Dei Frati este unul dintre cele mai bune restaurante din Braşov, aducând în centrul oraşului ocrotit de munţi o propunere culinară de inspiraţie mediteraneană, cu paste făcute în casă şi cu fructe de mare proaspete. Şi oricât de inedită ar fi această inserţie culinară lejeră într-un peisaj gastronomic mai degrabă tradiţional, Dei Frati a rezistat având în spate forţa unei familii întregi.
„Am deschis restaurantul pe 6 august 2015, după cel puţin şase luni de amenajări ale spaţiului. Investiţia a fost de aproximativ 50.000 de euro“, spun reprezentanţii Dei Frati.
În spatele proiectului se află familia Napar, Vlad şi Alex, cu ani de muncă în Italia, Valentina, Ioana, bunicii Mariana şi Sandu şi ultimele venite, fetiţele Evelina şi Sara.
Cumva toată această enumerare de membri creează aproape imediat o atmosferă de familie din sudul Italiei care se pregăteşte de masă, în jurul unor porţii generoase de Bolognese. „După ani de muncit în Italia, cei doi Napari (Vlad şi Alex) împreună cu actuala soţie a lui Vlad şi-au reunit economiile şi s-au decis să îşi încerce norocul în ţara lor, folosindu-şi cunoştinţele dobândite în Italia.“
De altfel, industria ospitalităţii este un fel de tradiţie în familia Napar.
„Suntem de profesie ospătari – toată familia mea, tatăl meu a reprezentat restaurantul Alpin ca somelier, ospătar şi altele timp de mai mulţi ani, mama mea a fost tot timpul ospătăriţă şi a lucrat alături de el, iar noi – eu şi fratele meu am plecat în Italia ca ospătari. La fel ca oricine care lucrează în domeniul acesta, am visat să avem un restaurant“, spunea recent Vlad Napar, cofondatorul restaurantului Dei Frati, într-un interviu acordat revistei Business Magazin.
Vlad a lucrat în Italia vreme de 11 ani. Imediat ce a împlinit 18 ani, a plecat acolo să lucreze ca ospătar, apoi i s-au alăturat fratele său Alex şi viitoarea soţie. Ideea lansării propriului restaurant a venit într-o seară târziu, când cei trei au încheiat orele de program şi au ieşit să se plimbe. La început, tot ce şi-au dorit a fost un loc mic, pentru familie, dar cumva au ajuns la 35 de angajaţi, o familie şi ei, care au grijă de alte câteva zeci de oaspeţi, parte din familia extinsă la rândul lor.
„Iniţial, când am deschis restaurantul, ne-am dorit să fie un loc de muncă pentru noi, un colţişor micuţ, cu preparatele noastre preferate din Italia, să muncim noi, alături de familia noastră. Însă am ajuns să avem aproximativ 35 de angajaţi şi două puncte de lucru.“
Dar, în ciuda creşterii peste aşteptări, misiunea Dei Frati a rămas neschimbată, aceea de a fi un loc lipsit de pretenţii, cu preparate atent făcute, ca pentru familie. „Suntem un restaurant simplu, creat de oameni simpli.“
Ideea de casă este de fapt şi conceptul de design urmărit în amenajarea restaurantului. Sigla Dei Frati este şi ea o casă, cu un N (iniţiala numelui de familie Napar) în interior. Iar în ceea ce priveşte designul interior, lemnul folosit, mesele micuţe, luminile, plantele şi tablourile creează o atmosferă relaxată, atenţia putând să fie de deplin îndreptată spre ceea ce se află în farfurii. În total, restaurantul are circa 70 de metri pătraţi, cu tot cu bucătărie, bar şi spaţiul de servit.
„În acest moment, avem 24 de locuri la interior, patru mese de câte patru persoane şi masa prieteniei care are opt locuri. Iar pe terasă sunt alte 20 de locuri.“
Meniul a fost construit în timp, chiar cu ajutorul clienţilor. A rezultat un meniu de bază, cu cele mai reprezentative preparate adunate în toţi cei şase ani de funcţionare, şi unul extra, care include preparatele sezoniere. Vedetele culinare se regăsesc toate în meniul principal, un exemplu fiind tagliatelle zucchini sau gamberi (creveţi) e pomodorini.
„Ceea ce se află în spatele unei farfurii nu ştie decât un cunoscător. Ce înseamnă asigurarea continuităţii calitative a unui preparat? Asta implică multe – ingredientele le luăm de la diferiţi furnizori, majoritatea din Italia, dar şi unii din România. Probabil vă întrebaţi la cinci mese cum de avem atâţia angajaţi. De aici reiese faptul că totul în restaurantul nostru este home-made, pornind de la paste şi sfârşind cu o banală limonadă.“
Una dintre principalele lecţii când vine vorba de succesul unui restaurant ţine de prezenţă, spunea recent Vlad Napar.
„Trebuie să fii tot timpul prezent. Trebuie să creşti, dar să fii atent să nu rămâi în urmă, fiindcă asta se întâmplă cu multe restaurante. Noi tot timpul am venit cu feluri noi – suntem unul dintre puţinele restaurante care schimbă des meniul, trebuie să fii în continuă mişcare, nu trebuie să rămâi cu acelaşi meniu dacă vrei să reuşeşti.“
Astfel, cei care conduc bucătăria sunt chiar Alex şi Vlad, reţetele sunt făcute de ei şi tot ei au grijă de respectarea lor. Şi totuşi, mâncarea preferată în acest moment sunt resturile micuţelor lor fiice sau ceea ce gătesc ele în bucătărioarele lor de jucărie.
Practic, încet se pregăteşte altă generaţie care să completeze proiectul familiei Dei Frati.
„Dezvoltarea vine cu timpul, dacă reuşim să trecem cât mai repede de aceste impedimente ce ni le oferă timpurile în care trăim şi vom avea cu cine să muncim, ne vom proiecta visurile şi în planuri.“
Sursă foto: restocracy.ro