De cele mai multe ori persoanele violente în cuplu par a nu fi conștiente ori responsabile de acțiunile lor sau nu-și pot controla furia și accesele nervoase în anumite momente. Atragem atenția asupra faptului că un comportament agresiv poate evolua rapid și poate lua locul normalității.
Semne ale unui astfel de comportament pot fi:
- critici frecvente la adresa partenerului;
- umilirea în public sau de față cu copiii;
- restricționarea/impunerea unor activități;
- verificarea telefonului personal sau a conturilor de pe rețelele de socializare etc.
Astfel de semne trebuie conștientizate, deoarece riscul de a comite agresiuni fizice asupra partenerului este iminent și în acest caz intervine răspunderea pentru faptele săvârșite. Conform prevederilor legale, în astfel de situații agresorul riscă:
- emiterea unui ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile de către
polițiști, cu obligații sau interdicții pentru acesta; - emiterea unui ordin de protecție pentru o perioadă de până la 6 luni de către instanța
de judecată dacă actele de violență continuă și pun în pericol viața, integritatea fizică
sau psihică ori libertatea victimei; - cercetarea/condamnarea pentru săvârșirea unor infracțiuni cu violență sau pentru
încălcarea oricărei măsuri dispuse printr-un ordin de protecție; - aplicarea măsurii reținerii preventive pe durata de 24 ore (conf.art.209 C.P.P.), dacă
este violent sau a încălcat obligațiile și restricțiile impuse de autorități.
Atunci când semnele comportamentului abuziv față de membrii familiei dumneavoastră sunt evidente, trebuie să știți că există soluții la aceste probleme. Se poate apela la programe de consiliere psihologică, psihoterapie sau puteți să cereți unui prieten să vă asculte și să vă îndrume.