Artiștii reprezintă unul dintre pilonii pe care se poate construi o societate sănătoasă. Este limpede faptul că fără artă nu putem trăi, în orice formă ar fi ea, fie că vorbim despre muzică, film, pictură și altele. Fiecare dintre noi este responsabil pentru sprijinirea artei și artiștilor, atât la nivel local cât și la cel național. În acest sens, Zile și Nopți Brașov vă propune un interviu cu Dena Denis, un artist vizual din orașul de la poalele Tâmpei. De pe 1 până pe 8 martie, ea a avut o expoziție la Galeria Ora 0 din Brașov, numită „Fragments”.
Care povestea talentului tău?
Dintotdeauna mi-a plăcut să pictez și să desenez pe orice, oricând, oricum. Încă de pe la vârsta de 5 anișori am început sa explorez lumea culorilor și să mă joc cu creioane, carioci ori acuarele, pentru că nu prea aveai foarte multe opțiuni pe atunci. Mai târziu, crescând, am descoperit și alte medii de lucru, alte tehnici și stiluri și am început astfel să experimentez și să creez diferite lucrări pe sticlă, hârtie, carton, textile, pereți, lemn, pe orice prindeam la îndemână.
Nu am putut să merg să studiez arta la liceul de arte ori la facultate, părinții mei pregătindu-mă de mică să merg la cel mai bun liceu, să fac o facultate și să am un loc de muncă serios, o carieră solidă- iar arta nu părea o alegere rațională în acel moment. Cu trecerea timpului eu am continuat să pictez și să desenez când si cât puteam, deși nu am putut studia arta într-un cadru formal. Am terminat două facultăți: drept și psiho și am făcut și două mastere, pe antidrog și pe psihoterapie. O perioadă de vreo 8 ani am activat în sistemul juridic și în domeniul psiho-educațional.
În urmă cu vreo 6 ani, încurajată de prietenul meu, Alinesku, am urmat strict calea artei. M-am reapucat de pictură, am participat la diverse workshopuri de artă, încercând să ma auto-educ în acest domeniu vast și frumos. Treptat, am început să susțin ateliere și cursuri de artă în mai multe locații din Brașov, iar în timp am renunțat la celelalte joburi, dedicându-mă total iubirii mele, arta.
Am avut noroc sa cunosc și doi oameni superbi, Getty și George, care m-au susținut și încurajat să țin expoziții și să predau în locația deținută de ei- Galeria Ora0. În momentul de față doar asta fac- pictez și predau la Ora0, fiind ocazional și trainer invitat în diverse școli ori galerii din Brașov sau din alte orașe. Am peste 35 de expoziții la activ, internaționale și naționale, zeci de proiecte de artă și zeci de participări la festuri și evenimente culturale și artistice. Mai mult decât atât, am început să fac artă și pe păr, în cadrul salonului Forma By Antochi Dragos, din Brașov (având traineri atât magicii băieți de la Forma, cât și o super echipă de coloriști de la Ukiyo Beauty salon din București).
Cum crezi că este văzut, în prezent, un artist vizual?
Un artist vizual, în prezent, nu este foarte apreciat și înțeles cum ar trebui. Artele vizuale înseamnă desen, design, grafică, colaj, foto, modelaj, instalații, ilustrație, aranjamente, decor, video, film, graffitti, pictură, tatuaje, ceramică, etc. Unii nu înțeleg complexitatea acestui concept. Eu una nu mă consideram până de curând artist vizual însă mi s-a atras atenția de către prieteni și colegi din domeniu că fix asta sunt. Pentru că asta fac. Fac desene, picturi, design si pictură textilă, aranjamente florale și decoruri, foto, video, am făcut benzi desenate și am experimentat cu modelajul și graffitti-ul, acum fac și artă pe păr și chiar și make up uneori. În clipa în care explici oamenilor ce înseamnă și ce cuprinde acest concept de artă vizuală, de artist vizual, abia atunci observi cum li se schimbă percepția și înțeleg astfel lucrurile.
De multe ori, am observat că de regulă oamenii nu pun preț pe artă, nu neapărat pe cea vizuală, ci așa la modul general. Asta până când realizează că arta înseamnă o clădire superbă făurită de un arhitect, arta înseamnă o carte scrisă bine pe care o savurezi, arta înseamnă piesa aia de o ai pe repeat zilnic, arta este tabloul ăla din holul restaurantului tău preferat unde mergi să te bucuri de o mâncare colorată și decorată și ea, ca o artă.
Arta ne înconjoară și nu am putea trăi fără ea. Eu cred că menirea artistului, fie că este artist vizual, muzician, dansator, stilist, etc, este aceea de a apropia oamenii de artă și de a împărți dragostea pentru artă cu cei din jur. Astfel, atât artiștii cât și arta lor va putea fi apreciată corespunzător iar lumea ar evolua altfel, societatea ar fi poate mai bună, mai empatică, mai sensibilă.
Ce părere ai despre artișii brașoveni? Care crezi că este nivelul scenei culturale din orașul nostru?
Avem norocul de a avea sute de artiști absolut minunați în Brașov! Cu sau fără studii în domeniu, numai eu cunosc personal zeci de oameni geniali. De la muzicieni la pictori, dansatori, tattoo artisti, graficieni, etc, oameni foarte talentați care mai au și joburi pe lângă marea lor dragoste și tot reușesc să se ocupe de viața lor astfel încât să facă și artă dar să și muncească, să ducă o relație, să aibă timp pentru ei. Brașovul e în continuă dezvoltare și văd asta și prin prisma faptului că lucrez cu copii și adolescenți. Vine o generație minunată din spate și observ progresele lor live, în fiecare zi și mă bucură enorm potențialul și creativitatea lor. Sincer abia aștept să văd cum vor crește și cum vor imbogăți cultural și artistic orașul nostru frumos. Mi-aș dori ca și brașovenii, publicul, să vadă câtă artă și câți artiști superbi sunt în acest oraș și să îi susțină și să le fie alături în evoluția lor.