
Un cuvânt autentic românesc ce nu poate fi tradus în nici o altă limbă ne atrage atenția pe drumul între Brașov și Bran.
DOR, un amestec de sentimente puternice, de multe ori contradictorii, ne invită să descoperim lumea satului branean de odinioară regândită într-o viziune modernă. Mai mult decât un popas și o invitaie la cafea, ansamblul propune o experiență culinară Delicioasă, Organică, Românească – completată de casa de oaspeți.
Cu o poveste începută acum mulți ani și un proces amplu de proiectare și construcție, ansamblul a reușit în scurt timp să devină un reper atât pentru localnici cât și pentru turiștii care tranzitează zona. Elementele tradiționale cu o încărcătură simbolistică aparte ne întâmpină încă din zona fațadei principale.
Amenajarea exterioară
Clădirea ce adăpostește restaurantul are accesul principal marcat de o structură aparentă impresionantă din clești de lemn ce marchează axul de simetrie al fațadei de la drum. Portalul este completat de stâlpii structurali din lemn sculptați, câte doi în fiecare latură, decorați cu motive tradiționale regăsite în zona. Ușa de intrare în restaurant este încadrată de un ansamblu de ferestre, dispus pe ambele niveluri. Întreaga volumetrie este caracterizată de contrastul puternic intre tencuiala structurată de culoare albă și elementele structurale sau de placare din lemn vopsit maro închis.
Corpul principal de clădire, amplasat paralel cu strada, este construit pe două niveluri, cu zona centrală cu o înălțime generoasă pentru a permite amenajarea interioară spectaculoasă. Nivelul parter este integral ocupat de zonă de primire, salonul de mese, zona de bucătărie și anexe, în timp ce nivelul superior este dezvoltat parțial pe o zonă de subpanta. Pe fiecare nivel sunt amenajate zone de lounge și mese cu 4,6 sau 8 locuri.

Amenajarea interioară
Amenajarea interioară, așa cum se poate intui încă de la intrarea în restaurant este structurată în funcție de axul central portalului de acces. Elementele structurale ale acoperișului sunt aparente și la interior, de aceasta data pastrandu-și culoarea lemnului natur, și participând la volumetrie. În centrul salonului principal se afla elementul principal de décor, un copac realizat dintr-un trunchi natural conservat și frunze artizanale. În jurul trunchiului este amplasată o masa de bar.
Axul principal al încăperii este marcat și la nivelul pardoselii, prin folosirea unor placi cu dimensiune și nuanță diferita. În aceasta zonă sunt amplasate în succesiune barul, zona de lounge șemineul și masa masivă cu până la 20 de locuri. Texturile materialelor folosite în zona de interior sunt naturale, predominând lemnul, cărămidă și metalul.
În zona dinspre curte a traveei principale se deschide spațiul unei terase închise în ferestre care permite oaspeților să se bucure de priveliște. Ca și în salonul principal, elementul de décor predominant este copacul. De aceasta data acesta este prezent ancorat de structura învelitorii, având expusă rădăcină și frunzele arămii. Din multitudinea de elemente din lemn din acest spatiu se remarcă peretele fundal al mesei placat cu felii din crengile copacului, cu textura fladerului vizibila și nuanță calda, naturală.
