „Sergiu T. Chiriacescu” a Universității Transilvania din Brașov.
„Tema conferinței internaționale care s-a desfășurat în această săptămână la Brașov a fost <<Soluții geodezice inteligente pentru dezvoltare durabilă>>, care de fapt concordă cu una dintre directivele ONU pentru dezvoltare în mileniul actual. Pentru atingerea dezideratului care este important pentru noi au fost dezbătute prezentări de referate științifice și aspecte de noutate în tehnică care susțin creșterea nivelului implicării noastre în dezvoltarea sustenabilă. Dintre acestea putem aminti tehnici evoluate pentru poziționare, utilizarea dronelor și cartografiei digitale, utilizarea BIM (simularea și optimizarea unor procese de proiectare și construcție de clădiri în baza unor modele digitale cuprinzătoare) și nu numai.
Evenimentul a fost o ocazie de socializare între profesioniștii din domeniul geodeziei. Totodată, au avut loc mese rotunde pe teme legate de reglementarea profesiei de geodez, de dezvoltare a relației între persoanele din domeniul privat, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și învățământul universitar. De asemenea, ne-am bucurat de participanți atât din țară, cât și din străinătate, online și offline”, a spus Prof. Dr. Ing. Petre Iuliu Dragomir, președintele interimar al Uniunii Geodezilor din România (UGR).
„Susținem formarea continuă a specialiștilor!”
Conferința internațională „Săptămâna Geodeziei Românești” a reprezentat o întrunire de mare amploare și importanță în care profesioniștii din domeniile în care activează au putut să își prezinte soluțiile pentru provocările actuale spre beneficiul întregii societăți românești.
„Uniunea Geodezilor din România (UGR) susține formarea continuă a specialiștilor, indiferent în ce domeniu profesează: tipografie, cadastru sau geodezie. Faptul că reușim să ne întâlnim cu toții la o astfel de conferință internațională este un lucru benefic, întrucât aici este cadrul perfect unde firmele care participă ne pot prezintă aparatura nouă și își pot promova brandurile. De asemenea, am avut invitați internaționali care ne-au povestit cum anume își desfășoară ei activitatea în domeniul geodeziei. Este important să aflăm și să vedem ce fac ceilalți colegi, întrucât astfel putem să ne dezvoltăm”, a menționat Ing. Aliona Grădinaru, președintele Uniunii Geodezilor din România Filiala Constanța și secretarul executiv al Uniunii Geodezilor din România.
Concluziile din cadrul evenimentului, sintetizate într-un material postat pe site-ul UGR
Evenimentul de la Brașov a fost un adevărat succes, participanții reușind să afle ultimele noutăți din domeniul geodeziei și să socializeze unii cu ceilalți. Concluziile celei de-a doua ediții a „Săptămânii Geodeziei Românești” vor fi postate pe site-ul Uniunii Geodezilor din România, pentru a putea fi disponibile publicului larg.
„Am avut responsabilitatea de a organiza mesele rotunde referitoare la relația dintre universități și mediul privat. Concluziile pe care le-am desprins în urma acestui eveniment vor fi sintetizate într-un material pe care îl vom posta cât de curând pe site-ul Uniunii Geodezilor din România și pe rețelele de socializare, astfel încât toată lumea să poată avea acces la acestea. Este clar faptul că e nevoie de mai multă colaborare în domeniu cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), dar și între noi. Acest simpozion a reprezentat o oportunitate de a ne cunoaște mai bine și de a pune la cale o serie de pași pe care urmează să îi parcurgem”, a explicat Prof. Dr. Ing. Ana-Cornelia Badea, vicepreședinte UGR.