Spitalul Regina Maria Brașov este singura unitate medicală din orașul de la poalele Tâmpei care face parte dintr-o rețea de servicii medicale private cu 14 acreditări internaționale.
Acest statut oferă echipelor medicale posibilitatea de a lucra multidisciplinar, la standarde de siguranță impuse la nivel internațional. Totodată, instituția medicală beneficiază de dotări de excepție, dar și de personal cu instruire și experiență deosebită, pregătit să îngrijească pacienții din toate categoriile de vârstă care necesită intervenții chirurgicale variate.
Pacientul, un coechipier în lupta cu afecțiunea sa
Dr. Tudor Dumitrescu face parte din echipa de ortopedie-traumatologie a Spitalului Regina Maria Brașov și folosește metode moderne de tratament în traumatologia sportivă (afecțiunile genunchiului, umărului și a gleznei) și în endoprotezarea primară și de revizie. Medicul specialist îl are ca mentor pe dr. George Muntean, unul dintre cei mai renumiți ortopezi.
„Am început să lucrez cu dr. Muntean încă din primul an de rezidențiat. În afară de vasta experiență profesională pe care o are acesta și pe care a împărtășit-o cu mine, am învățat faptul că, indiferent de boală, pacientul se află întotdeauna în prim-plan. De fapt, el este un coechipier în lupta pe care o avem de dus cu afecțiunea sa”, susține dr. Tudor Dumitrescu.
Inciziile foarte mici reduc durerea resimțită de pacienți
În tratarea problemelor articulare, artroscopia este cea mai recentă tehnică chirurgicală ortopedică utilizată. Denumirea acestei tehnici provine prin alăturarea a doi termeni de origine greacă, „arthro” care se traduce ca „articulație” și „skopien” care înseamnă „a te uita”.
„În timpul artroscopiei de umăr, medicul introduce în articulația pacientului o camera video (artroscopul), care va reda imaginea întregii articulații. Întrucât aceasta, cât și instrumentele chirurgicale sunt subțiri, chirurgul folosește incizii foarte mici, spre deosebire de cele mari necesare pentru intervenția chirurgicală clasică, deschisă. Astfel, durerea resimtiță de pacient va fi mult mai mică și timpul necesar pentru recuperare și revenirea la activitățile curente va fi redus semnificativ”, spune dr. Tudor Dumitrescu, medic specialist ortopedie și traumatologie la Spitalul Regina Maria din Brașov.
Perioada scurtă de recuperare, principalul beneficiu al artroscopiei umărului
Artroscopia umărului tratează problemele care afectează tendoanele coafei rotatoare, labrumul, cartilajul articular, dar și alte țesuturi moi din jurul articulației. Leziunile tendinoase, suprasolicitarea și uzura cauzată de vârsta înaintată sunt responsabile pentru majoritatea problemelor umărului.Această procedură chirurgicală minim invazivă este indicată în momentul în care medicația si alte remedii nu mai oferă alinare pacienților. Tratamentul nechirurgical include repaus, kinetoterapie și tratament medicamentos, care poate reduce inflamația și permite vindecarea țesuturilor afectate.
„Beneficiul principal al acestei proceduri minim invazive este perioada de recuperare mult mai scurtă, comparativ cu aceeași intervenție realizată clasic, deschis. Întrucât patologia diferă, nici timpul complet de recuperare nu este același pentru fiecare pacient. Dacă vorbim despre o leziune minoră, revenirea la o activitate normală este posibilă după doar câteva zile. În cazul procedurilor complexe va fi nevoie de mai mult timp pentru recuperare, uneori chiar și de câteva luni”, afirmă dr. Tudor Dumitrescu.
Top 3 cele mai frecvente afecțiuni ale umărului
Cele mai frecvente patologii ale umărului includ:
- Repararea coafei rotatorilor (leziuni post-traumatice sau leziuni degenerative la persoane în vârstă)
Coafa rotatorilor reprezintă ansamblul de mușchi și tendoane care învelesc capul humeral, aceștia având rolul de a menține capul humerusului în articulație. Marginile tendonului sau ale tendoanelor afectate sunt aduse înapoi în poziția anatomică. Tendonul este atașat de os cu ajutorul ancorelor, respectiv a unor mici implanturi metalice permanente.
- Conflictul subacromial (osteofitul/ pintenul)
Situat pe partea inferioară a acromionului, acesta cauzează adesea sindromul de impingement, inflamând tendoanele importante ale umărului. Țesutul deteriorat sau inflamat este curățat în zona de deasupra articulației umărului. Partea inferioară a acromionului este remodelată cu ajutorul instrumentelor speciale.
- Luxațiile repetate ale umărului
Acestea apar în urma unei leziuni labrale. Cartilajul care căptușește marginea articulației umărului este labrumul. De exemplu, leziunea Bankart este o leziune a labrumului în partea inferioară a articulației umărului.
La Spitalul Regina Maria Brașov, persoanele se pot programa pentru un consult de specialitate la numărul de telefon 021.9268 sau pe site-ul oficial www.reginamaria.ro. Mai apoi, vor fi chemate la una dintre policlinicile din oraș, aflate la adresele Str. Egretei nr. 1, Calea București nr. 30 și Str. Mihail Kogălniceanu nr. 16.